Dekoder triple pomoc

Jimmy132

New member
Witam, chciałem się zapytać jak warto zakupić dekoder 3x DVB-S2 pod Cyfrowy Polsat? i pytanie bo trochę się zawsze z tym gubię jeśli mam 3x DVB-S2 to mogę nagrywać naraz 2 programy HD i 1 oglądać czy mogę nagrywać 3 programy naraz? Dziękuję ogromnie za pomoc :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W przypadku trzech głowic możesz dwa różne programy nagrywać i inny oglądać bez względu na transponder i to czy program jest czy nie jest kodowany.Spotkałem się też z takim przypadkiem że można nagrywać trzy różne programy .Przeważnie taki tuner ma wbudowany dysk ,drugi dysk(lub dyski) musisz dołączyć do gniazda

Czy warto kupić ? to już musisz sam rozważyć ,dużo też zależy od pakietu ,jeżeli jest mało kanałów to wtedy nie bardzo jest co nagrywać .Problem jest też taki ,że nadawcy komercyjni przerywają programy reklamami ,co prawda w tunerach są dostępne funkcje edycyjne ale działa to różnie

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jednym z najlepszych na świecie tunerów jest VU+ DUO 2HD ma wbudowane trzy głowice - dwie satelitarne + jedna DVB T /DVB C ,istnieje również możliwość zamówienia tunera z trzema głowicami satelitarnymi ,ma wbudowany dysk 2,TB (za dodatkową opłatą 400zł jest montowany dysk 3,5 TB ) ,posiada dwa czytniki kart + 2 gniazda CI ,kolorowy wyświetlacz 3 ,2 cala tuner kosztuje ok 2200zł

Ewentualnie możesz pomyśleć o tunerze z dwiema głowicami będzie znacznie taniej np. AB IPBox za 650zł

Ciekawy jest też tuner Opticum AX Quad Box ma 4 gniazda na głowice fabrycznie są zainstalowane dwie + możliwość kupna dwóch dodatkowych np .DVB T /lub DVB C ,oraz możliwość instalacji dysku 2,5 cala wewnątrz ,tuner kosztuje ok .1700zł

Jimmy132

New member
O VU+ Duo dużo dobrych opinii jest, ale zastanowię się również nad tym Opticum, a że tak się zapytam według Ciebie lepiej by było wziąść VU+ czy spróbować z Opticum? i jeszcze jedno pytanie z ciekawości, czy mają moduł CAM Cyfrowy polsat można oglądać i nagrywać inny kanał kodowany?

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
VU+ jest bez wątpienia lepszym dekoderem ,ma dwa gniazda CI i dwa sloty na kartę .W przypadku tego dekodera jest potwierdzona poprawna współpraca z modułem CAM Polsatu .Drugie gniazdo możesz wykorzystać pod NC+
Natomiast dwa sloty na kartę możesz wykorzystać np. do Smart HD lub MTV Unlimited

Moduł CAM Polsatu jest dostępny z umową ,jest oferowany na wypożyczenie po skończonej umowie oddajesz albo przedłużasz umowę

Jeszcze jedna sprawa .Jeżeli już planujesz kupno takiego drogiego dekodera warto go wykorzystać do odbioru więcej niż jednego satelity .Trzeba antenę satelitarną o większej średnicy można wtedy założyć monoblocka na Astrę +Hotbird ,a można też założyć multifielda na kilka satelitów ,zwłaszcza że na niektórych pozycjach są naprawdę fajne kanały niekodowane

Jimmy132

New member
ok to zakupię większą antenę tylko jeszcze co do CAM CP, bo gdzieś czytałem że jest tak, iż nie można nagrywać 2 kanałów kodowany i oglądać trzeciego, jest to prawda?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Owszem Polsat wprowadził CI+ aby "trochę utrudnić życie " ten standard przewiduje możliwość blokowania nagrywania ,a także kilka innych "fajnych rzeczy"

Jimmy132

New member
nie za fajnie, no ale lepszy rydz niż nic :) A mam jeszcze pytanie czy jest możliwość telewizji HD online?

Ostatnia edycja:
Do góry