dekoder Multi 4K orange psuje HDMI ARC

zales00

New member
Witam!

Mam problem nad którym siedzę kolejny dzień i nie wiem jak go ogarnąć. Mam LG oled z serii CX (55cx3LA)i podpięte pod ARC soundbar JBL (od niedawna -wcześniej kino 5.1) Konsola Ps5 HDMI1 i pod HDMI3 lub HDMI4 Dekoder Orange Multi 4K. Od jakiegoś czasu nagle padł dźwięk - wtedy jeszcze na kinie. Przekonany że leciwy sprzęt już zdechł bo nie chciał komunikować się przez hdmi z którym od lat nie było problemu kupiłem nowy soundbar (wcześniej cuda na kiju z wymianami kabli, konfiguracjami itd). Po wymianie na soundbar problem pozostał. Okazuje się że jak odpinałem dekoder to nagle HDMI ARC cudownie ożywało, dźwięk wracał i całe sterowanie. Kombinacje z wieloma kablami i portami hdmi na dekoderze na nic się nie zdały. Aktualnie jest tak że jak tylko podepnę dekoder = brak dźwięku przez HDMI ARC i pada sterowanie

To co próbowałem

1) Podmiana kabli w każdą stronę

2) Wymiana sprzętu audio 😄

3) wyłączenie/włączenie w TV UHD Color - czasami powoduje. z niektórymi sprzętami problemy

4) Sprawdzanie czy simplink cały czas działa w menu ale i jego profilaktyczna dezaktywacja

5) wyłączenie w dekoderze HDMI - CEC

6) Zmiana formatu przesyłania dźwięku w dekoderze (stereo na auto i na odwrót).

7) Puszczenie tego przez soundbar na HDMI IN - uwaga efekt taki sam więc wyklucza to uszkodzenie w samym TV

8) Wymiana dekodera w ORANGE na kolejny

9) ustawienia fabryczne TV i dekoder

10) odpięcie konsoli i podpięcie zamiast niej dekodera

11) uderzanie głową w ścianę

Najlepszy efekt jaki udało mi się uzyskać to dźwięk i sterowanie z pilota TV dźwiękiem ale jakby szło to z lekkim opóźnieniem. Wyłączenie TV nie wyłączało i nie włączało następnie soundbar i dźwięk już kaput.

Ma ktoś pomysł ? :)

zales00

New member
Witam,

Na wstępie przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedz - przeoczyłem.

Okazuje się że niektóre dekodery mają zle zaimplementowane obsługę hdmi-cec. Dodanie sterowanie pilota tv do sterowania dekoderem przywróciło komunikację na hdmi arc. Czyli krótko mówiąc trzeba przy konfiguracji (np tej po resecie dekodera) pozwolić tak jakby sterować pilotowi dekodera całym TV. Oczywiście później nie musimy z tej funkcji potem korzystać natomiast po włączeniu wszystko zaczyna działać poprawnie

Do góry