dekoder Multi 4K orange psuje HDMI ARC

zales00

New member
Witam!

Mam problem nad którym siedzę kolejny dzień i nie wiem jak go ogarnąć. Mam LG oled z serii CX (55cx3LA)i podpięte pod ARC soundbar JBL (od niedawna -wcześniej kino 5.1) Konsola Ps5 HDMI1 i pod HDMI3 lub HDMI4 Dekoder Orange Multi 4K. Od jakiegoś czasu nagle padł dźwięk - wtedy jeszcze na kinie. Przekonany że leciwy sprzęt już zdechł bo nie chciał komunikować się przez hdmi z którym od lat nie było problemu kupiłem nowy soundbar (wcześniej cuda na kiju z wymianami kabli, konfiguracjami itd). Po wymianie na soundbar problem pozostał. Okazuje się że jak odpinałem dekoder to nagle HDMI ARC cudownie ożywało, dźwięk wracał i całe sterowanie. Kombinacje z wieloma kablami i portami hdmi na dekoderze na nic się nie zdały. Aktualnie jest tak że jak tylko podepnę dekoder = brak dźwięku przez HDMI ARC i pada sterowanie

To co próbowałem

1) Podmiana kabli w każdą stronę

2) Wymiana sprzętu audio 😄

3) wyłączenie/włączenie w TV UHD Color - czasami powoduje. z niektórymi sprzętami problemy

4) Sprawdzanie czy simplink cały czas działa w menu ale i jego profilaktyczna dezaktywacja

5) wyłączenie w dekoderze HDMI - CEC

6) Zmiana formatu przesyłania dźwięku w dekoderze (stereo na auto i na odwrót).

7) Puszczenie tego przez soundbar na HDMI IN - uwaga efekt taki sam więc wyklucza to uszkodzenie w samym TV

8) Wymiana dekodera w ORANGE na kolejny

9) ustawienia fabryczne TV i dekoder

10) odpięcie konsoli i podpięcie zamiast niej dekodera

11) uderzanie głową w ścianę

Najlepszy efekt jaki udało mi się uzyskać to dźwięk i sterowanie z pilota TV dźwiękiem ale jakby szło to z lekkim opóźnieniem. Wyłączenie TV nie wyłączało i nie włączało następnie soundbar i dźwięk już kaput.

Ma ktoś pomysł ? :)

Do góry