Dali Zensor 7 vs Dali Ikon 6 MkII

kaziu106

Member
Jak w temacie; z uwagi na rozpoczęcie powolnego etapu wymiany systemu stereo mam pytanie dot. na czym polega zauważalna różnica w dźwięku pomiędzy ww. kolumnami. Słuchałem Dali Zensor 7 i pięknie zagrały w utworach Dżemu i Perfectu. Niestety troszkę nie odpowiadały mi w muzyce pop, disco, house gdzie fajnie sprawdziły się ( oczywiście subiektywnie dla mnie ) kolumny Klipsch KF26 wraz z Denonem PMA 720 AE. Tak jak w delikatnym rocku-bluesie Zensory zagrały bardzo szczegółowo, a gitary wprost wychodziły z głośników tak w mocniejszej muzyce brakowało mi w nich tzw. wykopu na basie. Jak zagra w szybszej muzyce Dali Ikon 6 Mk II i jak ma się charakterystyka basu w porównaniu do Zensorów 7. Ps. kolumny Dali przypasowały mi ze wzmacniaczem Marantz PM 6005 ale podejrzewam, że z PM 7004 lub PM 8005 ( ale na ten musiałbym odkładać dłużej niż na PM 7004 ) zgrałyby lepiej. No chyba, że Zensory zagrają z większym wykopem na basie z PM7004 lub PM 8005 i niż z PM 6005 i po prostu PM 6005 tak gra...choć z moich spostrzeżeń najwięcej w zmianie dźwięku daje zmiana kolumn ( tym bardziej, ze Pan w salonie zapewniał mnie, że wg. jego subiektywnej opinii Ikony graja mimo wszystko lepiej tj. bardziej kompletnie )...więc dlatego pojawia się pytanie co do brzmienia Ikonów 6 Mk II w porównaniu do Zensorów 7. Wiem, ze najlepiej samemu odsłuchać co najpewniej niedługo uczynie ale z uwagi na to, iż będzie to pewnie za dwa lub trzy tygodnie dlatego zniecierpliwiony chciałbym poznac Wasza Opinię co do zestawienia Ikon 6 Mk II vs Zensor 7 ( szczególnie w połaczeniu z Marantzem PM 7004 lub w dalszej przyszłości PM 8005 ).

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
To dwa odmienne typy kolumn i brzmienie nastawione na KD lub Stereo [Zensor 7 / Ikon 6 MkII ] ,
Ikon 6 MkII grają bardzo ładnie w całym paśmie i mi ich brzmienie pasuje ,
Zensor 7 nie mają lepszego basu a całe pasmo zafałszowane i słychać to w poważnej muzyce bardzo wyrażnie ...
w innej muzyce można tego tak mocno nie odczuć ale spójność sceny zawsze wyłapiesz i ta niestety mało klarowna .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Pogadaj najlepiej z Krzysztofradio, bo ma takie głośniki w zestawieniu z Marantzem. Tak z mojego punktu widzenia, to nie ma co porównywać Klipsch i Dali, bo to inne szkoły grania. Klipsch kładzie nacisk na mocny bas i górę, a do tego są bardzo dynamiczne. Dali to bardziej subtelniejsze granie niz dyskotekowa łupanka. Kwestia, co komu bardziej się podoba.
irek6311 też trochę nie na miejscu jest porównywanie Dali Zensor z Ikon'ami, bo dzieli je spora przepaść cenowa. Nie uważam Zensor za złe kolumny, wręcz przeciwnie, tylko jak mamy porównywać to z podobnego pułapu.:wink: Zresztą, jeden woli córkę a drugi tesciową.

I

irek6311

Guest
krzysiek1980 przecież napisałem wyrażnie że jedne do KD a drugie do stereo ;)
ocena brzmienia to bonus bo w KD niektórzy też chcą lepsze kolumny i jakby co tu to mają z marszu ;)

kaziu106

Member
Zdaje sobie sprawę, że te dwie kolumny prezentują dwie różne szkoły grania. Problem jest taki, że słucham różnej muzyki, a do tego moja Żona tez innej. Ja słucham od lekkiego rocka i bluesa po pop i disco, a moja Żona od lekkiego rocka i bluesa po cięższe brzmienie typu Iron Maiden i Coma. Pewnie dużo będę wiedział po odsłuchu Ikonów. Do powyższego porównania Zensor vs Ikon dodam jeszcze jedno pytanie: co zagra bardziej "uniwersalnie" biorąc pod uwagę moje i zony gusta muzyczne: Denon PMA 710AE ew. PMA 1510AE + Klipsch Icon KF 26 czy Marantz PM7004 + Dali Ikon 6 MkII ( ew. po dłuższym odczekaniu i dołożeniu Marantz PM 8005+ Dali Ikon 6 Mk II )

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
krzysiek1980 przecież napisałem wyrażnie że jedne do KD a drugie do stereo ;)
ocena brzmienia to bonus bo w KD niektórzy też chcą lepsze kolumny i jakby co tu to mają z marszu ;)

Jasne, tylko zależy ile mamy $?. Dla zwykłego zjadacza chleba, to takie Zensory są zarąbiste zarówno w KD jak i w stereo:wink:

Trudne pytanie, bo to Nasz gust ocenia co dobre. Osobiście gdybym miał wybierać, to chyba Dali. Klipsch jest dla ludzi co słuchają dynamicznego brzmienia, więc jakiś jazz czy muzyka poważna już tak ładnie nie zabrzmią. Sprawdzą się za to w rocku, disco czy innych szybkich bitach, gdzie kładzie się nacisk na bas czy wyksponowanie góry pasma. Nic Ci nie pomoże Nasze gdybanie, bo każdy lubi coś innego i ma inną akustykę. Masz na oku fajne zestawy i tylko odsłuch wyłoni zwycięzcę Ja jeszcze polecą kolumny Paradigm, bo wdł. mnie zagrały lepiej niz Klipsch, chociaż ja porównywałem z serią RF.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
kaziu106 musisz sam odsluchać (żonę zabierz ze sobą) te zestawy co wymieniłeś bo każdy ma inne gusta ;)
Zensor 7 i Ikon 6 MkII posluchaj z Pioneer A-50 lub innymi kolumnami < gra dynamicznie i czysto ten wzmacniacz (cena też przystępna to duży bonus ;)

kaziu106

Member
No niestety tu masz rację duuuużo zależy od $, dlatego napisałem powolny etap zmiany systemu stereo....W tej chwili posiadam Denona PMA 710+ Magnaty Quantum 673+suba Klipsch RPW 10. Niestety połknałem króliczka i jak to okreslił Pan z salonu zaczynam chyba ewolucję...tj. zaczynam troche gonic króliczka. Zdaje sobie sprawę, że nie stac mnie na system za kilkanascie tys. złotych. Dzieki m.in temu forum cos tam dowiedziałem sie o podstawach systemu stereo i chciałbym osiągnąć satysfakcjonujące mnie brzmienie w danym budżecie. Ten system co posiadam gra naprawdę fajnie jak na moje warunki akustyczne i jak na przedział cenowy, który za niego zapłaciłem. Odłożyłem troszkę grosza i zaczynam zmieniać system powoli bo nie stać mnie od razu na kupno wszystkiego i tu zastanawiam się w jakim kierunku uniwersalności iść. Tak jak mówiłem przypadły mi do gustu te Klipsche i Denon ale też Marantz z Dali tez fajnie zagrały. Dźwięk Dali był bardzo szczegółowy ale brakowało mi tego wykopu i stwierdziłem, że albo pójdę w stronę Denona i Klipschów i jeśli uda mi się sprzedać zestaw głośników to zakupię te Klipsche i ewentualnie później PMA 1510AE albo pójdę w stronę Dali Ikon 6MKII i Marantza ale tu po sprzedaży moich kolumn musiałbym trochę poczekać gdyż trzeba byłoby troszkę dołozyć do Ikonów i później do Marantza. Wiem, że dużo powie mi odsłuch Marantza 7004/8005+Ikon 6...grunt to nie popaść w błędne koło i ustalić sobie budżet, którego nie zamierzamy przekroczyć i w tych pieniążkach szukamy satysfakcjonujacego Nas brzmienia oraz czasookres kiedy chcemy to zakupić aby nie polecieć z finansami. Pamiętajmy, ze nasze pokoje/salony to nie salony odsłuchowe i biorąc pod uwagę akustyki naszych domów pewnie sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy nie rozwinąłby w połowie skrzydeł w porównaniu do salonu odsłuchowego ( pomijam salony osób, które mają bardzo dobra akustykę ). Dlatego szukam sprzętu w określonym budżecie i wstępnie zawęziłem poszukiwania do tych dwóch kombinacji, z których kazda ma swoje plusy i minusy dlatego chciałbym znac opinie osób jaka jest róznica w brzmieniu Zensor/Ikon i na co zwrócić uwagę przy odsłuchu Ikonów, a po drugie co wg. Was zagra bardziej uniwersalnie biorąc pod uwagę moje i mojej Żony gusta muzyczne ( rock, blues, disco, huose ) czyli co wybrać Denon+Klipsch lub Marantz+Dali?

kaziu106

Member
kaziu106 musisz sam odsluchać (żonę zabierz ze sobą) te zestawy co wymieniłeś bo każdy ma inne gusta ;)
Zensor 7 i Ikon 6 MkII posluchaj z Pioneer A-50 lub innymi kolumnami < gra dynamicznie i czysto ten wzmacniacz (cena też przystępna to duży bonus ;)
Nie omieszkam odsłuchać tego Pioonka jeśli będzie w salonie;-) Dzięki za propozycję.

Whiplash

New member
Bez reklam
No bo wlasnie Dali to gra tak delikatnie a nie z wykopem i np. takie zensory do rocka/metalu czy disco sie nie nadaja kompletnie. Moze sproboj Klipscha RF 52/62 ? Ja np. lubie jak kolumna zaznacza skraje pasma i gra dynamicznie bo ja slucham wlasnie rocka i metalu a tu nie ma miejsca na glaskanie po glowie ;)

kaziu106

Member
Problem w tych RF52/62 jest taki, że ze względu na moje warunki "salonowe" moje miejsce odsłuchowe jest dość blisko kolumn ( ok 2-2,3 m) i kolumny musza stać w miarę blisko tylnej ściany, a z tego co się orientuje to RF-y są dość głębokie i maja bas reflex z tyłu w przeciwieństwie do KF26, który ma bas reflex z przodu i Ikonów 6 ( maja dwa jeden z przodu, a drugi z tyłu). Poza tym te Klipsch Icon KF 26 są płytsze tj. ok. 34,3 cm. a u mnie max to ok. 35 cm ( Ikony mają bodajże 35,5 cm ). W załączeniu dodaje zdjęcie salonu...Muszę chyba przemyśleć , której muzyki słucham częściej disco, pop i rock, czy brzmienia Dżemu, Perfect itp. i pod tym katem dobrac sprzęt bo chyba jednak Dali Ikon i Klipsch KF26 to dwa brzmienia, w których trudno znaleźć wspólny mianownik...

Ostatnia edycja:

kaziu106

Member
Zresztą tu mam drugie zdjęcie jak wygladają " za duże " do mojego salonu Klipsche F3...

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Whiplash tu się nie zgodzę bo u mnie bas jest odczówalny gdy w nagraniu dominuje ,
ten niby wykop to zafałszowanie wzmacniacza lub kolumn lub zła akustyka pomieszczenia ,
jak ktoś chce mocny bas to trzeba do kolumn stereo dorzucić subwoofer ;)
Dali z tematu ani Zensor / Ikon niestety takiego basu nie mają i inne z tego pułapu cenowego też ,
mam znajomego co szukał takiego mocnego basu i ine znalazł w cenie Dali Ikon 6 mk II < dokupił subwoofer firmowy od Dali i teraz jest zadowolony ...
mamy identyczne zestawy stereo ale ja takiego basu nie lubię i pokój mam mniejszy 40m" obecnie do stereo .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Irek, sugerujesz że w danym przedziale cenowym nie ma kolumn które są lepsze basowo od innych? Tu się nie zgodzę, że to sfałszowania wzmaka lub kolumn. Posłuchaj sobie w salonie Monbitor Audio BX 6 a Paradigm Monitor 9.v7 czy Klipsch RF 62 na tej samej elektronice. Subwoofer to dla większości miłośników stereo profanacja, i nie potrzeba go do delektowania się dźwiękiem. Basu przy odpowiedniej konfiguracji nie brakuje.

I

irek6311

Guest
Nic nie sugeruję ale aby mieć mocny bas w całym jego zakresie od średniego do niskiego ~ 30Hz trzeba wydać 2x więcej niż Dali Ikon 6 mk II ,
w większości kolumn (cena około Ikon 6 mkII) bas jest dobry ale z tego średnio niskiego pasma i wykopu brak ,
swoich kolumn nie mierzyłem ale raczej 30Hz nie emitują z dynamiką 100 dB bo czułbym to :D

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale gdzie ty masz pasmo 30hz w muzyce stereo? Nie zgodze sie z Toba ze kolumny za 6tys zl maja kiepski bas, nie przesadzajamy chcialbym miec takie kolumny u siebie ;) Generalnie jak akustyka w pokoju lezy tak jak u mnie np. to traci na tym zazwyczaj bas. W salach odsluchowych w sklepie nawet monitory w direct maja piekny bas. Inna kwestia to to ze pasmo 40-50hz jest przez nasze uszy slyszane znacznie ciszej niz reszta pasma, dodatkowo dochodzi spadek efektywnosci samej kolumny w tym zakresie. Ja osobiscie nie jestem przeciwniekiem subwoofera w stereo. Odp. regulacja mozna uzyskac ladne uzupelnienie, ktore bedzie fajnie wypelniac wlasnie ten niski zakres basu nie zagluszajac reszty przekazu.

Co jeszcze zauwazylem w kwesti brzmienia amplituner kd vs. wzmacniacz. Amplituner ma cyfrowe brzmienie, moze i efektowne ale nie naturalne. Bass laduje non stop, we wzmacniaczu mamy brzmienie naturalne i jesli w sygnale jest mocne uderzenie basu to odrazu to czuc, jesli nie ma, wzmacniacz na sile nie podkreca basu.

Kaziu ma generalnie kiepskie rozstawienie sprzetu w pokoju i obawiam sie ze zakup dobrych kolumn nic nie da a tylko wywali kase.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jak w temacie; z uwagi na rozpoczęcie powolnego etapu wymiany systemu stereo mam pytanie dot. na czym polega zauważalna różnica w dźwięku pomiędzy ww. kolumnami. Słuchałem Dali Zensor 7 i pięknie zagrały w utworach Dżemu i Perfectu. Niestety troszkę nie odpowiadały mi w muzyce pop, disco, house gdzie fajnie sprawdziły się ( oczywiście subiektywnie dla mnie ) kolumny Klipsch KF26 wraz z Denonem PMA 720 AE. Tak jak w delikatnym rocku-bluesie Zensory zagrały bardzo szczegółowo, a gitary wprost wychodziły z głośników tak w mocniejszej muzyce brakowało mi w nich tzw. wykopu na basie. Jak zagra w szybszej muzyce Dali Ikon 6 Mk II i jak ma się charakterystyka basu w porównaniu do Zensorów 7. Ps. kolumny Dali przypasowały mi ze wzmacniaczem Marantz PM 6005 ale podejrzewam, że z PM 7004 lub PM 8005 ( ale na ten musiałbym odkładać dłużej niż na PM 7004 ) zgrałyby lepiej. No chyba, że Zensory zagrają z większym wykopem na basie z PM7004 lub PM 8005 i niż z PM 6005 i po prostu PM 6005 tak gra...choć z moich spostrzeżeń najwięcej w zmianie dźwięku daje zmiana kolumn ( tym bardziej, ze Pan w salonie zapewniał mnie, że wg. jego subiektywnej opinii Ikony graja mimo wszystko lepiej tj. bardziej kompletnie )...więc dlatego pojawia się pytanie co do brzmienia Ikonów 6 Mk II w porównaniu do Zensorów 7. Wiem, ze najlepiej samemu odsłuchać co najpewniej niedługo uczynie ale z uwagi na to, iż będzie to pewnie za dwa lub trzy tygodnie dlatego zniecierpliwiony chciałbym poznac Wasza Opinię co do zestawienia Ikon 6 Mk II vs Zensor 7 ( szczególnie w połaczeniu z Marantzem PM 7004 lub w dalszej przyszłości PM 8005 ).
Wg mnie Zensory są nieco "mułowate" i nudne, mają ciągnący bas, a Ikony energetyczne i emocjonujące. Jeśli na Zensorach brakowało Ci Wykopu basowego to nie liczyłbym na większy w Ikonach. Ikony są bardzo szczegółowe rozdzielcze i dają sporą przestrzeń. Tak jak wcześniej napisali koledzy to zupełnie odmienne typu kolumn. U mnie grają z PM7004 i jest miód malina, zarówno w stereo jak i w kinie. Nie wiem jednak jak u Ciebie z akustyką, bo nie wygląda to najlepiej. Jeśli potrafiłeś na tych kilku metrach ustawić F30 to sądzę, że jesteś raczej basolubem, więc Ikony raczej nie dla Ciebie. Pozostaje Ci Klipsch i Paradigm w połączeniu z Harmanem.
Pamietaj też, że Ikony lubią prąd. Wymieniałem już elektronikę kilka razy i za każdym razem dostają nowe życie. Z SR6006 i UD5007 grały ładnie, z PM7004 i UD5007 nie trzeba pisać, ale PM7004 z KI PL to prawdziwa gratka dla Ikonów.
Nie wiem też czy zakładanie budżetu z góry to dobry pomysł. Ja założyłem na początku 5 tys na zestaw ampli plus 5.1 i wyszło jak zwykle, słuchałem wiele m-cy, zwiększałem kwotę aż znalazłem swoje brzmienie. Owszem, jest sporo kolumn które grają lepiej i sa droższe, ale powiedzmy, że Ikony to moje minimum brzmieniowe.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przede wszystkim Dali to nie są kolumny, które rozniosą basem pokój. Powiedziałbym, że mają bardziej "audiofilskie" brzmienie. Do techno, rapu czy też do ciężkiego rocka to się kupuje inne kolumny.

Whiplash

New member
Bez reklam
No dokladnie tak, jeszcze jak kolega ma magnaty z subwoofer to nie dziwie sie ze Dali mu nie przypasowalo bo to calkiem inna szkola grania. Jeszcze do klipasch dorzucilbym niemieckie HECO, ew cos z JBL. Ale skoro kolega ma takie miejsce odsluchowe to nie wiem czy kupno jakis wiekszych podlogowek ma sens..

kaziu106

Member
Wiem, za akustyka u mnie jest pietą achillesową, dlatego kolumny na odsłuchu miałem ustawione w podobnej odległości odsłuchowej jak u siebie choć sam układ sklepu i układ mojego salonu jest zgoła odmienny co obawiam się może wpłynąć na akustykę. Myślę, że dobrym pomysłem będzie wypożyczenie kolumn do domu i wtedy okaże się czy warto czy nie. Jeśli okaże się, że kolumny się nie sprawdzą to poszukam innego rozwiązania....może większe monitorki ;-) Nie posłucham to się nie przekonam...no i jak nie posłucham to na pewno będę żałował ;-)

Do góry