To przetlumacz sobie dla ulatwienia ten link
OLED: Eine TV-Technologie in der Sackgasse? - DIGITALFERNSEHEN.de
OLED jest wprowadzany do seryjnej produkcji od lat i co roku praktycznie nie widac go nawet na wystawach.Wysoka temp. panela, to tylko jeden z problemow.Zywotnosc niebieskich celi, to ok. 10000h, poprzez powiekszenie dwukrotne ich wielkosci, swica slabiej i przez to wydluza sie tym trikiem ich wytrzymalosc. Osobiscie jestem mocnym sceptykiem przyszlosci tej technologii, nie jest przypadkiem, ze na moment Panasonic wraz z Sony zrezygnowaly z tych planow.
Ja zdecydowalem, ze nie bede czekal na ewentualne "wejscie" OLED, bo moj 5 letni Samsung PS50 756 z 13000h, moze nie wytrzymac i jezeli musialbym zadowolic sie jakims LCD, bo plazm juz by nie bylo, to chyba bym sie pochlastal...
Zdecydowalem w sytuacji gdy Panasonic obnizyl ceny, by posprzatac swoje magazyny i zamowilem VTW w 65" za 2200 euronow z dostawa, ustawieniem itp., po 300h bedzie kalibrowanie za...50€, bo typ zrobi to na poczet gwarancji.
Z tym tv moge czeka na OLEDowy cud z nadzieja, ze moj nastepny, to bedzie jakies 75" UHD/4K w 21:9, ale tylko jezeli nie drozej niz 3000-3500€. Dlaczego 21:9, bo 65", to gorna granica dla 16:9, potem taki panel wyglada strasznie, poza tym jego os/srodek przesuwa sie tak wysoko, ze trzeba by bylo zadzierac glowe, chyba ze postawiony bylby na podlodze

Poza tym aspekt estetyczny, 21:9 moze miec 5m i tak bedzie boski.
UHD, to na stan obecny wyrzucenie szmalu w bloto, bo jeszcze nie mamy wszystkiego na HD, glownie 720p, a producenci wciskaja wyzsze rozdzielczosci, transpordery SAT nie wyrabiaja i widac to po jakosci pseudo HD jak wiec chca to przeskoczyc ??
Sens UHD jest w tym, ze ze wzrostem przekatnej, zwiekszaja sie piksele i ich gestosc powierzchniowa, tzn. jest ich mniej na cm².Jezeli bedzie ich cztery razy wiecej, problem by sie rozwiazal, ba nawet mozna by bylo siedziec z nosem w ekranie nie widzac rozmazow, ale...
...jak z braku laku beda materialy HD skalowane czterokrotnie, to efekt bedzie taki, ze obraz bedzie duzo gorszy niz HD teraz bez skalowania, to po co mam byc krolikiem doswiadczalnym