Czy warto?

hexend

New member
Witam Wszystkich, piszę do Was z prośbą o opinię. Nie mam doświadczenia w tej branży i potrzebuję porady. W 2004 czy 2005 roku kupiłem amp. Yamaha rx-v550 i służy mi do dziś, ogólnie na sprzęt nie mogę złego słowa powiedzieć. Miesiąc temu kupiłem nowe kolumny Canton chrono 509.2 dc i widzę że moja yamaha nie daje rady...tzn... góra i średni ok ale dół nie za bardzo. Gdy kupowałem yamahe która kosztowała nie całe 2k zł, zapłaciłem i skierowałem się do wyjścia i nagle zagrała muzyka....jak usłyszałem tą jakość, dynamikę i brzmienie to wróciłem się z powrotem żeby zobaczyć co to za sprzęt... okazało się że to było Onkyo, modelu nie pamiętam ale kosztowało to na tamte czasy 6300zł i tak do dziś zostało mi to Onkyo w głowie. Mój problem jest taki, że nie mam możliwości odsłuchu, a nastawiłem się już na Onkyo tx-nr 809 i moje pytanie do Was brzmi... czy warto? bo gdy zobaczyłem tą wartość to od razu straciłem wiare w ten sprzęt i zastanawiam się czy moja Yamaha nie zagra lepiej: Sinusleistung 5-Kanal 8 Ohm 30,0 W :-( Pozdrawiam

bagiennik

New member
Bez reklam
Onkyo 809 to dobry amplituner, ale ciagle jednak kino więc w muzyce szału nie będzie.

Chcesz żeby GRAŁO a także do filmów się nadawało to kup np.

Marantz NR1602 + Marantz PM7004

grynek77

New member
Bagiennik czy myslisz ze wspomniany przez Ciebie zestaw lepiej zagra niz np Marantz SR7005 z Ikonami 6 mkII ??
20% filmow, 80% muzyki ;)
w kinie pewnie przegra ale ze stereo.... ???

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bagiennik

New member
Bez reklam
Chyba odwrotnie ;)

Mój ma lepsze "Stereo" bo zawiera wzmacniacz stereo.

Twój będzie lepszy w "kinie" bo to kontretny amplituner do kina a one jednak w stereo nie powalają.

Co do kolumn można uznać że to zbliżona klasa ;)

grynek77

New member
no wlasnie o to mi chodzilo... ze zestaw wzmak + ampli zagra lepiej w stereo niz sam ampli....
aczkolwiek SR7005 to kawal dobrego klocka i czytalem opinie ze bardzo dobrze sie sprawuje tez ze stereo...
hmm, zabiles mi gwozdzia :D
ciagle jestem na etapie wyboru ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Marantz to generalnie bardzo muzykalny sprzet i nie mowie tutaj o wzmacniaczach stereo Marantza, tylko o ampli.
Ja przesiewam opinie i robie ogolny zarys, po czym sam ide i testuje swoimi pieniedzmi, czesto okazuje sie ze nie ma to nic wspolnego z tym co czlowiek przeczyta. Trzeba miec na uwadze to ile czasu i jak ktos skrupulatnie testowal przed zakupem i co potem opisuje. Czesto ponad godzinne odsluchy mnie nie zadawalaly i kupowalem kilka sprzetow aby miec to w domu i przez tydzien samemu oceniu bawiac sie do woli ustawieniami pod wlasne upodobania - a te jak wiadomo sa zawsze INDYWIDUALNE.
Obecnie mam w domu PM7004 i PM6003 i SR7005, dodatkowo mialem w tym samym czasie SR6006. Trzeba pamietac ze wzmacniacz stereo PM7004 kosztuje 3tys. wiec trzeba cos od niego wymagac i cena poprawy brzmienia ma byc adekwatna do tej kwoty.
Aby sie nie rozpisywac, ampli SR7005 w pelni powinno Cie zadowolic.

grynek77

New member
i o to chodzi ;)
dzieki Armanig
na 90% wezme albo SR7005 albo model nizszy 6006, zobacze jak z finansami wyjde ;)
pozdr.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W sprawie oferty pytaj Blackninja to może akurat będzie extra. A wybór Marantza powinien spokojnie spełnić oczekiwania nawet w stereo.

hexend

New member
Witam ponownie, widzę że większość tu preferuje Marantz, ja osobiście słuchałem trochę tego sprzętu bo stoi taki w Saturnie i gra cały dzień... dobry sprzęt, z tym się zgodzę, ale dużo czytam to forum i bardzo często polecany jest HK i tu już się nie zgodzę bo jest to przeciętniak w stereo a wydaje mi sie ze w kinie będzie lipa, mój dobry znajomy ma avr 365 i rewelacji nie ma. W sprawie mojego pytania niestety nie dowiedziałem się zbyt wiele na tym forum, głównie interesowały mnie te parametry:Sinusleistung 5-Kanal 8 Ohm 30,0 W dlaczego takie niskie wartości przy sprzęcie z tego segmentu? i jak to zagra w porównaniu z yamaha rx-v550 chciałbym zmienić ampli na ten właśnie Onkyo tx-nr 809 ale te wartości mnie trochę odstraszają. Przykładowo Onkyo tx-nr 609 Sinusleistung 5-Kanal 8 Ohm 70,0 W nie rozumiem tego i proszę o sprostowanie tych różnic.... nie jestem znawcą i nie zainwestuje w SR7005 bo jest o wiele droższy, to po pierwsze i to chyba wyższy segment od Onkyo tx-nr 809 Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przeczytałem cały wątek i nie widzę w ofercie Harmana , więc to raczej Twój off top . Mówimy tu o Marantzu.
Co do Twoich wątpliwości to napisz do Blackninja on da Ci odpowiedź .
Ale nie wiele zyskasz wg mnie dokonującej opisanej zamiany.

mors111

Active member
Bez reklam
nie znam się też za bardzo ale wg mnie skoro uzyskuje 5x70W na kanał przy obciążeniu wszystkich końcówek to jest to dobry wynik

tu masz inny test 609-tki

Onkyo TX-NR609 A/V Receiver HT Labs Measures | Home Theater

ma ponad 80W na kanał ( w systemie 5.0 ) przy zniekształceniach do 0.1% i 95W na kanał przy już większych zniekształceniach

jak dla mnie to są spore wartości jak na tego typu amplituner ( konkurencja potrafi mieć max 5x50W )

hexend

New member
Nie mam na tyle doświadczenia żeby coś mówić o ampli z Sony, ale wiem że robią dobre kamery i ampli z wysokiego segmentu. Nastawiłem się na Onkyo i raczej tak zostanie, audiofilem nie jestem więc bedzie dobrze. Chciałem kupić urzywke tx-nr 906 za 900e jest na ebay, ale moja żona uparła sie na nowy sprzet i do 1000e nic lepszego od tx-nr 809 niestety nie znalazłem. Temat założyłem głównie z powodu tych wartości (30w na kanał). Pozdrawiam

hexend

New member
Dziś dzwonili do mnie z Saturn i dowiedziałem się że modelu tx-nr 809 już nie kupię, ale w tej samej cenie zaproponowali mi model tx-nr 818... problem polega na tym że to musi być Onkyo, ale nie korzystam z ipod ani nie siedzę przed tv w okularach 3d. Oglądam filmy w formacie avi i mkv i słucham czasem muzyki cd i dvd audio. Mam do Was takie pytanie czy to nie sprawdzi się w moim przypadku lepiej? to jest Onkyo tx-sr 805 Bardzo proszę o jakąś poradę. Pozdrawiam

to jest link do aukcji: Onkyo TX-SR805 7.1 Kanal 160 Watt Empfänger Top AV-Receiver mit OVP (4961330022635) | eBay

hexend

New member
Wczoraj odebrałem Onkyo które zamówiłem jakiś miesiąc temu i miało być 818, a jednak znaleźli 809. Więc tak...najpierw skonfigurowałem Audyssey i włączyłem film mkv 4,5gb (film ten widziałem 4x z Yamaha) okazało się że mam głośniki z tyłu ( w końcu zaczęły wydobywać się jakieś efekty dźwiękowe z głośników surround) ogólnie dużo lepsza jakość dźwięku. Następnie sprawdziłem stereo i jak dla mnie jest bardzo dobre ( być może ludzie którzy słuchają na co dzień sprzętu stereo za 30 tysięcy zł. mają prawo powiedzieć że to nie gra w stereo) ogólnie ten Onkacz zmiażdżył moją Yamahe pod każdym względem. Jedna sprawa która mi się jak narazie nie podoba w tym sprzęcie, to mianowicie THX, być może nie skonfigurowałem jeszcze odpowiednio tego ampli ale puki co w systemie THX coś płasko to idzie w DTS o niebo lepiej. Pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeśli chodzi o tryby THX to masz wszystko dobrze skonfigurowane:) Już ten temat był poruszany. W trybach tych po prostu nie da się oglądać filmów i to nie tylko w twoim Onkyo, bo i u mnie tak jest i u kolegów co mają model 609. Dźwięk jest cichy, nie słychać dobrze efektów w tylnych kolumnach, tak po prostu bez wyrazu. Ja też oglądam filmy tylko w trybach DD lub DTS, chyba najlepiej to słychać. Kiedyś myślałem że w THX to na filmach będzie wymiatać, a tu lipa:(

Do góry