Miałem podobny dylemat, skończyło się na Sony.
Przede wszystkim co nie pasuje Ci w Samsungu?
Moje spostrzeżenia:
Samsung 4K i nano kryształy - to obecnie wykorzysta się chyba tylko do prezentacji zdjęć ale jeżeli jesteś fotoamatorem z dobrym aparatem to jest to spora zaleta. To już może wyglądać jak slajdy z rzutnika.
Poza tym to obecnie jednego i drugiego się chyba nie wykorzysta w filmach czy tv bo nie ma co oglądać w 4k. Kamery amatorskie są ale drogie, a komputer do edycji tego trzeba by mieć chyba kosmiczny.
Wg zapewnień sprzedawców w Samsungu wolniejsza natywnie matryca vs Sony.
Z drobiazgów:
Po bliższym oglądnięciu ramka Samsunga nie wygląda zbyt ładnie - w sklepie może ją przytarli czy coś. Ramka Sony idealna.
W Sony jest tuner dvbs a w Samsungu w wersji 50ju6872. W tej wersji też podobno są matryce produkcji samsunga. Ale po pierwsze podobno a po drugie nie wszyscy z tego co wyczytałem uważają to za zaletę (i nie wiem dlaczego

)
Mnie zniechęcił wątek o kurzu w matrycach Samsunga a raczej reklamacji tego kurzu i cena o ok. 600 zł większa.
W Sony nie ma nagrywania na USB (przynajmniej dopóki nie wyjdzie aktualizacja, obiecywana od chyba kilku miesięcy). Nie ma też wybierania głosowego (np. na youtube) - do tego chyba trzeba mieć drugiego pilota za 250 zł.
W Samsungu nie ma złącza euro.
I już zupełnie subiektywnie: wydaje mi się że sony ma lepsze skalowanie obrazu sd jak i hd - (stwierdziłem podczas oglądania w sklepach). Jednak traci to w końcu chyba znaczenie jak się ogląda przez dekoder kablówki bo to dekoder skaluje. Ja planuję kartę CI+ więc może będzie to miało znaczenie kiedyś tam. Na razie mam dekoder.
Wydaje mi się że samsung ma większy kontrast, jednak w Sony czarny nie jest taki zły a powiedziałbym że nawet ok (poprzednio miałem całkiem duży CRT).
Najlepiej jak już znasz obraz samsunga to idź do sklepu z pendrivem i po prostu oglądnij..
Tylko to też jest złudne bo po pierwszej aktualizacji SONY miałem od razu inny obraz... taki efekt uboczny. Na razie nie miałem czasu na kalibrację. Jakbym zapłacił za nią w sklepie to już byłbym w plecy

Tak naprawdę chciałem tv do oglądania, a ze smarta tylko youtube czy inne, więc wszelkie dodatkowe funkcje mnie z założenia nie interesują. No może oprócz nagrywania na usb, ale od biedy załatwi to nagrywarka kablówki.