czy warto zmieniać na w755c

bnois

Member
Witajcie, uzytkuje od 2 tyg 50ju6800 który kupiłem dość okazyjnie bo nowke za 3100zl ale nie do końca spełnia moje oczekiwania. Czy warto zmienić go na Sony 50w755c? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam

racuh

Banned
Witajcie, uzytkuje od 2 tyg 50ju6800 który kupiłem dość okazyjnie bo nowke za 3100zl ale nie do końca spełnia moje oczekiwania. Czy warto zmienić go na Sony 50w755c? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam

To zależy czego oczekujesz od telewizora, Samsung jest już modelem UHD nano kryształami ale z matryca 60Hz, natomiast Sony to dobry FULL HD, z Androidem i na matrycy 120Hz. Samsung ma według mnie dużo stabilniejszy system i jak na razie z tego co ostatnio się naczytałem, z tego powodu więcej jest problemów z Sony niż z Samsungiem.

Pewnie ktoś zaraz wyskoczy z tekstem że pisze bzdury, ale miałem zarówno Samsunga jak i Sony i oddałem obydwa. Samsunga oddałem ze względu na matryce a Sony za system.

jarek9306

New member
samsung 50ju6800 to w ogóle waliwe urządzenie które miało sporo wad i szybko zostało zaspąpione modelem 6872 ja zdecydowanie wymieniłbym ten tv na sony ze względu na płynniejszy obraz (nano kryształy są trochę naciągane ponieważ przy obrazie z dvbt i tych samych ustawieniach samsung wcale nie ma bardziej nasyconych kolorów niż w755 - bynajmniej ja nie zauważyłem różnicy) sam android to też świetna zabawka z którą na tą chwile już raczej nie będzie problemów

racuh

Banned
samsung 50ju6800 to w ogóle waliwe urządzenie które miało sporo wad i szybko zostało zaspąpione modelem 6872 ja zdecydowanie wymieniłbym ten tv na sony ze względu na płynniejszy obraz (nano kryształy są trochę naciągane ponieważ przy obrazie z dvbt i tych samych ustawieniach samsung wcale nie ma bardziej nasyconych kolorów niż w755 - bynajmniej ja nie zauważyłem różnicy) sam android to też świetna zabawka z którą na tą chwile już raczej nie będzie problemów

W JU6872 Samsung lubił eksperymentować z matrycami, może się zdarzyć że w niektórych modelach jest zamontowany IPS. A co do nano kryształów to racja, większa paleta kolorów przydaje się ale tylko przy oglądaniu BD-UHD.

flugo

New member
Miałem podobny dylemat, skończyło się na Sony.
Przede wszystkim co nie pasuje Ci w Samsungu?
Moje spostrzeżenia:
Samsung 4K i nano kryształy - to obecnie wykorzysta się chyba tylko do prezentacji zdjęć ale jeżeli jesteś fotoamatorem z dobrym aparatem to jest to spora zaleta. To już może wyglądać jak slajdy z rzutnika.
Poza tym to obecnie jednego i drugiego się chyba nie wykorzysta w filmach czy tv bo nie ma co oglądać w 4k. Kamery amatorskie są ale drogie, a komputer do edycji tego trzeba by mieć chyba kosmiczny.
Wg zapewnień sprzedawców w Samsungu wolniejsza natywnie matryca vs Sony.
Z drobiazgów:
Po bliższym oglądnięciu ramka Samsunga nie wygląda zbyt ładnie - w sklepie może ją przytarli czy coś. Ramka Sony idealna.
W Sony jest tuner dvbs a w Samsungu w wersji 50ju6872. W tej wersji też podobno są matryce produkcji samsunga. Ale po pierwsze podobno a po drugie nie wszyscy z tego co wyczytałem uważają to za zaletę (i nie wiem dlaczego :) )
Mnie zniechęcił wątek o kurzu w matrycach Samsunga a raczej reklamacji tego kurzu i cena o ok. 600 zł większa.
W Sony nie ma nagrywania na USB (przynajmniej dopóki nie wyjdzie aktualizacja, obiecywana od chyba kilku miesięcy). Nie ma też wybierania głosowego (np. na youtube) - do tego chyba trzeba mieć drugiego pilota za 250 zł.
W Samsungu nie ma złącza euro.
I już zupełnie subiektywnie: wydaje mi się że sony ma lepsze skalowanie obrazu sd jak i hd - (stwierdziłem podczas oglądania w sklepach). Jednak traci to w końcu chyba znaczenie jak się ogląda przez dekoder kablówki bo to dekoder skaluje. Ja planuję kartę CI+ więc może będzie to miało znaczenie kiedyś tam. Na razie mam dekoder.
Wydaje mi się że samsung ma większy kontrast, jednak w Sony czarny nie jest taki zły a powiedziałbym że nawet ok (poprzednio miałem całkiem duży CRT).
Najlepiej jak już znasz obraz samsunga to idź do sklepu z pendrivem i po prostu oglądnij..
Tylko to też jest złudne bo po pierwszej aktualizacji SONY miałem od razu inny obraz... taki efekt uboczny. Na razie nie miałem czasu na kalibrację. Jakbym zapłacił za nią w sklepie to już byłbym w plecy :)
Tak naprawdę chciałem tv do oglądania, a ze smarta tylko youtube czy inne, więc wszelkie dodatkowe funkcje mnie z założenia nie interesują. No może oprócz nagrywania na usb, ale od biedy załatwi to nagrywarka kablówki.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Właśnie powinieneś zacząć od kalibracji, bo po kalibracji Sony z brzydkiego kaczątka zamienia się w pięknego Łabędzia.

Razahell

New member
Wybor TV powinien byc poprzedzony kilkoma zasadami, jak i oczekiwaniami...

Jesli Samsung stosuje panel IPS to w755c jest zgoła odmienna matryca VA o innych parametrach i kątach oglądania...
...wiec Pierwsze co powinno być brane pod uwagę to czy w 99% TV jest oglądane na wprost czy jednak pod katem. Jest to o tyle ważne ze jeśli ktoś jednak będzie często lub cały czas oglądał Obraz na w755c pod katem może stwierdzić ze obraz na tym TV to tragedia...

Jest dużo innych spraw odnośnie zakupu konkretnego modelu i rozmiaru... i ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie autora wątku czy warto wymieniać Samsunga na Sony.

kilka (moich) podstawowych wskazówek zakupu TV:

1. Do jakiej max kwoty ma być TV i patrzymy jakie mamy w tym przedziale kwotowym przekątne...(tu już zawężamy poszukiwania)

2. Wybór przekątnej i matrycy... (to co wyżej napisałem odnośnie kątów pod jakim oglądamy TV i dochodzi jeszcze odległość od sofy czy tam fotela)

3. jakie źródła będą podłączane i jakie materiały odtwarzane i oglądane najczęściej... i tu może się okazać, ze lepiej kupić Bardzo Dobre Full HD niż Budżetowe 4K vel UHD...

4. u mnie, na prawie samym końcu listy wyboru jest tzw. smart TV czy tam android TV bo przynajmniej ja bralem pod uwage Plynnosc ruchu, kontrast i odwzorowanie barw...

a system który daje nam multimedialnosc TV jest fajny ale nie powinien przysłaniać przede wszystkim jakości obrazu...

Nalezy tez pamiętać ze jaki by nie byl TV w technologi LCD (IPS czy VA) to nie OLED i cudów, wodotrysków i opadu szczeki jak i braku negatywnych efektów podświetlenia nie będzie... Chociaż i OLEDy maja swoje bolączki i nie są bez wad...

I na koniec, nie będę pisał o swoim wyborze i czy jest lepszy niż tytułowy Samsung bo nie miałem tego samsunga i nie wiem jak świeci itd...
Ja swój TV wybrałem świadomie i pomimo pewnych problemow jakie miałem z androidem (ostatnia aktualizacja naprawiła działanie) to w moim budżecie za przekątną 55" nic lepszego wg. mnie bym nie kupił.
u nas TV ogląda się na wprost z odległości 2,9m i po tygodniowym przejściu z 40" stwierdziliśmy z żoną ze mógł by być większy ale to już inny budżet na który nas po prostu nie było stać.

życzę autorowi wątku udanego zakupu i zadowolenia z tego co wybierze :popcorn:

Ostatnia edycja:
Do góry