Czy warto kupować telewizor z Full HD (do PS3)

pksiazek

New member
Witam.

Zastanawiam się nad kupnem nowego telewizora.
Czy warto kupować telewizor Full HD?
Czy będzie widoczna różnica między trybami 1080p a 720p?
Jaki procent dostępnych gier to wykorzysta?

Pozdrawiam

mariof

New member
Bez reklam
dla gier, na razie, nie. Do filmów - tak. Jednak jeżeli full HD to wyższe modele. Sama rozdzielczość matrycy to nie wszystko!

neospiderman

New member
Do gier imo nie, lepiej kupić porządny TV z obsługą 720p.
1080p wykorzystują głównie proste gry z PSN. W "normalnych" grach wykorzystywany jest sporadycznie, żaden z tzw. mega hiciorów na ps3 nie korzysta z 1080p - przed chwila przewertowałem pudełka z grami.

Carty

New member
A czy "pudełkowane" gry 720p na tv 1080p wyglądają gorzej niż na natywnym 720p?
Bo mam podobny dylemat jak autor tego wątka i też się już motam :confused:
Nie wiem czy wziąść 37" 720p czy 40" 1080p

pete1

New member
odp

pksiazek napisał:
Witam.

Zastanawiam się nad kupnem nowego telewizora.
Czy warto kupować telewizor Full HD?
Czy będzie widoczna różnica między trybami 1080p a 720p?
Jaki procent dostępnych gier to wykorzysta?

Pozdrawiam

jak juz wyjda gry w 1080 to zeby zobaczyc minimalna roznice musialbys miec powyzej 50 cali. polecam hd ready, jest duzo tansze i jezeli masz na mysli tylko gry to zakup w sam raz. na temat jakosci filmow np blue ray to nie wiem bo nie mialem okazjii ogladac na full hd. poczytaj jakies branzowe pisma, tam jest to wyjasnione (psx extrime itp). pozdrawiam

Tomasson225

New member
50 cali żeby zobaczyć różnicę??? Słyszałem zawsze o powyżej 42 ;) A wracając do tematu. Jeżeli oglądasz dość dużo filmów to możesz zainwestować w Full HD. Ale biorąc pod uwagę gry, jakieś inne źródło HD i zwykłą TV to bierz 720p bo u nas w Polsce nic nie pokaże Ci obrazu w Full HD a i zwykła TV lepiej wygląda na HD Ready. Można też myśleć badziej przyszłościowo i pomyśleć, że może gry zaczną w końcu wychodzić w najwyższej rozdzielczości dla PS3, czyli 1920x1080. Ale na tą chwilę skłaniał bym się ku bardzo dobremu 720p ;) Jeżeli chcesz jakiejś bardziej szczegółowej rady to napisz jakimi dysponujesz funduszami ;) Pozdrawiam.

WoJoW

New member
neospiderman napisał:
W "normalnych" grach wykorzystywany jest sporadycznie, żaden z tzw. mega hiciorów na ps3 nie korzysta z 1080p - przed chwila przewertowałem pudełka z grami.
A np. CoD4 - to nie mega hicior? i teraz wychodzi GT5P z podobno piękną grafą. Ale co do tematu, to według mnie też jakiś dobry 720p.

pksiazek

New member
Więcej szczegółów

Do oglądania filmów raczej nie będę używał konsoli.
Plan jest taki, że do telewizora będzie również amplituner + dvd.
Na telewizor chcę przeznaczyć max. 4-5k zł.
Planuję rozmiar 42".

Tomasson225

New member
Niestety WoJoW ale wbrew temu co znajduje się na pudełku, gra faktycznie ma rozdziałkę chyba ok. 668 linii :/ Mierzyli to eksperci. Gdzieś miałem linka z PRAWDZIWYMI rozdziałkami gier na PS3 i nic nie ma w Full HD (najbardziej zbliżony jest Skate). Też byłem zaskoczony ale niestety to prawda... Dalej dajemy się złapać na chwyty marketingowe :) A co do GT to Japończycy chyba dadzą nam to Full HD :D

neospiderman

New member
WoJoW przyznaje sie bez bicia :] akurat porzyczyłem i nie mam pod ręką CODa 4. Rzeczywiście na pudełku jest 1080p, jednak jak napisał Tomasson225 w grze nie ma prawdziwego 1080p obraz jest renderowany [z tego co wiem] w 1024x600p 2xAA

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
pksiazek - ja bym zdecydowanie poprosił o prezentację w domu. I sprawdziłbym bym modele:

42" X 3000 Toshiba
42" JVC D 9
42" Panasonic PV 80
40" Toshiba XF 350
42" Sharp X 20

serce

New member
Bardziej przyszłościowym zakupem jest full hd w dodatku że hd jest tylko pareset złotych tańsze.Jak kupisz hd to za rok bądź dwa będziesz chciał zmienić na full hd :) dlatego odpowiedź sama się nasuwa.

Ostatnia edycja:

mariof

New member
Bez reklam
@serce
niestety róznica w cenie jest większa niż kikaset złotych:(. Rozdzielczość matrycy to tylko jeden element, są i inne, niemniej ważne.

Do góry