Witam, mam problem z podłączeniem przez hdmi telewizora 32lg5000 do komputera, serwis nie jest w stanie, lub nie chce usunąć usterki. Według mnie problemem jest to, że w telewizorze jest wgrana wersja edid-2,0. A większość kart graficznych chyba nie jest w stanie odczytać tej wersji (czyli 256 bitów). Po nie udanych reklamacjach została mi jedyna opcja-sprawa w sądzie. Czytałem wiele informacji zwłaszcza dokumentacji z "Vesa". Nie znam aż tak dobrze angielskiego, choć podstawowe informacje uzyskałem. W instrukcji obsługi telewizora nic nie ma na temat zastosowanej wersji EDID. Myślę, że jest to błąd przy produkcji tego modelu telewizora, natomiast serwisanci nie przyznają się do tej usterki i twierdzą że telewizor można podłączyć po hdmi i działa. Bardzo się zawziąłem i jeśli miałbym racje to chciałbym tej dużej firmie utrzeć nosa, (choć jestem laikiem w sprawach telewizorów),dlatego potrzebuje pomocy. Odpowiedzi od znawców na pytanie: Czy telewizory (z 2008r.), mogą mieć wersje edid 2,0 ? Czy jest to powszechnie uznawany i używany standard? (bo raczej myślę że standardem jest 1,3). Jeśli w instrukcji telewizora jest napisane, że połączenie jest na zasadzie PLUG&PLAY to raczej wgrany edid powinien być w wersji powszechnie używanej, standartowej. Wiem, że jest to dość skomplikowane, nigdzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a fachowców od tego też nie mogę znaleźć. Jednak, jeśli mam racje to znaczy, że producent okłamał mnie jako klienta i być może będę się starał to udowodnić przed sądem. Tylko musiałbym być pewny co do tego "EDID"-jaka wersja powinna być stosowna w telewizorach. Mam nadzieje na uzyskanie tu kilku informacji które mi pomogą i z góry serdecznie za nie dziękuje.