roobertt84
New member
Mam ten zestaw Pioneer VSX-520 + Jamo 606 od kilku lat i za każdym razem się denerwuję gdy coś oglądam. Prośba o podpowiedź czy ten zestaw jest taki słaby czy coś mam popieprzone w ustawieniach. Rzecz jaka mnie najbardziej drażni to dialogi. Jak ludzie gadają to dźwięk jest stępiony, choćby brakowało góry, często zaciąga takim lekkim dudnieniem. Generalnie zauważyłem, że góra jest słaba, "TRE" mam na +6. Prawdę powiedziawszy bardziej mi się podobają dialogi z głośników telewizora niż tego kina. Są jakby czystsze, ten dźwięk jest bardziej jakby "piskliwy" w ogóle bardziej realny i nie muszę się tak wsłuchiwać żeby wyraźnie usłyszeć co cichsze dialogi i szepty. Głównie ten problem występuję w ustawieniach "standard". Po przełączeniu na stereo jest trochę tylko lepiej no ale nie będę przecież filmów w stereo oglądał. Ustawienia basu mam na normal bo jakiekolwiek wejście na + zabija te dialogi jeszcze bardziej. Na +6 wręcz się słuchać nie da, bo dudni w tle zwłaszcza jak jest męski głos. Ustawienie kolumn frontu jest na Large, bez suba. Na wszystkich 5 głośnikach jest ten sam poziom dźwięku.
Drugą fatalną sprawą są tylne głośniki, które niezależnie od głośności też są takie przytępiałe, brakuje im góry, brakuje im życia.
Generalnie to jestem mocno zawiedziony bo creativy 5.1 kupione do kompa chyba z 14 lat temu za 600zł grają czyściej, lepszą górą, generalnie przyjemniej niż cały ten zestaw. Ludzie generalnie piszą po forach, że te Jamo bardzo fajnie gra w tym przedziale cenowym ale ja tego nie słyszę zupełnie.
Widzicie w tej sytuacji jakieś możliwości rozwiązania tej kwestii? Dzięki serdeczne za podpowiedzi
Drugą fatalną sprawą są tylne głośniki, które niezależnie od głośności też są takie przytępiałe, brakuje im góry, brakuje im życia.
Generalnie to jestem mocno zawiedziony bo creativy 5.1 kupione do kompa chyba z 14 lat temu za 600zł grają czyściej, lepszą górą, generalnie przyjemniej niż cały ten zestaw. Ludzie generalnie piszą po forach, że te Jamo bardzo fajnie gra w tym przedziale cenowym ale ja tego nie słyszę zupełnie.
Widzicie w tej sytuacji jakieś możliwości rozwiązania tej kwestii? Dzięki serdeczne za podpowiedzi