Czy to normalne z podświetleniem matrycy ?

sopelo

Member
Mam panasa z serii E5E (panel IPS) i od jakiegoś czasu zauważyłem, że po włączeniu TV matryca świeci mocniej od każdego z rogów tv (widoczne na ciemnym tle). Czyż by to był ten clouding ? Po około godzinie grania wszystko się normuje i jest w miarę równe podświetlenie (nie widać nic po rogach). I znowu jak dłużej postoi przez noc to puki nie zagrzeje się z godzinę to widać odbicia od rogów. Czy to raczej normalne zjawisko (słyszałem o jakiś naprężeniach matryc). Czyżby warunki zmieniające się na zimniejsze dni miały inny wpływ, a latem tego nie zauważyłem (dziwne by to trochę było). Jak to u was wygląda ? Czy jest sens reklamować TV i wysyłać go kurierem nie wiadomo na ile, czy to normalne zjawisko i trzeba do tego przywyknąć ?

Lukisz

New member
Witam
Jako drugi odbiornik mam w domu takiego panasa tylko et5e i też w narożnikach bardziej świeci i tak jak piszesz na ciemnych scenach jest to bardziej widoczne. To jest właśnie chyba clouding. Ja swojego nie wysyłałem bo to chyba nie podlega gwarancji. Ale to jest po prostu przypadłość lcd z krawędziowym podświetleniem. Proponuje kupić plazmę panasa i bedziesz zadowolony a konkretnie serie st60

Do góry