Czy pioneer A-30 to tylko nowsza wersja A-307R

Luno

New member
Witam wszystkich.

Czytam forum od dłuższego czasu i dużo się już z niego dowiedziałem. Czas napisać pierwszego posta :)

Zastanawiam się teraz nad usprawnieniem mojego zestawu stereo i mam pytanie.

Na chwilę obecną posiadam wzmacniacz Pioneer A-307R, który kupiłem ponad 10 lat temu wraz z kolumnami Quadral Quintas QLX155.

Moje pytanie brzmi: Czy nowy Pioneer A-30 różni się od tego modelu co posiadam? Głównie chodzi mi o to czy jakość dźwięku jest porównywalna, czy może jako że to jest dużo nowszy model ma też lepszy dźwięk?
Drugie moje pytanie, to czy dużo wyższy model A-70 dałby zauważalną różnicę z moimi kolumnami? Czy może ten element (kolumny) warto by jednak zmienić.

Źródłem dźwięku jest obecnie Harman Kardon HD 710 albo komputer (spotify) oba podpięte przez Nuforce Icon DAC (komputer przez USB, CD RCA).

Nie mogę nigdzie znaleźć porównania mojego sprzętu z tym co obecnie można kupić (może ze względu na 10 lat różnicy).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

I

irek6311

Guest
Ja polecę Pioneer A-50 bo dużego skoku na jakości dżwięku w A-30 nie usłyszysz ,
ograniczeniem w jakości dżwięku będą kolumny i zaraz czy z czasem trzeba je zmienić .

collider

New member
Bez reklam
A70 w stosunku do pozostałych modeli a w szczególności A30 to przepaść. Warto zauważyć, że posiada audio i usb DAC. Gwarantuje ci, że zagra lepiej. Natomiast trzeba może zastanowić się nad wymianą głośników. Nie mówię, są to dość dobre głośniki. Jednak obecnie można już kupić lepsze konstrukcje.

Ostatnia edycja:

Luno

New member
Coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego A-70. Przeczytałem kilka recenzji (m.in w audio&video) i jest można powiedzieć zachwalany ten model.
Nie mogę jednak znaleźć opini np od użytkowników na różnych forach, a jestem ciekaw jak on się spisuje z różnymi kolumnami.

Co do kolumn, to zaczynam sobie uświadamiać, że raczej na pewno też będa wymagały wymiany. No i tu jest problem, bo nie wiem z czym dobrze ten wzmacniacz wyda.

Czytałem już sporo na temat różnych kolumn (Dali Ikon 6 MK II, Dali Zensor 7, Klipsch RF 62 - przedzialu cenowego tych zestawow chciabym sie trzymach) i nie wiem co byłoby najlepsze do tego wzmacniacza.
Muzyka której słucham jest różna: W dużej części metal, rok, dużo mocniejszych klimatów, trochę muzyki symfonicznej, troche klasycznej, czasem jakiś pop.

Chciałbym jeszcze dodać, ze kiedyś planuje dokupić amplituner do KD i chciałbym, że wtedy A-70 służył jako końcówka mocy (podpięte do pre-out). Czy takie połaczenie bedzie dobrze brzmiało (ten wzmacniacz + amplituner (tylko tu jeszcze nie wiem jaki )) ? I jakie kolumny najlepiej z mysla ze kiedys beda czescia zestawu KD?

Ostatnia edycja:

Luno

New member
Dziękuję wielka.woda, myślę, że znalazłem Twoją opinię. Przeczytałem też recenzję z Audio&Video.
Czy ktoś może miał okazję porównać ten wzmacniacz do innych z tej samej półki cenowej? Jak na przykład wypada on w porównaniu do Marantza 7004?
Jakie kolumny najlepiej by brzmiały w tym pioneerem? Na kolumny rozważam budżet do 4000zl (za obie).

pozdrawiam

A-70 i PM7004 to dwa zupełnie inaczej grające wzmacniacze, przeznaczone według mnie do słuchania całkiem różnej muzyki. Tego marantza miałem u siebie na odsłuchu. Rock i mocniejsze klimaty nie dla niego.

Luno

New member
Muzyki słucham wszelakiej, jednak głównie rock'a, metalu, połączonego często z wykonaniami symfonicznymi.
Lubię wyraźne, czyste wokale, zależy mi na tym, żeby dobrze brzmiały i nie kłuły uszu (np wokal Tarji Turunen, która kiedyś spiewała w zespole Nightwish). Ogólnie zależy mi na tym, żeby mimo tego, że dużo się dzieje w utworze, chciałbym żeby to brzmiało czysto (nie jak zlana papka), na aktualnym sprzęcie na przykład praktycznie nie słyszę (nie czuję, bo słyszę jakieś pykanie) szybkiej stopy w perkusji.
Instrumenty smyczkowe, czy górne partie gitar też chciałbym żeby były czyste i przyjemne, mimo większej głośności.
Do tego jakiś spokojniejszy rock, muzyka filmowa (symfoniczna ale tez np z filmu Tron), czasem coś z mocniejszym basem (jakiś dubstep).

No i chciałbym też, żeby filmy dobrze brzmiały z tym zestawem, który mam zamiar skompletować.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Z Pionkiem starałbym się zestawić głośniki o nieco ciepłym brzmieniu. Tak więc Dali powinny się tu okazać dobrym wyborem.

Luno

New member
Często czytając różne tematy widzę właśnie określenia ciepłe, jasne, ciemne dotyczące kolumn i niezbyt wiem o co tu chodzi. Mógłbyś, proszę, wytłumaczyć w 2-3 zdaniach?
I jak możnaby określić kolumny takich firm jak Monitor Audio (RS8, RX8 - czym w ogole sie roznie te dwa modele), Klipsch (RF82), Dali (Zensor 7, Ikon 6MKII). W sumie jak do tej pory, to głównie o tych kolumnach czytałem.

No i mam kolejne pytanie. Im więcej się zastanawiam, tym więcej pojawia się pytań.
Jak jakość dzwięku tego Pioneera A-70 ma się np w porównaniu do amplitunera Denon X4000.
Jakość w stereo to jest u mnie priorytet. Amplituner ma ten plus, że mogę pod niego podłączyć wiele urządzeń ( komputer, tuner telewizji satelitarnej, konsole ) a jego potem jednym kablem podłączyć do projektora. Bez amplitunera musiałbym troche kabelkami żaglowac.
Wiec, jesli wzmacniacz ma porownywalna jakosc dzwieku co amplituner, to bym sie decydowal na amplituner, jesli wzmacniacz jest duzo lepszy, to wtedy bym bral wzmacniacz a potem zastanawial sie nad dokupieniem amplitunera i podlaczeniem pre-out do main-in. Tylko wtedy bym nie uzywal koncowek mocy z ampli (przynajmniej dopoki bym nie dokupil pozostalych kolumn).
Proszę o radę.

Ostatnia edycja:
Pisząc że stereo jest Twoim priorytetem odpowiedziałeś sobie na pytanie wzmak czy ampli.
Do A-70 mam podłączony komputer, tuner, br - konsoli nie posiadam.

Do góry