Czy można ustawić subwoofer na meblach?

pjasio253

New member
Czy ktoś z Was robił takie eksperymenty i z jakim efektem? Zagospodarowanie pokoju może nie pozwolić mi na podłogowe ustawienie suba i muszę szukać innych rozwiązań. Będę wdzięczne za Wasze głosy.
Pzdr

Ze względu na akustykę należy stawiać go na podłodze to wtedy poczujemy tę głębię basu. Mało tego, nie należy stawiać go w rogu, a najdogodniejszym miejscem jest pomiędzy kolumną frontową lewą, albo prawą i TV.

Mając mało miejsca w pokoju, nie wiem dlaczego się zdecydowałeś na zestaw głośników z subem, bo ani to nie zagra ani nie wygląda.

navy

Member
Mój subwoofer (B&W PV-1) stoi na szafie ok 1.5 m powyżej miejsca odsłuchu. Nie narzekam :) Miejsce ustawienia subwoofera to kwestia wielu prób i eksperymentów. Nie ma na to jednoznacznej recepty.

pjasio253

New member
Jak napiję się zimnego piwka to mogę zagrać jako subwoofer :D.
Rozumiem Blackninja, że pytanie było jaki subwoofer - wszystko być może okaże się, jak w końcu wybiore kolumny., np.jak będą to Rubikony to raczej sub od nich , bo mają spory wybór.

stereoman

New member
Dlaczego myślałem, że sub można ustawić gdziekolwiek względem reszty głośników, ze względu na właściwości niskich tonów?

Mój stoi na podłodze ofkoz, ale...kiedy włączyłem dźwięk 5.1 do HD było miodnie, ale niedługo przyleciał sąsiad z dołu mówiąc, że mu coś w ścianach buczy i życie uprzykrza:-D.
Oczywiście to nie ja, ale podłożyłem kawałek styropianu pod suba, aby odizolować od podłogi i spokój:p

pzdr

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Wydaje mi się, że wiele zależy od konstrukcji samych mebli. Jeżeli są porządne, dobrze skręcone to oprócz chłonięcia basu, być może się nie rozlecą.

P.S. Sam przez spory okres czasu z powodu braku miejsca trzymałem woofer w... szafie :D i spisywał się wyśmienicie. (szafa zabudowana, bez podłogowa, znaczy woofer stał na betonie)

navy

Member
ar2=> pytanie blackninja "jaki subwoofer" jest chyba kluczowe. Budżetowy sub będzie po prostu dudnił, bez względu na miejsce jego ustawienia. Dobry i "szybki" sub poradzi sobie znacznie lepiej ale, jak zawsze, you get what you pay for...

Na pewno lepszy dźwięk uzyskasz stosując pod suba specjalne podstawki, które absorbują szkodliwe rezonanse i izolują go od podłoża, niż ustawiając go na regale. Jeżeli sub jest wysokiej klasy, podstawki są obowiązkowe. Podobnie do dużych, podłogowych kolumn zalecane są kolce (często dołączane przez producentów kolumn). Jeżeli rezonanse przenoszą się na podłogę, można odizolować kolumny stosując kamienne (marmur, granit) płytki zamówione w warsztacie kamieniarskim. Dla wypróbowania czy inwestycja jest uzasadniona, można tymczasowo zastosować np. cegły, owinięte w estetyczny papier. Podobną rolę pełnią zresztą kolce. Jeżeli ktoś się obawia o podłogę, pod kolce może podłożyć odpowiednie podkładki lub nawet drobne monety. Wiem coś o tym, bo sam sprawdzałem.

Ostatnia edycja:

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
dobrze zrobione kolce jeśli nie będą kolumny przesuwane po podłożu nie powinny uszkodzić podłogi

SteelRat

New member
jesli mine pamiec nie myli, swego czasu byla niezla batalia w temacie kolcow i roznych podstawek pod glosniki na jednym z forow dotyczacych zagadnien audio.

wibracje wibracjami, jak sie ma kiepski glosnik, to on wszelkie nasze starania i tak zeopsuje. ja mam glosniki Creative'a T6060, niby nie sa najgorsze, ale sub jest wg mine po prostu tragiczny, pomoc moze mu tylko wymiana ;]

a co do kolcow pod glosnikami, jesli sie nie myle, winny, niczym piramidy, dotykac podloza podstawa, nie "ostrzem" a wtedy tym bardziej nie porysuja nam podlogi ;]

na tym zdjeciu te kolce sa "obramowaniem" glosnika, czy on jest skierowany podczas pracy w dol? nie jestem superspecem od audio, wiec mnie to zaintrygowalo.

pjasio253

New member
No i z takiego wydawałoby się śmiesznego pytania zrobiła się całkiem ciekawa dyskusja ;)
Wracając do moich przemyśleń - po dokładnym przyglądnięciu się meblom i pertraktacjom z żoną :???: znalazłem kawałem miejsca w regale, tuż nad samą podłogą o wymiarach 30 cm(wys.)x35 cm(szer.)x40 cm(głęb). I tutaj kolejne pytanie - czy można suba "położyć" na boku?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Radząc tutaj tylko sie wygłupiamy :)

Subwoofer powinien stać na podłodze, inne ustawienia to testy i nic nam do tego :)

autorus

New member
Pamiętam ze jak wybierałem swojego sub Jamo to podjechałem do firmy. Chciałem zakupić najtańszy, chyba za 450zł. Podłaczyli mi trzy. Puścili filmik, klapnałem na kanapie. Po wszystkim wyszedłem z takim za 1400zł i do dziś tego nie żałuję. Naprawdę różnice byłyby słyszalne dla głuchoniemych :) Całe szczęście że nie zamówiłem przez net.:mrgreen:

Autorus

Ostatnia edycja:
SteelRat napisał:
.....na tym zdjeciu te kolce sa "obramowaniem" glosnika, czy on jest skierowany podczas pracy w dol? nie jestem superspecem od audio, wiec mnie to zaintrygowalo.

Nie żartuj :mrgreen: głośnik jest skierowany jak najbardziej w dół

Do góry