Czy mogę zmienić sobie dekoder cyfrowego polsatu?

grzesiek3210

New member
Witam chciałem sie dowiedzieć czy mogę kupić sobie inny dekoder i włożyć w niego kartę cyfrowego polsatu.Słyszałem że polsat ma cos takiego ze każda karta ma przypisany jeden dekoder.A mam echostara dsb 616 i jestem z niego nie zadowolony.Chciałbym kupić coś co wyświetli mi lepszy obraz na LCD bo ten echostar chodzi tylko po SCARCIE i wogóle się wiesza...kopa straszna.Doradźcie mi co wziąć jeżeli da się wogóle zrobić taki numer.Zastanawiam się nad jakimś samsungiem z COMPONENTEM albo coś z HDMI ale nasuwa mi sie pytanie na ile odmieni mi się obraz.I czy jest sens wydać na HDMI.Pozdrawiam

arsenal

Moderator
VIP
Moja rada, Rozwiąż umowę i weź nową tym razem z Samsungiem DSB-305G. Będziesz miał obraz w standardzie component czyli YUV poprzez gniazdo Scart i żadnych problemów z funkcjonowaniem tunera czy jakością obrazu. Taka profesjonalna firma jak Echostar tak się splamiła tymi "dekoderami Polsatu". Niewiarygodne lecz prawdziwe.
O oglądaniu zwykłej telewizji w PAL'u poprzez HDMI na dzień dzisiejszy możesz zapomnieć. Z postów tych którzy mają tunery sat HD można wyczytać, że lepiej wybrać do tego Scart RGB lub component. Obraz jest wtedy o lepszy.( w sumie się nie dziwie bo ja różnicy jakości między hdmi a componentem nie widzę). Być może update softu do tych tunerów poprawi, kto wie. Na razie trzeba podłączać do telewizora dwa kable i manewrować pilotem: kanały hd-hdmi, kanały Pal-component.

arsenal

Moderator
VIP
Jak kupiłeś tuner na własność to jest twój. Możesz go sprzedać, włożyć do szafy albo wyrzucić przez okno drugiego piętra zapodając mu dodatkowo piąchopirynę. Tak zrobił mój nerwowy sąsiad i wierz mi, jeszcze nigdy Echoś tak szybko nie działał jak w zgodzie z grawitacją. :)
Jak wtedy będzie wyglądało podpisanie nowej umowy najlepiej dowiesz się na infolinii CP.

grzesiek3210

New member
A jakbym nie rozwiązywał tylko kupił na allegro samsunga i włożył do niego kartę a echo bym wrzucił do drugiego pokoju i by leciał na dawnej antenie z cyfry +. czy taka kombinacja nie ma szans.

arsenal

Moderator
VIP
Nie ma szans. Polsat stosuje odmianę systemu Nagravision do kodowania gdzie każda karta jest przypisana do konkretnego egzemplaża dekodera więc zawsze kupując ich tuner dostaniesz do niego kartę.

Tanhauser

New member
Jestem świeżo po takiej wymianie dekodera. Poprzednio miałem Thomsona, który był straszliwym syfem, wieszającym się średnio 4 razy na dzień. Żeby było śmieszniej dekoder zaczął się wieszać po wymianie karty przez CP, co może świadczyć (także w przypadku Echostara), że nie bardzo lubił się z nową Nagrą.
Obecnie mam opisywanego wyżej Samsunga. Bardzo fajna maszyna, od momentu instalacji (około miesiąca) nie zaliczył żadnego zwisu. Inna sprawa, że Polsat leci w gumki... ostatnio zrobili totalną rewolucję w układzie programów (jeśłi korzystasz z zestawu "ulubinych", to czeka cię ponowna instalacja kanałów), a 2 dni temu na wszystkich stacjach zniknęło EPG.
I jeszcze jedno: jak kupowałem dekoder, to sprzedawca usiłował mnie namówić na Echostara. Na pytanie czy bardzo są awaryjne (ob tak słyszałem), z rozbrajającą szczerością stwierdził, że padło im tylko 8 na 100 sprzedanych :D.

Do góry