Czy istnieje takie cudo?

kuban99

New member
Witam!

Mam zamiar zakupic projektor i w zwiazku z tym potrzebuje urzadzenia ktore bedzie mialo nastepujace funkcje:

- tuner zwyklej TV (analogowej)
- tuner tej nowej TV cyfrowej, ktora ma byc wprowadzona wkrotce
- tuner TV cyfrowej ale do kablowki
- wejscie na karte do programow kodowanych ( mam canal+ w kablowce ze spoldzielni )
- dla sygnalow cyfrowych odbior w rozdzielczosci full HD
- nagrywanie programow na twardym dysku
- mozliwosc podlaczenia komputera ( mam starego laptopa wiec wyjsca sa tylko dwa: S-Video i 'zwykle do monitora')

Troche tych wymagan wymienilem i wiem ze dla osob choc troche znajacych temat moze to byc smieszne ale ja jestem laikiem wiec z gory prosze o wyrozumialosc.
Jezeli jednak takie cudowne urzadzenie nie istnieje to moze ktos z Was bedzie tak mily i zaproponuje jakies rozwiazanie mojego problemu.

Z gory dziekuje i pozdrawiam!

tomud

New member
No raczej bedzie trudno, mozna popatrzec na rozpudowane tunery TV-SAT.

Tlko tam w standardzie sa glowice DVB-S, do niektorych mozna dodac jeszcze dodatkowe ale nie wiem czy do jakiegos dodasz DVB-C (kablowka cyfrowa) i DVB-T (siewcza cyfrowa). Z analogiem to juz calkiem.

Tutaj wchodzil by w gre telewizor posiadajacy DVB-T i DVB-C i takie sprzety istnieja. Masz praktycznie tunery, ale nie masz nagrywania itd.

Z miejscami na moduly dostepu nie ma problemu w obu przypadkach, pytanie tylko czy twoja kablowka oferuje taka usluge i mozna wziasc modul CI + Karta czy musisz wziasc od nich tuner.

Po co chcesz podlaczac do tego komputer to nie mam pojecia ;)

Ale reasumujac najbardziej do twoich potrzeb pasuje telewizor ;)

+ Telewizja Analogowa
+ Telewizja Cyfrowa Kablowa DVB-C
+ Telewizja Cyfrowa "siewcza" DVB-T
+ Mozliwosc podlaczenia komputera
+ Gniazdo na moduly dostepowe dla telewizji kodowanej

- Brak nagrywania

kuban99

New member
dzieki Tomud,

Tak jak myslalem bedzie ciezko. Zastanawialem sie nad opcja z nagrywarka DVD z twardym dyskiem. Tam jest chyba wszystko oprocz wejscia na karty do odkodowania sygnalu Cyfry+. Zna sie ktos na tych nagrywarkach? Moze ktos moglby cos polecic? Z gory dziekuje!

Wlasnie tuner moge miec swoj tylko ze on musi byc do kablowki a nie satelitarny.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Witam! Mam zamiar zakupic i w zwiazku z tym potrzebuje urzadzenia ktore bedzie mialo nastepujace funkcje:

Jeżeli napisałbyś do czego ma Ci służyć planowane do zakupu urządzenie, wówczas można by się zastanowić nad jakimiś opcjami. Na pewno nie będzie to projektor.

Pamiętaj również, że nawet gdy będziesz miał w takim "kombajnie" tuner DVB-C (cyfrowa tv kablowa) to bardzo wątpliwe, abyś mógł odbierać sygnał od swojego dostawcy, bowiem w 99 proc. przypadków parują oni swoje tunery z kartami dekodującymi, aby wziąć od Ciebie trochę kaski za dzierżawę tunera.

tomud

New member
Jesli chodzi o te 99% kablowek to nie tak do konca :)

Zwlaszcza "mniejsze" kablowki maja w ofercie moduly CI bo jest to dla nich tak samo tansze. Modul tez nie dostajesz za free, a wychodzi dla kablowki w zakupie taniej niz tuner. Jesli chodzi o duze kablowki majace ogolnopolski zasieg to juz jest trudniej, ale wiem ze maja moduly :). Choc nie wiem czy jest szansa zalatwic, jak ma sie ulady lub jest sie pracownikiem zapewne tak.

Zreszta tego typu firmy beda predzej czy pozniej zmuszone do tego, tak jak to sie stalo z platwormami TV-SAT. Kiedys zakup modulu CI tez graniczyl z cudem :)

Problemem nie jest tutaj parowanie, bo dostaje sie karte parowana razem z modulem.

Odnosnie nagrywarek DVD niestety osobiscie nie spotkalem takich z DVB T i C...

Do góry