Czy aby na pewno LCD LED !

slawko1077

New member
Witam

Mam na dzień dzisiejszy plazmę LG HD ready sprzed 2 lat, czyli model budżetowy. Postanowiłem dać go dzieciom do oglądania bajek w HD (mini mini itp.) a sobie kupić nowy TV. Bylem do tej pory zwolennikiem plazm ze względu na to że jestem miłośnikiem kina i filmów dokumentalnych a że cenię sobie oczywiście możliwe najlepszą jakość obrazu byłem przekonany że plazma będzie dla mnie lepsza, miałem na oku samsunga E6500 i Panasonica ST 50. Ale kiedy zacząłem miesiąc temu śledzić postęp w tej dziedzinie, plazma już nie była taka oczywista, oczywiście seanse filmowe wieczorami to nadal domena plazm, jednak ja potrzebuje TV uniwersalnego, na którym będzie można oglądać zarówno w dzień i w nocy bez drastycznego pogorszenia jakości obrazu. Najbardziej przekonał mnie do rozważenia zakupu leda ten test

MEGA-TEST: LG LED 3D 47LM765S VS Sony 46HX850 VS Samsung ES8000 VS Panasonic ST50 na
hdtv.com.pl

A w nim model Sony, który okazał się świetnym TV, jako że nie stać mnie na ten model chciałem zapytać was czy w cenie 3000 do max 4000 można nabyć TV który będzie posiadał cechy tego Sony, czyli bd. jakość filmów w dzień jak i wieczorem(zależy mi na rozmiarze nie mniejszym niż 46-47 cali, wiem że większe są poza moim zasięgiem) poniżej wskazówki:

1. Odległość od ekranu? 3-4 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okna od wschodu
3. Jak duży jest pokój: 25m2
4. Preferowana technologia: LED lub plazma
5. Jaki masz obecnie telewizor? plazma 42 HD ready LG
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy (mkv), programy dokumentalne w HD czasami dobry sport (piłka nożna)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: zarówno w dzień jak i w nocy
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? słabe światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? sport ostry, filmy w zależności od typu
10. Matryca błyszcząca czy matowa? która lepsza
11. Preferowana wielkość telewizora? min. 46 cali lub więcej
12. Preferowana marka? Z dotychczasowych testów i opinii Sony i Philips (led), Samsung i Panasonic (plazmy)
13. Czego nie lubisz w telewizorach? prze kolorowanego, nienaturalnego obrazu i odbić na ekranie
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Cyfra + HD, w przyszłości może konsola
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? na dzień dzisiejszy 100% telewizja i filmy z odtwarzacza HD
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Przeważnie na wprost
17. Czy ważne jest wifi? dobrze chyba żeby miał
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? nie potrzebuje
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? nie musi mieć
22. Ma mieć 3D? tak
23. Ma mieć slot na karty SD? niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S? nie jest to konieczne
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI
26. Jaki masz sygnał? Cyfra HD
28. Ma stać czy wisieć? wisieć
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: Tak, DVB-C: to już chyba standard w TV
31.Na czym najbardziej Ci zależy: Dobra jakość obrazu, płynność podczas szybkich scen,dobry obraz w dzień i w nocy
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-6godzin
33.Sugerowana cena? Do 4000 zł

Ostatnia edycja:
Do góry