Czarne paski na dole i na górze - TV 4K - coś nie tak?

Danioz

New member
Kupiłem sobie 78 calowy telewizor 4K, odpalam film Kapitan Phillips i na górze oraz na dole mam spore czarne pasy. To normalne czy da się to jakoś poprawić (zmienić) w ustawieniach telewizora Samsung (odtwarzacz Blu-Ray też Samsung)?
Proszę o pomoc, chciałbym zrobić sobie dziś wieczorny seans, a trochę mi to nie daje spokoju ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Taki format i przyzwyczaj się do tego, większość filmów ma te "czarne pasy". Ja lubię, bo jest bardziej kinowo, a na takiej przekątnej powinieneś się cieszyć, bo to już ma sens, pomyśl, jak ten film wygląda na mniejszej. Jeżeli chcesz mieć pewność, czy dany film będzie na całej powierzchni ekranu, to sprawdż sobie przed kupnem info na okładce, ew. wstukaj w google.
To jest najprostsza odpowiedz jaką możesz usłyszeć, jak chcesz więcej info, to poszukaj na forum odpowiednich wątków. Temat poruszaliśmy wielokrotnie.

Karpaj

New member
Bez reklam
Możesz to sztucznie rozciągnąć na cały ekran, ale wszystkie kształty będą nienaturalne.
Większość filmów jest 21:9, masz tv 16:9, a starsze programy były nagrywane pod 4:3, tj. format znany z kineskopów. W tym ostatnim przypadku pasy pojawiają się po bokach.

Do góry