CVBS zamiast RGB

dżimi1

New member
Nie wiem, czy wybrałem dobry dział, ale zaryzykuję. Do telewizora LED Grundig 46 VLE 2012 EC podpiąłem starą nagrywarkę dvd LG DR-175 kablem scart. Gdy jednak przełączę w telewizorze na AV1, to rozpoznaje mi to wejście jako CVBS 576i. To prawidłowo czy powinno rozpoznawać jako RGB? Nigdzie w ustawieniach nagrywarki ani telewizora nie ma możliwości zmiany z CVBS na RGB.

slawko_23

New member
Bez reklam
W menu nagrywarki jest ewentualnie opcja wyjścia wideo. A używasz jej do nagrywania, czy tylko do odtwarzania? :)

dżimi1

New member
Dziękuję serdecznie za odpowiedź ;) Używam jej również do nagrywania. Dekoder jest podłączony do telewizora kablem HDMI, a nagrywarkę DVD podłączyłem do telewizora przewodem scart. Żebym mógł nagrywać, podłączyłem dekoder do nagrywarki również przewodem scart.
Hmmm... w ustawieniach nagrywarki znalazłem tylko takie opcje:
- AV2 Nagrywanie: (do wyboru) Automatyczne / CVBS / RGB - zaptaszkowanie RGB nic nie daje
- Złącze AV2: Dekoder / Inne urządzenie
Inne opcje w menu to takie jak tryb nagrywania dysku, ustawienia zegara, audio nagryw. DV, auto rozdział itd., itd., więc nie wypisuję.
Dodam jeszcze, że mój telewizor ma z tyłu jedną "wtyczkę" na scart. Identyfikuje się ona w ustawieniach źródła TV jako AV 1.

Do góry