Co zamiast telewizora??

Telewizor LCD versus Panel LCD+ zewnetrzny tuner

• Total voters
    0

dgawlow

New member
Witam szanownych forumowiczow.
Chcialbym uslyszec kilka (dziesiat) Waszych opinii na temat rozwiazania alternatywnego. ZAmiast telewizora LCD, zakup Monitora LCD i dokupienie do tego stacjonarnego tunera TV, albo podlaczenie magnetowidu przez SCART i ogladanie telewizji w ten sposob. Z tego co sie rozejzalem po rynku, to wychodzi mi, ze monitor LCD z zewnetrznym tunerem bedzie tanszy niz telewizor LCD o podobnych wymiarach. Mam zamiar uzywac go glownei jako monitora komputerowego (40%), dvd, divx(30%) i TV (30%). Co takiego specjalnego maja w sobie telewizory LCD, czego nie uda sie zasymulowac kombinacja, monitor LCD+ tuner.

z gory dziekuje za wszystkie informacje

dgawlow

New member
maszek napisał:
Może komputer typu media center z kartą tunera telewizyjnego?
Przykładowe konfiguracje takiego sprzętu pod załączonym linkiem.
http://www.centrumxp.pl/WindowsXPMediaCenter/336,1,Media_Center_PC_informacje.aspx

Problem w tym ze mam juz dosc komputerow. Myslalem o duzym ekranie na ktorym mozna oglasdac tv a jest zoptymalizowany do pracy z kompem. Stad wyszlo moje pytanie. Nie interesuje mnie bajer w stylu znaczek sony, albo philips. Moze to byc ekran marki "pcim wielki". Chcialbym sie dowiedziec czy jest, a jesli tak to jak duza roznica miedzy rozwiazaniem lcd+tuner tv versus telewizor LCD. Zamiast media center myslalem raczej o czyms w stylu kissa, ktory ma tuner TV i bardzo zle opinie uzytkownikow.

pozdrawiam

Domel

Agent_7454

New member
Domel, do układu tuner tv (lub inne zródła) + monitor (ekran) potrzebujesz jeszcze procesora(ów) sygnału. Takie rozwiązania są drogie i spotyka się je w zestawach hi-end.

dgawlow

New member
Agent_7454 napisał:
Domel, do układu tuner tv (lub inne zródła) + monitor (ekran) potrzebujesz jeszcze procesora(ów) sygnału. Takie rozwiązania są drogie i spotyka się je w zestawach hi-end.

Mam lamerskie pytanie: Po co??
Mialem na mysli tuner zewnetrzny podajacy sygnal w jakims standardzie (np PAL). Ten sygnal podaje do monitora lcd ze zlaczem scart. Gdzie w tym lancuchu powinien znajdowac sie ten procesor sygnalu???.
Jesli zle mysle, to mnie popraw. Poprostu teraz nie mam w ogole telewizora idobrze mi z tym, ale musze predzej czy pozniej kupic cos czym bede mogl ogladac TV. Dlatego myslalem o jakims tunerze np kissa (albo jakakolwiek inna firma) podpietym do takiego monitora.

pozdrawiam

Domel

dgawlow

New member
Pytanko o ankiete

Czy forumowicze, ktorzy zaglosowali za tv, mogliby sie ujawnic i podzielic sie swoja wiedza, dlaczego tv jest lepsze od tego drugiego rozwiazania???. Mam caly czas dylemat, czy kupic tv i miec swiety spokoj (tylklo jak dobrze bedzie ten TV pracowal jako ekran komputerowy) czy tez panel LCD i meczyc sie z podpieciem do niego sygnalu TV.

pozdrawiam

Domel

Agent_7454

New member
Wybacz ale kiss to coś więcej niż tylko tuner tv.

Ja uważam, że lepszym rozwiazanie jest twoja propozycja. Barierą jest wysoka cena takich zestawów.

Do góry