Co wybrać ?

Czesław

New member
Witam

Pytałem ostatnio o 55HU7500 Samsunga.Wczoraj udało mi się sprzedać mój Sony 47W805A a okazuje się,że trafia się świetna cena na Sony 55W828B za 3999 zł w MediaExpert.Jak widać nie muszę wiele dołożyć a zyskuję 8 cali plus z tego co wiem sporo lepszą jakość obrazu.Pytanie teraz bo jutro chciałbym kupić ten tv Sony,czy jednak wykosztować się na 4k teraz,czekać na nowe modele czy ten Soniak to dobry wybór ? Przy 4k muszę dołożyć już sporo,tylko czy warto teraz, czy wziąć Sony i poczekać jeszcze 2 lata i wtedy wystartować z 4k?.Będę ogromnie wdzięczny za opinię.

Pozdrawiam,Maciek

gwidongwidon

New member
Bez reklam
A posiadasz zrodlo-sygnal 4k? ze interesuje cie tv 4k , dla mnie w829 to znakomity tv za rozsadne pieniadze , ale wybierasz ty, przetestuj w miare mozliwosci interesujace cie tv i zdecydujesz :)

Czesław

New member
Myślę że sporo materiału jest na Youtube oraz do pobrania w sieci.Mam też Galaxy S5 niby też nagrywa wideo w 4k. Ale fakt dużo tego nie ma więc pewnie lepiej będzie kupić Soniaka.Może ktoś się jeszcze wypowie bo już mam mętlik. I chodzi o 55W828B a nie 929B ale z tego co widzę to to samo.

Maciek

michalacm

New member
Witam, jako że nie chcę zakładać nowego tematu, chciałbym się tutaj poradzić Was czegoś.

Planuję zakup TV Sony serii W7. Na oku mam Sony KDL-42W705; myślę też nad wersją 32 cali i mam przez to niezły ból głowy. ;)

Przeznaczenie:
- granie na konsoli (PS4)
- oglądanie telewizji, meczów piłki nożnej; niestety sygnał to tylko SD.

Wielkość pomieszczenia: 4m na 2m;
Planowana odległość pomiędzy mną na TV: 1,25 m - 1,5 m max;
Położenie TV: na komodzie;

"Przymierzyłem" ten TV sobie w sklepie, zachowując zakładaną odległość (mowa o rozmiarze 42"). Pierwsze wrażenie... no cóż, trochę oczy mnie rozbolały. ;) Zmiana kolorów w sklepie nieco pomogła i ulżyła, jednak mam świadomość, że to wszystko jest do ustawienia.

Sygnał SD - obraz wyglądał fatalnie, i wiem żeby optymalnie wykorzystać ekran, należy mieć też jak najlepszej jakości sygnał. Jednakże z powodu braku pewnych możliwości, jestem na razie zmuszony do korzystania z tego sygnału. Czy ta się tą słabą jakość mniej więcej zredukować? W sklepie widziałem lekkie zacięcia i brak ostrości w niektórych miejscach.

Testowałem dzisiaj 32" i byłem nawet zadowolony, jednak w pewnych momentach przybliżałem się blisko TV; stąd też myślę o 42" jednak nie wiem po prostu jak będzie po dłuższym czasie użytkowania, czy nie będę miał różnych skutków ubocznych przez to.

Bardzo proszę o radę osób używających ten TV oraz opisanie z jakiej odległości grają/oglądają i jak sobie radzą z wyżej opisanymi problemami.

Pozdrawiam! ;)

Czesław

New member
Witam

Zdecydowałem się jednak na 55W828B i niestety problem jest dokładnie ten sam co w 47W805A.Myślałem że za prawie dwa lata Sony coś poprawi,nie dość że nowszy model to jeszcze tego co ważne w oprogramowaniu nie zmienili.Mianowicie po podpięciu dysku USB i wrzuceniu np. kilku filmów i seriali w osobnych katalogach,we właściwie w co drugim lub gorzej widzi napisy.Po włączeniu filmu pisze że napisy są kodowanie poprawne itd. w ustawieniach napisów są włączone a w filmie ich nie ma.Również oglądam np.5 odcinek serialu napisy są,włączam 6ty i napisów nie ma.Może udało się komuś to dopracować ? Dodam że napisy idealnie dopasowane ściągnięte przez Napi projekt.Będę ogromnie wdzięczny za pomoc..

Maciek

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tylko weź pod uwagę że tv to nie tylko możliwość odtwarzania filmów... i nie można oceniać tv wyłącznie pod tym względem.. a przed zakupem nie patrzyłeś w net czy jest taka możliwość ? Albo nie mogłeś sprawdzić w sklepie?

Do góry