Witam
Prośba o radę
Wprowadziłem się do wynajętego dwupokojowego mieszkania (będę mieszkał nieco ponad rok).Ponieważ nie jestem właścicielem internet jest jaki jest
(brak chyba na zawsze wi-fi). Na wyposażeniu nie ma TV zamierzam kupić odbiornik. W małym pokoju (sypiania) znajduje się stacjonarny komputer ( AMD Athlon(tm) 64 Processor 2800+(ClawHammer), płyta MSI MS-6702, 1 GHz pmięci, karta graficzna NVIDIA GeForce FX 5200 128MB-pewnie trzeba będzie wymienić na kartę z HDMI, Windows XP/Ubuntu 10.04)z dostepem do internetu przez Motorola SURFboard SB5101 USB Cable Modem i dostawcę Mutimedia SA 2 Mb(tylko internet,brak TV kablowej). Na nim pracuję wieczorami (kupno nowego kompa/laptopa nie wchodzi w grę ciągu najbliszego roku). Komputer jest obecnie podłączony do modemu przez RJ45 (modem ma złącze RJ45 , przez Windows komputer nie może nawiązać połaczenia przez to złącze, przez Ubuntu nawiązuje), kiedyś był podłączony przez USB (działal na Win/Ubuntu) . W dużym pokoju ma się znajdować TV. Ponieważ z uwagi na permanentny brak czasu rzadko oglądam TV odbiornik będzie wykorzystywany głównie do odtwarzania teledysków YouTube. Chciałbym aby obraz z YT był wyświetlany na TV , a idealnie gdyby sterowanie kompem odbywałoby się za pomocą bezprzewodowej klawiatury z touchpadem (np.Logitech Wireless Touch Keyboard K400), leżącej w dużym pokoju.
Warunki:
odległość od ekranu - 1,9 m.
jak słońce świeci w pokoju - z boku tv (pokój od wschodu )
Jak duży jest pokój - 2,4X4,8m
jakie programy najczęściej oglądasz - You Tube, filmy z komputera
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem - wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez - przy
matryca błyszcząca czy matowa - bez znaczenia
preferowana wielkość telewizora - 32
jakie urządzenia będą podłączone - komputer z małego pokoju, prosty odtwarzacz DVD (najtańsza Manta z marketu za <100 zł), za pół roku -PS3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń 20/80
Kąt oglądania - do 25 stopni od osi prostopadłej do ekranu
czy ważne jest wifi - jak by było to fajnie (na przyszlość). Modem od Netu jest tylko kablowy / właściciel mieszkania nie wyraża zgody na modem wi-fi (trzeba by dopłacić)
czy będziesz korzystać z widgetów - chętnie, ale nie jest to kryterium decydujące
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora - raczej tak
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex , VOD - raczej tak
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami - tak
ma mieć 3D - nie
ma mieć slot na karty SD - nie
ma mieć tuner DVB-S -nie
ma mieć tuner DVB-C- chętnie ale nie jest to decydujące
Jakie złącza : hdmi, usb, też chętnie rj45
ile programów HD - 0
ma stać czy wisieć - stać
jaka klasa cenowa - chcialbym wydać max 1900 ale zastanawiam się czy nie dałoby się taniej (kryzys)
Kabel łączący Komputer /stojący obok niego modem z TV będzie liczy ok. 9 metrów- krócej się nie da .
Sumując powyższe: chodzi mi o zapewnienie, jak najniższym kosztem , sprzętu do Youtuba podczas spotkań z znajomymi oraz do odtwarzania filmów z napisami.
Widzę 2 możliwe sposoby zapewnienia tego:
1)Telewizory z dostępem do TV (np. Panasonic z Viera Conect, Sony z Bravia Internet Video). Z uwagi brak Wifi podłączone przez RJ45
2)Internet oglądany przez komputer z obrazem przesyłanym do do TV (spora odlegość: w jaki sposób: HDMI?czy może jest jakś inny sposób ?). Jaką kartę grafiki z HDMI musiałbym kupić?. Wolałbym takie rozwiązanie bo klawiatura z touchpadem jest bardzo przyjemna w obsłudze dużo przyjemniejsza od pilota (miałem okazję się nią pobawić) - łatwo wprowadzić nową nazwę pliku w wyszukiwarce YT
. TV znalazłby się tańszy ale kosztowo byłoby chyba podobnie (klawiatura z touchpad ok200zł + karta HDMI do kompa)
Może forumuwicze zaproponują coś innego?
Pzdr
JD
Prośba o radę
Wprowadziłem się do wynajętego dwupokojowego mieszkania (będę mieszkał nieco ponad rok).Ponieważ nie jestem właścicielem internet jest jaki jest

Warunki:
odległość od ekranu - 1,9 m.
jak słońce świeci w pokoju - z boku tv (pokój od wschodu )
Jak duży jest pokój - 2,4X4,8m
jakie programy najczęściej oglądasz - You Tube, filmy z komputera
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem - wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez - przy
matryca błyszcząca czy matowa - bez znaczenia
preferowana wielkość telewizora - 32
jakie urządzenia będą podłączone - komputer z małego pokoju, prosty odtwarzacz DVD (najtańsza Manta z marketu za <100 zł), za pół roku -PS3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń 20/80
Kąt oglądania - do 25 stopni od osi prostopadłej do ekranu
czy ważne jest wifi - jak by było to fajnie (na przyszlość). Modem od Netu jest tylko kablowy / właściciel mieszkania nie wyraża zgody na modem wi-fi (trzeba by dopłacić)
czy będziesz korzystać z widgetów - chętnie, ale nie jest to kryterium decydujące
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora - raczej tak
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex , VOD - raczej tak
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami - tak
ma mieć 3D - nie
ma mieć slot na karty SD - nie
ma mieć tuner DVB-S -nie
ma mieć tuner DVB-C- chętnie ale nie jest to decydujące
Jakie złącza : hdmi, usb, też chętnie rj45
ile programów HD - 0
ma stać czy wisieć - stać
jaka klasa cenowa - chcialbym wydać max 1900 ale zastanawiam się czy nie dałoby się taniej (kryzys)
Kabel łączący Komputer /stojący obok niego modem z TV będzie liczy ok. 9 metrów- krócej się nie da .
Sumując powyższe: chodzi mi o zapewnienie, jak najniższym kosztem , sprzętu do Youtuba podczas spotkań z znajomymi oraz do odtwarzania filmów z napisami.
Widzę 2 możliwe sposoby zapewnienia tego:
1)Telewizory z dostępem do TV (np. Panasonic z Viera Conect, Sony z Bravia Internet Video). Z uwagi brak Wifi podłączone przez RJ45
2)Internet oglądany przez komputer z obrazem przesyłanym do do TV (spora odlegość: w jaki sposób: HDMI?czy może jest jakś inny sposób ?). Jaką kartę grafiki z HDMI musiałbym kupić?. Wolałbym takie rozwiązanie bo klawiatura z touchpadem jest bardzo przyjemna w obsłudze dużo przyjemniejsza od pilota (miałem okazję się nią pobawić) - łatwo wprowadzić nową nazwę pliku w wyszukiwarce YT
Może forumuwicze zaproponują coś innego?
Pzdr
JD