Co wybrac do 6tys, GT czy ST?

fifa75

New member
Zamierzam wymienić tv, do tej pory wisi Sony Bravia KLD-40W4710.
Im więcej czytam tym coraz bardziej skołowany jestem.
Ostatnio natknąłem się na Panasonic TX-50GT50, a może większy 55ST50 a klasa niżej.
Nie miałem do czynienia do tej pory z plazmą. Względy poboru mocy raczej nie brane pod uwagę

Ponadto sytuacja wygląda tak :

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Spory salon 4m na 5 m.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5 - 3,8
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okna na wschód, tv będzie wisiał na ścinie naprzeciwko okna, spuszczana jest codziennie roleta zewnętrzna
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sony Bravia KLD-40W4710
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? WIFI, Smart TV
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? N-ka, głównie oglądane kanały HD
10.Jakie urządzenia ? Kino domowe
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam porównania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale, filmy, koncerty
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli już to dostępne na TV ale rzadko , Xbox będzie podłączony do starego TV
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? minimun 50 ale bardziej skłaniałbym się ku 55
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba jakoś obrazu, smugi, słaba czerń, clouding
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, najszybciej po godz. 17 w tygodniu, na weekend różnie
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D aktywne.

Proszę o poradę co wybrać.Jestem otwarty tez na inne propozycje.

fifa75

New member
A jak w tych modelach chodzi internet ?? Jak się ma do Samsunga E8000 który ma 2rdzeniowy procek i ponoć w nim Smart chodzi płynnie i szybko.
Co sadzicie o cenie 5199 za 50GT50 z dwoma parami okularów (+możliwość 40 rat o%).

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
55ST50, obrazowo nie ma różnic do GT, nawet seria VT jest nie wiele lepsza !!
Nie ma w ST50 pure direct mode, czyli tv nie akceptuje pełnego sygnału RGB 4:4:4 a GT i VT 50 już tak. Przy zabawie z kompem czy konsolą różnice na tv z obsługą 4:4:4 dla mnie są bardzo zauważalne i następny mój tv będzie to musiał mieć. Również GT i VT mają dużo lepsze tryby obrazu, z nimi właściwie kalibracja jest już nie potrzebna.

xadamux

New member
Kapral_Hicks czy mógłbyś rozwinąć myśl bo nie jestem w temacie co to jest Pure Direct Mode chodzi o to że przymierzam sie do kupna ST50 i zamierzam dużo grać...z tego co mówisz jest to związane z sygnałem RGB a Ps3 idzie po Hdmi (chyba że grasz na ps2 po RGB i ta opcja jest dla Ciebie zauważalna ) i do czego ta opcja jeszcze sie przydaje ?

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Kolory z PCta masz w RGB.

Poniżej natomiast jak to będzie się przedstawiać po podłączeniu PC'ta. Na gt i vt uaktywnienie tej funkij odbywa się po podłączeniu PC'ta gdzie w ustawieniach pojawi się dodatkowa opcja, pure direct mode, należy ją włączyć. W tv sony natomiast czy philipsach jest jeszcze łatwiej 4:4:4 włączasz ustawiając tryb obrazu "PC" (philips) lub "graficzny" (sony). Również trzeba zdać sobie sprawę że jednak dziś większość tv tego wcale nie obsługuje, a moim zdaniem przy podłączeniu PC'ta jest to MUST i totalna większość zwykłych monitorów do PC'ta to ma i tak pracuje. Później w recenzjach piszą że plazma wyświetla zamglone czcionki z PC'ta, ano nie wyświetla dobrych bo tester nawet pewnie nie wiedział że jest to kwestia braku 4:4:4 który jest znacznie częściej w LCD niż na plazmach. Np tv sony, philips czy większość samsungów lcd, one poprawie działają w trybie 4:4:4 (choć przy samsungach sprawa jest utrudniona, bo czasem trzeba przemianować nazwę wejścia HDMI na pc, dokładniej o tym pisze instrukcja przy każdym modelu tv).

Brak 4:4:4
rgbtes.jpg

Z 4:4:4
rgbtestworking.jpg

Można zauważyć przy czerwonych napisach 100% jakie są kropki, czionka dosłownie się rozlatuje, kolor jest bardziej brudny, ma mniej kontrastu. Albo ten napis intel co jest w lewym górnym rogu, bez 4:4:4 jego przeczytanie jest utrudnione, natomiast z 4:4:4 napis jest bardzo czytelny.

Brak 4:4:4
78601462.jpg

Z 4:4:4
12107342.jpg

Tutaj natomiast można sobie zobaczyć jak spadała czytelność magenty / napisu, jeszcze bardziej to widać po powiększeniu.

Na żywo jest to właśnie tak widoczne, że kolory są tak jak gdyby brudne i rozmazane, czcionki mniej czytelne, nie ma takiego kontrastu i przejść w kolorach.

Ja jak kupiłem LCD to właśnie zastanawiałem się czemu te kolory są takie dziwne, w tv coś mi brakowało. Okazało się że to kwestia tego koloru 4:4:4. Szkoda jedynie że w recenzjach o tym nie mówią, zamiast tego testują jakieś bzdury jak multimedia czy inne wcale nie związane z obrazem a później kupujesz sam telewizor i masz takie kwiatki:sad:.

Ostatnia edycja:

xadamux

New member
Kapralu proszę znajdź jeszcze trochę cierpliwości i odpowiedz na moje pytania :p
ok, czyli mam rozumieć że sygnał puszczony np z laptopa po kablu hdmi będzie miał gorszą jakość obrazu (nawet gdy mam pod ręką GF GTX660m :) bez dostępnej tej funkcji w tv i czy jesteś w stanie to zauważyć w puszczanym materiale tj. gry, filmy, bluray itp (weżmy pod uwagę normalne użytkowania a nie plansze testowe, czy rzeczywiście ta opcja robi różnicę ? )

i jeszcze sprawa konsoli-nie wiem bo nie mam PS3 tylko x360 ale czy konsola śle taki sam rodzaj sygnału co PC i czy tv - jeśli posiada funkcje PureDirectMode to czy potrafi podrasować dzięki tej funkcji obraz na konsoli na tyle by było to zauważalne w codziennym użytkowaniu ?
i jak to wygląda...podpinam konsole do tv, wykrywa mi łącze hdmi, pojawia sie obraz i tylko włączam sobie tą funkjcę kiedy jest mi wygodnie i mam na to chęć ?
wiem że nieco laicko brzmi ten post no ale co zrobić :p

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Bluray nie ma 4:4:4 a rozdzielczość koloru ma skompresowaną o połowę więc tu różnic nie będzie żadnych. Ale na samym PC'e i grach właściwie wszystko jest w 4:4:4.
Lepsze kolory widać tak samo z daleka jak i z bliska, dla wielu różnice mogą być mniejsze lub większe, dla mnie jednak były bardzo widoczne, po prostu widać znacznie więcej przejść w kolorach, jest jak gdyby większy kontrast dosłownie wszystkiego. Te kolory będą niezależnie od jakości karty graficznej bo każda potrafi wysłać 4:4:4, to jest od dawien dawna standard kolorów w jakim pracują PC'ty

Natomiast tutaj temat o tej kwestii koloru 4:4:4, są tu przykładowe tv które to obsługują i jak na nich włączyć ten kolor.
Official 4:4:4 / Chroma Subsampling Thread
Są też niepokojące informacje dotyczące tego iż nowe TV sony na rok 2012 już tego nie obsługują... ehh te sony, ta firma coraz bardziej stacza się na dół.

The [1080p Pure Direct] menu option should appear in the [Advanced Settings] menu underneath “Gamma”. But, it only appears with certain types of signal. It does not appear with any type of RGB input over HDMI, which is strange, because all digital RGB signals are 4:4:4. And, the option does not appear with 24p 4:2:2 signals, such as those sent by most Blu-ray players – although when we tested this signal type, we found that there was no need for the choice to appear because the chroma bandwidth was not being compromised, anyway. Strangely, 50p and 60p 4:2:2 signals did cause the option to appear. With the HDMI output of a source set to 4:4:4 mode, the control was selectable in all cases, and we advise turning it on.
Tu masz fragment recki jeśli chcesz wiedzieć jak włączyć 4:4:4 na panasonicach. W zasadzie jeśli tylko pójdzie sygnał RGB 4:4:4 to nawet nie musisz nic ustawiać, pełna jakość koloru zostanie pokazana (jednak autorzy recki i tak zalecają na wszelki wypadek włączenie opcji pure direct na ON jeśli się pojawi w menu kolorów pod gammą)

Ostatnia edycja:

xadamux

New member
można rzec iż konkluzja jest taka

Do you need a TV that is 4:4:4 Chroma Capable?

Do you only use your TV for watching TV/movies and playing console video games? Then NO, you do not need a 4:4:4 capable TV.

Do you use your TV as a PC monitor or play PC video games? Then YES, it is strongly recommended you use a 4:4:4 capable TV.

zatem biorąc pod uwagę fakt że gier z pc nie będe odpalał tylko pykał na konsoli zatem ta funkcja nie jest mi potrzebna
dzięki za pomoc w ogarnięciu tematu funkcji PureDirectMode

Do góry