Co po Samsungu LE40A615? Pomoc w wyborze TV do ~2200

ichris

New member
Witam, chciałbym abyście pomogli mi znaleźć jak najlepszy tv:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4x5,5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3 (dwie 2,5m od TV, jedna w odległości 3,5m)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? z boku na TV ale rzadko, 80-85% czasu oglądamy wieczorem
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE40A615
8. Co chcemy aby telewizor posiadał – zależy mi na dobrym wbudowanym odtwarzaczu xvid/mkv z opcją wyświetlania polskich napisów, w innym pomieszczeniu mam Sharpa 32LE320E i działa to bardzo fajnie, zależy mi na niskim zużyciu energii
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora – cyfrowy polsat z satelity przez fergusona
10.Jakie urządzenia – kiedyś dekoder HD
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor – 4-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą - a jaka lepsza?
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej – filmy 40%, piłka nożna 30%, TVN24 20% i inne 10%
14.Czy zamierzasz serfować po internecie – nie potrzebuje takiego ficzera
15.Czy zamierzasz grać w gry – nie
16.Preferencje co do marki - Z Sharpa jestem zadowolony ze względu na możliwość odpalenia filmów z USB oraz z jakości obrazu
17.Preferencje co do wielkości – 40-42 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach – brak opcji odtwarzaniu filmów z usb, lub niedopracowana opcja, prądożerność
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień – wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup – 2000-2200zł w sieci mediamarkt bo tam mam raty 0%
21.Czy telewizor ma mieć 3D - nie potrzebuje

Planuje sprzedać Samsunga i kupić coś nowego. Na ile pieniążków mogę liczyć za Samsunga LE40A615 w idealnym stanie, bezawaryjny, z kompletem akcesoriów i oryginalnym pudłem? Z papierami potwierdzającymi legalność towaru ale już po upływie gwarancji?

Dzięki z góry za propozycje :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie wiele dostaniesz kasy.
Do Twoich potrzeb :
Samsung 40D 5000
Samsung 40ES5000
Philips 40 PFL 5007
Sharp 40LE630
Toshiba 40TL 838

BadWoj

New member
Ja tylko dodam, że raty 0% to chyba już standard w większości sklepów, nie tylko Media, a wiadomo że ceny czasami się różnią :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To akurat mylne pojęcie.

Nie ma takiej instytucji która daje pieniądze za darmo.
Najwyżej zabiera.
Raty zero zawsze ukryte są w cenie.

ichris

New member
Dzięki, macie rację z tymi ratami ale wróćmy do tematu wyboru TV :)

Który najlepszy będzie z tych podanych wyżej? Najbardziej podobają się mi się Sharp i Philips. Który z nich będzie lepszy?

I czy 900zł za mojego Samsunga 40A615 to realna kwota?

ichris

New member
Czytam sobie o tym Philipsie i wygląda na to, że jest problem w czytaniu polskich znaków.

W Sharpie konwertuje sobie napisy z txt do srt (USC-2 Little Endian) i polskie "ogonki" śmigają bez problemów. Czy ten Philips ogonków nie odczytuje?

Problem w Sharpie natomiast mam taki, że napisy są białe... Niestety kiedy jest jasne tło to kompletnie nic nie widać... Napisy powinny mieć jakiś czarny kontur bo tak to jest trochę bez sensu. Da się to jakoś poprawić? We philipsie nie ma takiego problemu?

ichris

New member
Ten Sharp za drogi. Drogą eliminacji zostały w zasadzie dwa:

- SHARP LC-40LX630E lub SHARP LC-40LU630E ..jeszcze nie rozgryzłem czym się różnią...
- Panas TX-L42E5

W rezerwie:
- Toshiba 40TL933 jest brzydka... choć w testach wypada nieźle, ma dobre opinie więc jeszcze jej nie skreślam definitywnie
- Samsung UE40ES5500 lub D5800... ładny design ale opinie takie sobie mają...

Philipsy odpadają z brak polskich znaków nawet po konwersji do .srt

ichris

New member
Nie mam zamiaru wykupować abonamentu... Co to w ogóle ma być? Ja piszę recenzje innego rodzaju elektroniki i do głowy nigdy mi nie przyszło brać za to kasę... To moje hobby. Widzę, że tu klimat jest zupełnie inny.

Postanowiłem olać kwestię czytania filmów przez TV więc Philips znowu wchodzi w grę. Dokupię pewnie jakiegoś Asusa O!Play MINI i już.

Zastanawiam się między PFL5507K a Sharpem LE630.

Rozumiem że PFL5007K różni się od 5507K tylko 3D? W sumie cena praktycznie ta sama więc pewnie lepiej brać 5507K?

Ostatnia edycja:
Do góry