Co kupić do Max 4000

AgnieszkaG

New member
Witajcie
Bardzo proszę o pomoc w wyborze tv
Jestem kompletnie Zielona w temacie ale nie do końca ufam sprzedawcom w marketach ;-) cena to macie 4000 chociaż za tańszy się nie pogniewam😉
. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?***20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?***2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ?***4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?***Raczej na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?***Wschodnie okno z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ?***LCD Panasonic 9letni
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?***Będzie oglądany głównie netflix i hbo więc żeby jakość obrazu była bdb
9. ***Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?***5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?***
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?***Filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?***Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?***20%
16.***Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?***Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości?***55-65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?***
19.***Preferencje co do marki ?***
20.***Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?***Nie
21.***Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?***
4000
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

AgnieszkaG

New member
Dziękuję za odpowiedź. Przyznam że sama brałam je pod uwagę. A co myślicie o Philips? Rozumiem że HBO można oglądać na Sony tylko przez przeglądarkę?

SLAV7

New member
Bez reklam
SONY 55XH9005/9096. Róznią się tylko tym, że 9005 nie ma regulowanej pozycji nóżek. W tej cenie nic lepszego nie kupisz. Zapomnij o PHILIPS-ie

Petru23

Banned
I tak i nie. Q74t też miał się kolorem różnić od q77t a można powiedzieć, że to dwa różne tv, mimo że ma papierze klony. Inne kąty widzenia, inne kolory, czyli praktycznie to, co istotne.

W sieci są też głosy, że 9005 ma niby lepszy obraz od 9096, widziałem kilka takich wpisów na jakiś forach różnych. Zaznaczam że kilka. Nie wiem ilu z Was widziało lub miało oba modele i ile w tym prawdy, ale po moich samsungach jestem skłonny w to uwierzyć. I różnice nie były tzw pomiarowe a odczuwalnie odmienne. Jak pisałem - dwa inne telewizory.

MichałB

New member
Z sonego wycofali się z HDMI 2.1 i ma Androida (niektórzy na niego narzekają). Co powiecie na Samsunga q80t lub LG Nano (tak wiem, IPS)?

SLAV7

New member
Bez reklam
Skąd masz takie "genialne" informacje !! XH90 obługuje HDMI 2.1 tylko nie w pełnym zakresie. Zresztą i tak zapewne nie wykorzystasz jego mozliwości. W modelech SONY 2020 system /Android/ działa bez porblemów. Wiem bo korzystam od listopada i zero problemów.

Jeśli chodzi o SAMSUNGA-a Q80T to ogólnie dobry TV ale ma probley z płynnością oraz DSE. W linku znajdziesz porównanie

https://www.youtube.com/watch?v=5xlGplvcw3c

AgnieszkaG

New member
SONY 55XH9005/9096. Róznią się tylko tym, że 9005 nie ma regulowanej pozycji nóżek. W tej cenie nic lepszego nie kupisz. Zapomnij o PHILIPS-ie
Dzięki za odpowiedź
Czy według Was jest duża różnica w jakości obrazu miedzy serią xh 80 A xh 90? Dodam że tv bierzemy na raty więc te kilka stów nie robi dużej różnicy. Czy wolelibyscie 55' xh 90 czy w podobnych pieniądzach 65" xh80?

Petru23

Banned
Miałem Xh80 i mam teraz xh90 i tak, warto dopłacić. Kolory lepsze w znaczeniu żywsze na xh80 ale jak się pobawimy w xh90 to jest bdb.
Xh90 to mój ósmy TV i jak do tej pory w ogólnym rozrachunku najlepszy. Jedyne do czego mogę się przyczepić to widoczna praca stref wygaszania w określonych warunkach (oglądanie ciemnych scen przy zgaszonym świetle).

Do góry