Co kupić? 2-2,5k Cena/jakość

epyon

New member
Powitać
Obecny stary wysłużony TV pada, wiec trzeba się na coś nowego zdecydować. W temacie jestem zielony, wiec zwracam się o pomoc ;) Pokój dość silnie nasłoneczniony, wiec podobno lepiej LCD.

1. Odległość od ekranu: 3-3,5m do kanapy/1,5-2m do stołu(czasem też tak oglądamy)
2. Jak słońce świeci w pokoju: na kanape stojącą po skosie o telewizora. W bardziej słoneczne dni w poprzednim TV było widać pieknie kanape, meble, obrazu nie ;)
3. Jak duży jest pokój: 5x6m
4. Preferowana technologia: No idea
5. Jaki masz obecnie telewizor: Sony 25', kineskop, szczegółów brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: wszystkiego po trochu. Filmy i przyrodnicze głównie. Czasem jakiś mecz
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: minimalnie częściej wieczorem/nocą
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: 2x małe lampki na tej samej ścianie co telewizor.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: no idea. Brak sensownego porównania.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: z założenia matowa(#2), ale cholera wie co bardziej bedzie pasować.
11. Preferowana wielkość telewizora: nie za szeroki bo sie musi na stoliku zmieścić . Wymiary moge podać później. Stolik ~1m
12. Preferowana marka: nie mam
13. Czego nie lubisz w telewizorach: no idea
14. Jakie urządzenia będą podłączone: c+ i filmy z lapka
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: raczej c+
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: troche po skosie, zależy czy przy stole czy na kanapie. Obecny był po skosie w strone kanapy i przesuwany w zależności gdzie siedzieliśmy
17. Czy ważne jest wifi: nie specjalnie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: dunno
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: niezbyt istotne
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: dunno, raczej nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie zaszkodzi, ale nie jest to jakoś mega istotne
22. Ma mieć 3D: raczej nie
23. Ma mieć slot na karty SD: nie istotne
24. Ma mieć tuner DVB-S: tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: wieża (jack?) + lapek (hdmi) może jakieś usb
26. Jaki masz sygnał: c+
27. Ile programów HD: so far brak, teraz bedziemy myśleć
28. Ma stać czy wisieć: stać raczej
29. Rozdzielczość: odpowiednia do odległości
30. Dvb-t: no idea
31. Na czym najbardziej Ci zależy: cena/jakość. Wole kupić raz a dobrze niż się męczyć z tanim szajsem
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-8
33. Sugerowana cena: patrz wyżej, ale abstolutne max to 2500zł

Gość w sklepie a'la MM polecił Sony BX420 i dodał, że warto poczekać bo nowe TV niedługo wchodzą na rynek. Coś lepszego? Czytałem jeszcze o Panasonicu TX-P42G30E, ale boje się, że bedzie za dużo refleksów na ekranie i nie da rady oglądać
Help? :>

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy takich warunkach żeby refleksy nie przeszkadzały niezbędna jest matryca matowa aktywna. Zostałbym więc przy Sharpie 40 LE 630 lub
Toshibie 40TL838:

TL838_868_Feathers_Pillow_left.jpg

Wygląd sprawia że można się pomylić i wziąć go za model ze znacznie wyższej półki.

http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...ie-cenowej-przyniesie-wiele-radosci-test.html

epyon

New member
Dzięki za odpowiedź.

A co myślicie o Sony 40BX420? Ciężko jakieś konkretne informacje na jego temat znaleźć. I jeszcze standardowe pytanie: jak to jest w praktyce z plazmami w nasłonecznionych pomieszczeniach? TX-P42G30E ma niby całkiem niezły filtr antyrefleksyjny, ale czy wystarczający? Byłem bardziej napalony na plazme, ale wole nie ryzykować kupując sprzęt za ~2k zł.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A co masz przeciwko Toshibie , Sharpowi i Panasonicowi ?
Sony ma gorsze skalowanie - dlatego nie dostałeś takiej oferty.

epyon

New member
Pozwole sobie podbić. Z tego co się dowiedziałem G30E przestał być produkowany i znika ze sklepów w tempie ekspresowym. Wiadomo jaki model go zastąpi? Jakaś sensowna plazmowa konkurencja? I nie wnikać i brać Toshibe 40tl838?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Poczekaj bo kończę test 40PFL 5507 /5007 Philipsa. Jest to bardzo dobry telewizor . Porównałem go z Toshibą i wypada zdecydowanie lepiej.

Do góry