Chord Mojo 2 - nowy DAC&Amp

M.

hdtv.com.pl
Chord-Mojo2.jpg
chordelectronics.co.uk​
Chord Electronics, firma specjalizująca się w wysokiej klasy cyfrowym audio, wprowadza na rynek Mojo 2 - przenośny przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym (Amp).
Niemalże siedem lat po tym, jak modelem Mojo, Chord nieco szerzej zaznaczył swoją obecność na rynku przenośnego sprzętu audio, brytyjski producent przedstawia jego następcę. Chord Mojo 2 to pierwsze na świecie urządzenie, które wyposażono w autorski, zaawansowany procesor DSP. Zastosowane w Mojo 2 technologie pozwoliły firmie Chord określić swój nowy produkt, jako najbardziej zaawansowane na świecie urządzenie audio typu Dac&Amp. Chord twierdzi iż Mojo 2 ustanawia nową poprzeczkę w zakresie jakości brzmienia tego typu produktów.

Chord-Mojo2-11.jpg
chordelectronics.co.uk​
Nowością jest rewolucyjny, cyfrowy procesor DSP o ultra wysokiej rozdzielczości, który pozwala na regulację barwy w całym zakresie częstotliwości. Pasmo podzielono na 4 części: niższy bas, średni bas, tony średnie + niższe wysokie oraz sekcja najwyższych tonów. Każdy z zakresów posiada 18-stopniową regulację. Co istotne, wg firmy Chord Electronics zastosowana technologia korekcji pozostaje całkowicie transparentna i nie generuje zniekształceń degradujących jakość brzmienia. Rozwiązanie to daje Mojo 2 niezrównaną kompatybilność z szerokim wachlarzem słuchawek dostępnych na rynku. Pozwala także na dużą elastyczność w doborze komponentów źródłowych oraz dostosowanie do odtwarzanych plików.

Chord-Mojo2-5.jpg
chordelectronics.co.uk​
Chord Mojo 2 wprowadza także menu. Nawigacja odbywa się poprzez sferę kontrolującą (kulkowe przyciski), a sama opcja, obok wspomnianej korekcji wprowadza m.in. cztero-pozycyjną kontrolę Crossfeed, mającą pomóc w uzyskaniu stereofonii znanej z kolumn głośnikowych oraz blokadę przycisków.

Chord-Mojo2-1.jpg
chordelectronics.co.uk​
Dzięki dołożeniu USB-C, ilość wejść cyfrowych w nowym Mojo 2 zwiększyła się do czterech, co zaowocowało jeszcze większą elastycznością. Wejście koaksjalne jest kompatybilne z Hugo M Scaler.

Chord-Mojo2-10.jpg
chordelectronics.co.uk​
Mojo 2 uzyskało większą efektywność zarządzania baterią. Osiągnięto to, przerzucając kontrolę systemu ładowania i sterowania na układ FPGA. Rozwiązanie to w połączeniu z większym akumulatorem zaowocowało nie tylko dłuższym czasem pracy, ale także dużo krótszym czasem ładowania, znacznie mniejszymi stratami i niższymi temperaturami.

Chord-Mojo2-8.jpg
chordelectronics.co.uk​
Także inteligentny tryb biurkowy został ulepszony. Odizolowanie akumulatora, przeprojektowany zasilacz oraz cyfrowy układ DC-servo pozwalający na sprzężenie stałoprądowe, pozwalają korzystać z sieciowego trybu pracy, bez słyszalnych strat w zakresie jakości brzmienia.

Chord-Mojo2-2.jpg
chordelectronics.co.uk​
Poprawki wprowadzono także w samym układzie kształtowania FPGA. Ulepszono przy okazji także autorski filtr cyfrowy WTA, który teraz wykorzystuje moc 40 rdzeniowego DSP. Efektem wprowadzonych zmian jest wyczuwalnie lepsza głębia, a także większa przejrzystość soniczna i odbiór detali. Ulepszenia wprowadzone we właściwym przetworniku Pulse Array DAC przekładają się także na niższe zniekształcenia i mniejsze szumy poza właściwym pasmem audio. Poprawkom poddano także regulację głośności, która posiada teraz dwa oddzielne tryby wzmocnienia: niski i wysoki oraz dokładniejszą skalę (od +18 dB do -108 dB).

Chord-Mojo2-9.jpg
chordelectronics.co.uk​
Podobnie jak dotychczasowy model Mojo, wersja 2 posiada dwa wyjścia słuchawkowe 3.5mm mini-jack.
Mojo 2 został zaprojektowany i jest ręcznie składany w Wielkiej Brytanii. Jak każdy produkt Chord, posiada niezwykle solidnie i precyzyjnie wykonaną obudowę z anodyzowanego aluminium. Obudowa posiada cztery okrągłe gałki sterujące, które zostały wykonane z wysokiej jakości polikarbonatu.

Chord-Mojo2-3.jpg
chordelectronics.co.uk​
Mojo 2 jest w pełni kompatybilne ze streamerem i serwerem plików Poly. Połączenie tych dwóch elementów tworzy wyjątkowy systemem przenośny, z pojemnością do 2TB (na karcie microSD) i dostępem do serwisów internetowych za pomocą specjalnie opracowanej aplikacji.

Wybrane dane na temat Chord Mojo 2 prezentują się następująco:
  • Najbardziej zaawansowany procesor DSP UHD na świecie: zaawansowana regulacja EQ
  • Funkcjonalność menu: DSP, Crossfeed, blokada przycisków, jasność sfer
  • Udoskonalone układy FPGA: większa rozdzielczość, moc i wydajność
  • Udoskonalona bateria: większa pojemność i inteligentny tryb stacjonarny
  • Udoskonalone filtrowanie WTA: 40 rdzeni DSP dla lepszej przejrzystości dźwięku i niższego poziomu szumów
  • Wejścia cyfrowe: coax (z opcją dual-data coax), optical, Micro-USB i USB-C,
  • Dwa wyjścia słuchawkowe 3.5 mm
  • Moc wyjściowa:
    - @ 1 kHz/300Ω: 90 mW
    - @ 1 kHz/30 Ω: 600 mW
  • Impedancja wyjściowa: 0.06 Ω
  • Zakres dynamiki: 125 dB
  • THD @ 2.5 V/300 Ω: 0.0003 %
  • Zaprojektowany, skonstruowany i wykonany z wysokiej jakości piaskowanego aluminium
  • Cztery sferyczne przyciski sterujące w tym nowy przycisk menu
  • Wymiary:
    - Długość: 83 mm
    - Szerokość: 62 mm
    - Wysokość: 22,90 mm
  • Waga netto: 185 g
Chord-Mojo2-4.jpg
chordelectronics.co.uk​
Nowy Chord Mojo 2 już wkrótce pojawi się w ofercie autoryzowanych dealerów w cenie 2590pln. Informacje na temat nowego Dac&Amp'a można znaleźć także na stronie producenta.

Do góry