CBR lub VBR konwersja

D

Deleted member 452525

Guest
Jak w temacie. Stałe bitrate lub zmienne bitrate przy konwersji plików. Przy vbr dla 320kb/s mamy zmienny bitrate i przy vbr quality najlepsza jakość i dynamika na 0 w skali od 0-9. A jakie jest vbr quality przy 320kb/s dla cbr? Konwerter z automatu ustawia 6, ale mi się dźwięk nie podoba. Czy w ogóle w przypadku cbr to ma znaczenie? I druga sprawa z automatu ustawia częstotliwość 48000Hz czy raczej powinny być pliki konwertowane do 44100Hz?

Pytanie dotyczy zarówno konwersji flac do mp3 jak i poprawy mp3 128 do 320

Kadajo

New member
Bez reklam
Przerabianie mp3 128 do 320 jest kompletnie bez sensu bo pogarszasz jakość dźwięku jeszcze bardziej. CBR zawsze da lepsza jakość ale kosztem większego pliku. Jeśli chodzi o samą konwersję to ma ona sens tylko przy źródłowych plikach bezstratnych takich jak FLAC, WAV, Ape czy Wv

D

Deleted member 452525

Guest
Większy plik nie ma znaczenia. Natomiast co do jakości to przepuściłem kilka plików mp3 320 do takiego samego bitrate tylko vbr V0 i jakość znacznie wzrosła pod względem dynamiki. Ja wiem, że cbr jest jakościowo dobre, ale pytałem o tzw zakładkę vbr quality czy ona dotyczy tylko konwersji vbr. Ustawienia są od 0 do 9. I przy mp3 z automatu ustawia się na 48000hz a pazera z flac robi maks 44100.

Kadajo

New member
Bez reklam
Pamiętaj że robiąc z mp3 kolejne mp3 nieważne w jakiej konfiguracji, pogarszasz jakość bo kompresujesz kolejny raz już skompresowany stratnie plik audio.

D

Deleted member 452525

Guest
Już znalazłem trochę odpowiedzi. Po prostu chodzi o to, że pliki są nagrywany z różnym bitrate i chciałem ujednolicić. Standardem jest częst próbkowania 44100 jak na płytach cd, ale można zwiększyć do 4800hz. Co do vbr quality nie ma wpływu przy cbr. Media info sprawdziłem mp3 320 przed i po konwersji. Dane się nie zmieniły. Przy bitrate constans cbr nic się nie traci. Być może jakość też wynika z zastosowanego kodeka. Pazera wykorzystuje inny i xilisoft też.

Do góry