Cambridge Audio i Paradigm Titan Monitor - zgrają się ?

D

Deleted member 141725

Guest
Hej
Jak już w kilku wątkach pisałem mam wzmacniacz sonata AR30 (maluszek) z 40W przy 8Ohm na kanał. Grają z Concept 2 od Dali. Świetnie tylko trochę chwilami basu brakuje a suba do stereo nie chcę. Zastanawiam się nad Paradigm Titan Monitor v5. Głośniki niskotonowe 20cm i monitory o niewiele większych wymiarach niż moje Dali. Myślicie, że zagra to razem? Nie mam możliwości odsłuchu tych kolumn przed zakupem. Słyszałem je kiedyś ale na wzmacniaczu HK i grało fajnie.

Cyborg65

New member
Witam

Lansuję pewną tezę z którą sam osobiście się zgadzam.
Zestaw zagra tak dobrze na ile pozwoli mu jego najsłabsza część.
Zobacz basy to głównie ilość przepchniętego powietrza (tak w uproszczeniu)
Można przepchnąć jakąś tam ilość powietrza głośnikiem 12" przy skoku membrany o pow 1cm ale na takiego głośnika za chiny nie ruszy 40W
40W ruszy 5" ale musiałby mieć skok 8 cm żeby przepchną taką samą ilość wiatru jak 12" za jednym "zamachem"
Wniosek wyciągnij sam.
Pozdrawiam:lol:

D

Deleted member 141725

Guest
Dzięki - tylko ja nie słucham głośno tylko chcę osiągnąć trochę mocniejszy bass. Głośniki w specyfikacji mają wzmacniacz od 15W i nie boję się, że mi mocy zabraknie. Bardzo często w sklepach i u polskiego dystrybutora można spotkać te głośniki z NAD C 316 który też ma 40W i jest to udane połączenie. Mi bardziej chodzi o połączenie CA i Paradigm Titan Monitor

Cyborg65

New member
Witam

Każdy głośnik zagra bas.
Tylko czy go usłyszysz,
Tu jest pies pogrzebany.
Powtarzam ciśnienie akustyczne, to co słyszysz głośniej lud ciszej, mały nie stworzy takiego żebyś go poczuł a nieraz usłyszał , duży potrzebuje żarcia.
Nic specjalnie skomplikowanego.
Sub aktywny wydaje się jedynym sensownym wyjściem (Raczej Allegro).
Rozmawiamy cały czas tylko o niskich
Mocniejsze głośniki te które potrafią zagrać basem też będą chciały więcej papu albo z basu nici.
A w sklepach to łączą raczej co popadnie, z samym sensem tych połączeń to można długo polemizować.
Zresztą trudno zgadnąć co dla kogo jest "Troszeczkę"

Pozdrawiam:lol:

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

O akuracik może zapytaj kol blackninja czy wynajdzie jakiś tani aktywny subek.
Podejrzewam że w ten sposób osiągniesz o wiele więcej niż oczekujesz (tzn te ciutek) mało posiadane głośniki przy dobrej konfiguracji i podłączeniu nabiorą życia.
Zrobisz jak uważasz ja osobiście poszedłby tą drogą
Pozdrawiam :lol:

Ostatnia edycja:

don111

Banned
zależy do którego modelu CA, tego Twojego nie znam... modele 540 i 640 to porażka na całej linii z Paradigmami, 740 za to grał super z podłogówkami z tej serii
raczej rozglądnąłbym się za innymi kolumnami, miękko grającymi i dosyć łagodnie
z 20cm basikiem masz Monitor Audio RX2, może tutaj z tą łagodnością wyraźnie lepiej od Paradigmów nie jest ale grają bardzo "miękko" i będą na pewno lepiej pasować do CA

Cyborg65

New member
Witam

zależy do którego modelu CA, tego Twojego nie znam... modele 540 i 640 to porażka na całej linii z Paradigmami, 740 za to grał super z podłogówkami z tej serii
Czyli punkt wyjścia
Dwa pierwsze 60W czy koło
740 -150W RMS przy 4 ohm.
Kolega pisał że mu nie zabraknie przy 40
Stąd pomysł z subkiem, bo to nijak nie ma prawa zagrać basem z niczym.
Jak się nie obrucisz d..... zawsze z tyłu.

don111

Banned
nie chodzi tu o moc, różnica w basie też była ale głównie brzmieniowo to trochę inna bajka, w 740 wysokie tony i średnica były czyściutkie i nasycone, w niższych modelach to jest krew z uszu w zestawieniu z tymi kolumnami, mimo że teoretycznie balans tonalny w tych wzmakach jest podobny
co do mocy to patrząc na papierowe dane nie ma się co tym sugerować, miałem Denona 260 i Nada 3240PE o mocy odpowiednio 40 i 35W na kanał i z obydwu (a zwłaszcza z Nada) bas był ekstra, a miałem u siebie niejeden wysoki model z różnych uznanych marek
dużo zależy od skuteczności kolumn, jak jest >90db (realne) to spokojnie pociągnie je nawet słaby wzmacniacz, ostatnio podłączałem potężne Cerwin Vega (30cm basik) pod ledwie 35W wzmacniacz Akai (od mini wieży) i w zupełności to wystarczyło do uzyskania potężnego efektu

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 141725

Guest
Tak chyba będę szukał, czyli głośniki o dużej skuteczności - moc faktycznie nie jest aż tak mocno dla mnie istotna. Dzięki. Tak czy tak dużo opinii słyszałem, że Paradigm i CA nie najlepiej do siebie pasują. Podobają mi się Monitor Audio RX2 ale ta cena. Może znacie jakieś tańsze monitory z 20cm niskotonowym głośnikiem :) ?

Cyborg65

New member
Witam

dużo zależy od skuteczności kolumn, jak jest >90db (realne) to spokojnie pociągnie je nawet słaby wzmacniacz, ostatnio podłączałem potężne Cerwin Vega (30cm basik)

No akurat te VE-12 - SoundPower - Sklep - Car Audio Home Audio to stoją spokojnie w dużym pokoju podpięte pod Nad T747
Jak grają pod 30W nie mam pojęcia
Natomiast śmiem przypuszczać że pod np 150W będzie troszkę lepiej.
Pewno że parametry głośników są bardzo istotne ale 40 w i 90db no nie wiem.
Raczej tylko próba.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
tak, na mocnym wzmacniaczu jest dużo lepiej ale dopiero przy bardzo dużej głośności, do normalnego słuchania wystarczą te 30W z zapasem ;)

Tak chyba będę szukał, czyli głośniki o dużej skuteczności - moc faktycznie nie jest aż tak mocno dla mnie istotna. Dzięki. Tak czy tak dużo opinii słyszałem, że Paradigm i CA nie najlepiej do siebie pasują. Podobają mi się Monitor Audio RX2 ale ta cena. Może znacie jakieś tańsze monitory z 20cm niskotonowym głośnikiem :) ?
Paradigm Titan Monitor v6
Klipsch RB 81

Cyborg65

New member
Witam

No to posłuchaj tak w skrócie o tym klipie.

Głośnik potrafi zalać duże pomieszczenie głębokim i donośnym basem od 46hz w górę :blagam: dzięki skuteczności 97Hz:blagam: przy 150W
i potężnemu ceramicznemu 7" :blagam: głośnikowi niskotonowemu.

Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe w budynkach
przez rozkręcenie głośników na maxa (To akurat moje)

Z czym ci się to bardziej kojarzy opis głośnika czy kabaret?
Cały Klip narody klękajcie.
PS
No i weź się zlituj te Waty to są po twojemu tylko i wyłącznie do głośności?
Widziałeś kiedyś stereobetona chwalącego się wzmakiem
2* 50W
nie
2*300
tak
i czy taki typek słucha bardzo głośno?

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 141725

Guest
Mam pokój ok 22m2 i czasami lubię posłuchać głośniej i przy moich 40W maks rozkręcam na 28-30 (potencjometr ma do 40) i mi starczy. Słuchałem mój wzmacniacz z podłogowymi Dali Concept 6 i było baaardzo głośno - dla przykładu wcześniej miałem yamahę (ampli KD) w stereo 140W na kanał i nie wiem czy nie była słabsza, albo przynajmniej podobna do obecnych 40W.
Co do głośników te Cervin Vega fajnie wyglądają ale duże są :) Klipsch z kolei też w cenie jak MA BX2.
Jeszcze sobie poszukam głośników - sub to raczej ostateczność (należę do grupy przeciwników suba do stereo - a jak już to konstrukcja zamknięta i dobre parametry - niestety ceny wysokie)

don111

Banned
a muszą być koniecznie monitory ? bo jeśli monitory to muszą być podstawki (i w sumie zajmie to tyle samo miejsca co podłogówki), nie licz że jak je postawisz na szafie to będzie to dobrze grało
są też podłogówki grające fajnie w niezbyt dużym pomieszczeniu ;)

Cyborg65

New member
Witam

Jeszcze sobie poszukam głośników - sub to raczej ostateczność (należę do grupy przeciwników suba do stereo - a jak już to konstrukcja zamknięta i dobre parametry - niestety ceny wysokie)

Też tak uważam ale życie to sztuka kompromisów.
Pozdrawiam i wesołych świąt :lol:

don111

Banned
w przypadku monitorów sub to niestety konieczność aby wypełnić lukę na dole pasma i nie ma się co oszukiwać
nawet w przypadku podłogówek sub od czasu do czasu coś doda od siebie choć dosyć rzadko, także można przyjąć z grubsza że zakup dobrych basowo podłogówek załatwia całkowicie sprawę basu
dobre suby robi Bkelec , modele xls200 i xxls400 (do wyboru z przednim lub dolnym przetwornikiem), można kupić z przesyłką za odpowiednio ~1500 i 2000zł... tego ostatniego mam i polecam, świetny do stereo i do filmów, ale od czasu zakupu MA BX6 już go nie używam do muzyki
http://www.audiostereo.pl/yamaha-rx...50_75439.html/page__pid__2085986#entry2085986

Cyborg65

New member
Witam

Nie jestem do końca przekonany czy dobrze wyregulowany sub zepsuje muzę.
A dobrze ustawiony to taki którego nie słyszysz a jak go wyłączysz to czegoś wyraźnie brakuje.Myślę że najczęściej ludziska opisują przedobrzone subki.

Do góry