Cambridge Audio DacMagic Plus.

89MNML

New member
Witam serdecznie,

Zwracam się z zapytaniem o opinie na temat systemu, który mam zamiar stworzyć w najbliższym czasie.
Mianowice planuje stworzyć zestaw 2.1 pełniący następujące funkcje:
1.Odtwarzanie muzyki z dysku(Komputer, Popcorn a400)
2.Zapewnienie dobrej jakości dźwięku z Xbox 360 (Filmy DVD oraz gry)

Sekcja audio:
2 monitory Yamaha HS-80 (obecnie posiadam 2 sztuki)
Subwoofer Aktywny Yamaha YST FSW150 (muszę kupić) Może coś innego w podobnych cenach.

DAC:
Cambridge Audio DacMagicPlus

Odwarzacz sieciowy:
Popcorn A400

Czy to dobre połączenie?
Wszystkie urządzenia połączone byłyby optycznie albo coaxialem.

Dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Michał

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Przetworniki C/A w zasadzie się stosuje w konfiguracji z napędami CD ,podłączenie pod odtwarzacz multimedialny mocno dyskusyjne jest ,obawiam się (a nawet jestem pewien ) że różnica dźwięku będzie subiektywna czyli nieadekwatna do wydanej kwoty .Podobnie wygląda sprawa Xboxa, są to urządzenia przeznaczone do zabawy ,a nie do słuchania muzyki ,co prawda Xbox odtworzy płyty CD ,DVD ale to jest słabe źródło

MKa11

New member
Sub ma tylko wejście LFE a takiego sygnału z DACa nie dostaniesz. Jakich plików w mp3 słuchasz, bitrate etc?

MKa11

New member
ok, jeżeli FLAC to chyba wiesz co robisz, jeżeli szukasz DACa ;) ale tutaj sam DAC chyba nie pomoże.
Trochę problematyczne dla mnie są te głośniki, nie mam pojęcia jak grają aktywne. Jakimś tam rozwiązaniem jest kupno używanego preampa AV, do tego swobodnie podłączysz XBOXa, kompa etc. ale i suba.

89MNML

New member
Zaleta cambridge audio jest też to, że działa jako zewnętrzna karta dżwiekowa.
Dlatego oscyluje właśnie przy tym DAC'u.

Zależy mi też żeby sygnał do monitorów kierować kablem XLR.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

MKa11

New member
OK, tyle że DAC będzie najdroższym elementem całego zestawu i raczej nie rozwinie skrzydeł przy reszcie komponentów, swoją drogą to chyba do tego DACa też przydałby się porządniejszy zasilacz.

Jeżeli ten DAC da jednocześnie sygnał XLR i na cinch to możesz szukać jakiegoś suba, który będzie miał coś wiecej niż LFE.

+ jeżeli głównym powodem kupna tego DACa jest XLR no to trzeba bedzie sie tego trzymać (sam DAC szału nie robi, są lepsze od niego i tańsze)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Połączenie XLR jest jedne z najlepszych (o ile nie najlepsze) w kwestii tego dac'a cóż , powiem szczerze ,że nie widziałem w praktyce takiego połączenia w przypadku odtwarzaczy multimedialnych . Widziałem połączenia pod napędy CD i DVD zawsze była poprawa dźwięku ...ale jeżeli np w przyszłości byś dokupił jakieś źródło (CD ,DVD ,Blu-ray) to tak

89MNML

New member
Dzięki, nieukrywam, ze kilka lat temu skończyłem realizacje dźwięku to też mam pojęcie o dźwięku.
Miałem styczność z sprzętem studyjnym i nagłosnieniami audio.

Teraz jak kończę remont myśle o rozsądnym rozwiązaniu audio.

Z uwagi na fakt, ze często używam tabletu i muzyki słucham głównie postaci cyfrowej zdecydowałem się na takie połączenie.posiadam już monitory dlatego wybór ukształtował sie właśnie tak.

Niejestem niestety na bieżąco jeżeli chodzi o sprzęt domowy dlatego pytam o zdanie.

A z tym odtwarzaczem popcorn a400 miałktoś doczynienia?
Jaki subwoofer dopasować do zestawu? koszt HS-10 Yamaha to około 2tys dlatego myślałem o tańszym rozwiązaniu.

Może są jakieś tańsze rozwiązania?

re2ezuja.jpg

y8usy9ep.jpg

pomieszczenie będzie otwarte i wyglądać mniej wiecej tak. 10m2 około.

W przyszłości pomyśle o jakimś odtwarzaczu BR ale narazie mam tylko stara plazme Panasonica z jednym wejściem HDMI. Pod które podłaczyłbym Popcorna, może z biegiem czasu zmienie tv ale narazie nacisk jest na audio. A głównym nośnikiem będzie dysktwardy a z niego leciały flaki:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

piotr10

New member
Bez reklam
Przetworniki C/A w zasadzie się stosuje w konfiguracji z napędami CD ,podłączenie pod odtwarzacz multimedialny mocno dyskusyjne jest ,obawiam się (a nawet jestem pewien ) że różnica dźwięku będzie subiektywna czyli nieadekwatna do wydanej kwoty .Podobnie wygląda sprawa Xboxa, są to urządzenia przeznaczone do zabawy ,a nie do słuchania muzyki ,co prawda Xbox odtworzy płyty CD ,DVD ale to jest słabe źródło

Troszkę mnie zmartwiles. Właśnie mam zamiar dokupić jakiegoś daca do popcorn a a400 w celu poprawienia dźwięku.
Reszta systemu to wzmacniacz Yamaha AX 900 i klipsch RF 82.
Troszkę się dziwie z twojej pewności co do braku pozytywnego efektu dodanai daca do popcorna, bo pytalem paru fachowców (właściwie to sprzedawców) i jednoznacznie stwierdzili, ze podłączając popcorn a coaxialem do daca , właśnie ca dacmagic plus poprawi się dźwięk ( każdy zaznaczył, ze jeśli nie to mogę oddać dacmagica)

Nie rozumie także dlaczego połączenie daca do komputera, albo idąc dalej do odtwarzacza strumieniowego linn lub naim daje efekty a do takiego popcorna juz lipa.
Możesz uzasadnić i rozwinąć twoja wypowiedź?

Do góry