Cambridge Audio Azur 651a - jakie kolumny

robix1

New member
Witam
Jakie kolumny można brać pod uwagę do tego wzmacniacza.
Pokój 18 m. Muzyka różna z przewagą elektroniki trip-hopu, popu. (Moby, Faithless, Massive Attack, Royksopp)

Po głowie chodzą mi:

Tannoy Mercury 7.4
Heco Music Style 500/900
Monitor Audio Bronze 6

Proszę o opinie i sugestie co ewentualne jeszcze brać pod uwagę.

Borixon

Active member
Bez reklam
Na taki pokój śmiało starcza ci dobre monitory, mam na sprzedaż 😉
Zastanów się.
Heco jest na forum milion to Ci chłopacy powiedzą co i jak.

rabit

Active member
Bez reklam
Z Focal-em może być ciekawe połączenie. Hmmm? Zawsze możesz spróbować, a jak się nie spodoba, to opchać z dużo mniejszą (lub bez)stratą. :)

ikar1975

Active member
Bez reklam
Miałem go teraz z bx 5 No i nie powala , ale chyba już mam za duże wymagania ,teraz creek 50 albo cxa 80 zobaczymy na odsluchu czy coś poprawili podobno gra inaczej niz seria azur :).Pzdr

robix1

New member
Ja kupiłem nówkę w UK za 250 funtów. W sumie taniocha. Jakbym miał wybierać w cenie polskiej (3000 zł) to pewnie coś innego bym wybrał.

1. Ikar1975 co ci w nim się posypało. W ciągu miesiąca mam możliwość wykupienia ubezpieczenia na 5 lat za 25 funtów.
2. Podaj proszę więcej szczegółów jak grał z bx5, bo też brałem pod uwagę bx5/bx6. Podobno seria bronze 5/6 gra inaczej. Na zdjęciach z audio show widziałem połączenie cambridge`a i monitor audio bronze. Ciekawe jak ten duet zagrał.

Jeśli chodzi o poniższe kolumny:
Tannoy Mercury 7.4
Heco Music Style 500/900
Monitor Audio Bronze 6
to po wykonaniu kilku telefonów najtańsze z nich wyjdą około 2300 a najdroższe 2800.
Po 20 listopada wybiorę się na odsłuch i może wtedy mi się coś rozjaśni.

Ostatnia edycja:

ikar1975

Active member
Bez reklam
Ja zapłaciłem 2000 , sypnął się hm ,grał ale potencjometr coraz bardziej trzeszczal aż dźwięk przytykalo na moment i trzafo zaczęło buczec ,uznali że do wymiany panel przedni i trafo więc nie naprawia bo model wycofany z produkcji oddali 2 tysie w sklepie zaproponowali coś innego ale się wstrzymuje na razie .Dźwięk trochę mało emocji ,suchość momentami i średnie mnie draznily ale jak pisalem upodobania mi się może zmieniają albo jak zwykle chęć zmiany.:p.Lipa bo mam do kompletu SM6.Pzdr

robix1

New member
Pasują brzmieniowo i pod metraż.

Masz na myśli Monitor Audio bronze 6 czy mniejsze 5. W jednym salonie sugerowali 5, bo 6 mogą się "dusić" w 18 metrach. Blackninja jakie są różnice w brzmieniu bx6, bronze 6.
Podeślij na priv cenę dla porównania z tymi, które już otrzymałem z innych sklepów.

SebaK1205

New member
Bez reklam
Masz na myśli Monitor Audio bronze 6 czy mniejsze 5. W jednym salonie sugerowali 5, bo 6 mogą się "dusić" w 18 metrach. Blackninja jakie są różnice w brzmieniu bx6, bronze 6.
Podeślij na priv cenę dla porównania z tymi, które już otrzymałem z innych sklepów.

U mnie stoją BX5 - poprzedni model na powierzchni około 19-20 metrach i są za małe. Bierz model "6"

robix1

New member
Jestem po odsłuchu, którego dokonałem na swoim wzmacniaczu.

Kolumny, które odsłuchiwałem to:

Tannoy Mercury 7.4
Melodika bl 40
Heco music style 900
Tannoy xt8f (poza moim budżetem)
Dali Zensor 7
Monitor Audio Bronze 6

Zamówiłem Monitor Audio Bronze 6, które zagrały dla mnie najlepiej, najrówniej w całym paśmie.
Są to moje subiektywne odczucia poparte odsłuchem na utworach, dobrze mi znanych. Dostałem na nie baaardzo dobrą cenę. Mam nadzieję, że w domu mnie nie rozczarują.

abdul0412

New member
Bez reklam
Dobrze ze byles na odsluchu to najlepszy doradca.
A mozesz opisac jakie utwory testowales i na jakim sprzecie tzn wzmak + cd?

Dobrze by bylo jakbys napisal tez krotki opis odsluchu , jakie wrazenua przy kazdej z konfiguracji - pomoze to nowym uzytkownikom.

Pzdr

robix1

New member
Zetem uzupełniam.

Jestem po odsłuchu, którego dokonałem na swoim wzmacniaczu. Odsłuch ze streamera Cambridge CX-N. Odsłuch oczywiście w trybie direct.

Muzyka moja:
Moby
Massive Attack
Delerium
Royksopp
Faithless

Kolumny, które odsłuchiwałem to:

Tannoy Mercury 7.4 (miłe ciepłe brzmienie, grają bardziej środkiem i górą, mniejsza rozdzielczość w porównaniu MA B6)
Melodika bl 40 (brzmienie z dobrym basem, ale góra za mało detaliczna dla mnie)
Heco music style 900 (za duże, brzmienie trochę podobne do tannoya mercury 7.4, ale grają z większym rozmachem
Tannoy xt8f (poza moim budżetem) (Jak bym miał tyle pieniędzy to bym je kupił. Pięknie grały, zarówno cicho jak i głośno. Niczego nie brakowało.)
Dali Zensor 7 (To moje 3 podejście do tych kolumn, w niektórych utworach są zbyt natarczywe jak dla mnie)
Monitor Audio Bronze 6

Zamówiłem Monitor Audio Bronze 6, które zagrały dla mnie najlepiej, najrówniej w całym paśmie. Wydają się być kolumnami, które nie będą męczyć przy długim słuchaniu. W połączeniu z CA651a brzmienie wydaje mi się naturalne. W tym połączeniu regulatory barwy wydają mi się zbędne
Są to moje subiektywne odczucia poparte odsłuchem na utworach, dobrze mi znanych. Dostałem na nie baaardzo dobrą cenę. Zmieściłem się w zakładanym budżecie. Mam nadzieję, że w domu mnie nie rozczarują.

abdul0412

New member
Bez reklam
Dzieki za info.
Ja np jak sluchalem MA to brakowalo mi sceny , detali i rozdzielczosci ale moze to byla wina poprostu ampli na ktorym robione byly odsluchy.

Ktos na forum pwiedzial ze MA maja gorne rejestry mocno detaliczne , jak bede szukal wzmacniacza to na nim przy okazji potestuje rozne glosniki w tym MA.

Pzdr

Borixon

Active member
Bez reklam
Jak kupowałem Focale mógłem wziąć Silver 2, w ciemno wziąłem Arie i nie żałuję, słuchałem później Silver 2 i to mnie właśnie utwierdziło, fajne duże monitory lecz łupią basem tak że głowa mała, do jakieś ciężkiej muzyki techno rap itp ok lecz jazzu sobie na nich nie wyobrażam. Zawsze podobały mi się MA z serii Gold.

Do góry