Budżetowy ampli: AVR-1910, VRX-765, czy HK255 do Dali Ikon 6 set 5.1 ?

volcjj

New member
Kupiłem zestaw Dali Ikon 6 + Ikon 1 + Vocal 1 + sub Ikon. Mój obecny amplituner Denon AVR-1604 już zupełnie nie pasuje do tego zestawu.

Mocno nadszarpnąłem budżet tym zestawem, więc szukam amplitunera w jak najrozsądniejszej cenie :)

Z tego co przeglądałem opinie to w stosunku cena/jakość najlepiej wypadł AVR-1910, bo obecnie kosztuje ~1500 zł. Czy warto dopłacać do VRX-765 albo HK255 ?

Pokój 20m, najbardziej mi zależy na jakości muzyki w stylu Jazz - przjerzyste soprany, zharmonizowany środek i delikatny bas. Na zachowaniu w KD mi nie zależy, bo myślę że te głośniki spokojnie podołają KD :) Który ampli - Denon, Yamaha, H/K w ten sposób uwydatnia dźwięk ?

No i ewentualnie czy któryś z tych ampli ma jakąś funkcję dla której warto go wziąć. Podoba mi się Audyssey w Denonie, nie zależy mi na Preoutach w Yamaha, nie wiem co ma wyjątkowego H/K. Nie za bardzo się znam na możliwościach video w ampli, bo dopiero planuje zakup TV. Do tej pory obywałem się bez :)

killpit

New member
Osobiście poszedłbym odsłuchać H/K 255 Yamahę 765 i Onkyo 608 nowymi modelami Denona bym sobie głowy nie zawracał moim zdaniem straszna porażka dzwiękowa względem starszych modeli czli 1909 1910

ThoR_82

New member
Ja miałem AVR 247 i Dali ikon 7 i te połaczenie było jak dla mnie super po podłaczeniu Onkyo 805 to było nieporozumienie... i musiałem dokupić wzmacniacz Rotel RC 06+RB06 aby to miało sens huh tyle z moich odczuc ;]

Na chwilę obecną zostaje jak jest(są niestety ważniejsze wydatki) ale bez wątpienia wróce do Dali(ikon 7Mk2 lub Mentor 6) i Harmana + osobno wzmacniacz stereo(z main in)
pozdro.

Ostatnia edycja:

piotr818

New member
Bez reklam
Przy nacisku na stereo i zachowaniu KD pozostaje tylko Yamaha i Marantz. Przy tej kwocie i nowym sprzęcie cudów przy Dali nie uzyskasz.

Cyborg65

New member
Witam

Witam
Naprawdę nie wiem co chcesz osiągnąć.
Nacisk na brzmienie w stereo i to jazz , a amp mocno średnich lotów.?
Czemu nie stereo jeśli na nim ci zależy?
Mocno upraszczając w stereo zagra amp tak samo jak wzmak stereo pod warunkiem że amp będzie ok 3* droższy
Osobiście wolę słuchać nawet filmów z dźwiękiem wielokanałowym właśnie w stereo jak w wątpliwej jakości wielokanałówce.
Sam spróbuj to na zimno przekalkulować, po odsłuchu myślę że ci przejdzie.
Jak mówili starożytni
Amp jest do kina i trochę do muzyki stereo jest do muzyki i trochę do kina.
No i jeszcze jedna mała uwaga chcesz wydawać rozsądnie , osiągnąć wysoką jakość w stereo i wisi ci pre-out, - przemyśl to raz jeszcze.
Pozdrawiam:banned:

Ostatnia edycja:

volcjj

New member
Tak się złożyło, że jeszcze nie kupiłem amplitunera. Rzeczywiście zestaw nowoczesny amplituner + jakiś klasyczny wzmak stereo jest najsensowniejszy do Ikonów i do tego co potrzebuję.

Co byście doradzili do Ikon 6 5.1 z ampli z pre-outem w zakresie do 2000zł:
1. Marantz SR-5005
2. Yamaha RX-V767

Do tego dokupię później jakiś wzmak stereo:
1. NAD C350 lub C370
2. Creek 4330
3. CA 640
4. Jakiegoś Rotela
5. Jakiegoś Marantza

Proszę doradźcie, który z tych 2 ampli jest lepszy do Dali Ikon 6. Ewentualnie co doradzacie ze wzmaków stereo.

volcjj

New member
5005 jest dokładnie po 2250. Najważniejsze dla mnie to pytanie co bardziej przypasuje charakterem do Ikonów - Yamaha czy Marantz.

Pod względem bajerów do KD to Marantz raczej wygrywa.

Do góry