Bravia 7 vs Bravia 8

Jak widzicie to porównanie tych dwóch modeli- bo według mnie Bravia 8 zjada 7kę. Hmmm?
Co myślicie? Poglądowo dodaje jeszcze filmik z YT. Robił ktoś porównanie na żywo tych dwóch modeli? Bravia 8, 77' teraz kosztuje 12 tys - co myślicie o tej cenie, jest OK? Nie śledziłem nigdy cen tego modelu.

Ostatnia edycja:

Alt0S

Member
Jak widzicie to porównanie tych dwóch modeli- bo według mnie Bravia 8 zjada 7kę. Hmmm?
Co myślicie? Poglądowo dodaje jeszcze filmik z YT. Robił ktoś porównanie na żywo tych dwóch modeli? Bravia 8, 77' teraz kosztuje 12 tys.

Widziałem w MM porównanie 7,8 i nawet 9...stały obok siebie w sklepie i mogę powiedzieć,że 8 ma lepsze odwzorowanie barw i lepszy kontrast od 7...natomiast 9 ma najlepiej...porównanie było z mojej strony z ciekawości oczywiście i to moja opinia jako widz w realu. Porównanie robiłem z pendrive'a z filmem w 4K. To informacja,dla tych co myślą,że można obraz porównać do dema puszczonego w MM przez pracownika...oni to potrafią podłączyć kabel TV i powiedzieć,że to cudo.

Alt0S

Member
Hmmm, ale w LG przeraża mnie ten WEBOS - jak dla mnie jest to niestety nie do przeskoczenia. Brak odtwarzacza typu VLC czy Nova to dramat. Większość filmów oglądam z dysku
Bez odtwarzaczy też oglądniesz,ponieważ LG ma wbudowany odtwarzacz. Puszczałem filmy bezpośrednio z usb w TV i wszystko działa (napisy również)..W innym poście pisałem,że mam obecnie dysk podpięty inaczej i wyjaśniłem dlaczego. Pisałeś,czy da się zainstalować VLC lub Nova, nie pytałeś o to,czy istnieje odtwarzanie filmów w webos bez zewnętrznych kodeków i odtwarzaczy. Każdy TV ma wbudowany odtwarzacz i kodek,który ma możliwość odtwarzania filmów,zdjęć i muzyki. Nawet widzi serwer multimediów,który możemy mieć w sieci prywatnej.Odtwarzacz kataloguje na początku cały dysk,aby mieć wszystko skatalogowane a to co dodajesz na dysk,to za każdym razem skanuje i jest widoczne w tym odtwarzaczu.Pierwsze skanowanie trwa dłużej.
:)

Ostatnia edycja:
Bez odtwarzaczy też oglądniesz,ponieważ LG ma wbudowany odtwarzacz. Puszczałem filmy bezpośrednio z usb w TV i wszystko działa (napisy również)..W innym poście pisałem,że mam obecnie dysk podpięty inaczej i wyjaśniłem dlaczego. Pisałeś,czy da się zainstalować VLC lub Nova, nie pytałeś o to,czy istnieje odtwarzanie filmów w webos bez zewnętrznych kodeków i odtwarzaczy. Każdy TV ma wbudowany odtwarzacz i kodek,który ma możliwość odtwarzania filmów,zdjęć i muzyki. Nawet widzi serwer multimediów,który możemy mieć w sieci prywatnej.
:)
Tak wiem, przeczytałem wszystko, ale te wbudowane odtwarzacze to niestety lipa jest w porównaniu z vlc czy nova... np. w sony to taka tragedia że w ogóle nie uruchamia się :)

Alt0S

Member
Tak wiem, przeczytałem wszystko, ale te wbudowane odtwarzacze to niestety lipa jest w porównaniu z vlc czy nova... np. w sony to taka tragedia że w ogóle nie uruchamia się :)
A możesz napisać,co takiego nie uruchamia się w Sony ?. Czasami zgrywam filmy dla rodziców i oni odtwarzają wszystko w budowanym odtwarzaczu i jakoś nie mają problemów.

A możesz napisać,co takiego nie uruchamia się w Sony ?. Czasami zgrywam filmy dla rodziców i oni odtwarzają wszystko w budowanym odtwarzaczu i jakoś nie mają problemów.
Sony XH9005 posiadam. Telewizor świetny, do tej pory jestem zadowolony, nic nie ścina. Ale jak go kupiłem to po 3 miesiącach całkowicie przestał działać odtwarzacz wbudowany SONY po prostu nie rusza żaden film. Od tamtej pory używam VLC albo NOVA i do odtwarzacza wbudowanego od SONY nie wracam. Dzisiaj sprawdzę z ciekawości czy działa bo od tamtej pory system był aktualizowany wiele razy.

Alt0S

Member
Sony XH9005 posiadam. Telewizor świetny, do tej pory jestem zadowolony, nic nie ścina. Ale jak go kupiłem to po 3 miesiącach całkowicie przestał działać odtwarzacz wbudowany SONY po prostu nie rusza żaden film. Od tamtej pory używam VLC albo NOVA i do odtwarzacza wbudowanego od SONY nie wracam. Dzisiaj sprawdzę z ciekawości czy działa bo od tamtej pory system był aktualizowany wiele razy.
Moi rodzice mają Sony AG9 i jest to 6 letni już Oled...zainstalowałem im VLC,Nova i Kodi,ale oni nie umieją z nich korzystać,nawet jak im pokazałem jak to działa. Korzystają z budowanego odtwarzacza i mieli tylko jeden problem z filmem,ale okazało się,ruszył dopiero po aktualizacji systemu.Dysk podpięty jest bezpośrednio do Soniaka.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Mam LG C4. Oglądam setki filmów z podpiętego dysku. Jak dotąd nie odtworzyło mi tylko jednego pliku, który wstawiałem w któryś poście ale prawdopodobnie to jest wina mojego pendriva bo w ogóle nie widzi.

Mam LG C4. Oglądam setki filmów z podpiętego dysku. Jak dotąd nie odtworzyło mi tylko jednego pliku, który wstawiałem w któryś poście ale prawdopodobnie to jest wina mojego pendriva bo w ogóle nie widzi.
A jakiej jakości te filmy? 4k? no i jak jeszcze nowy telewizor to ok, a ciekawe co za 5 lat będzie ;-)
A jak przegląda się dysk z filmami? Jest to jakoś poukładane jak np. w nova? czy foldery widzimy tylko standardowo?

Alt0S

Member
A jakiej jakości te filmy? 4k? no i jak jeszcze nowy telewizor to ok, a ciekawe co za 5 lat będzie ;-)
A jak przegląda się dysk z filmami? Jest to jakoś poukładane jak np. w nova? czy foldery widzimy tylko standardowo?
To był ten film -> Dune.Part.Two.2024.2160p.EUR.UHD.Blu-Ray.DoVi.HDR10.HEVC.TrueHD.7.1-Task ... u mnie na C3 działa. Działał,bo już skasowałem. Dostępny jest na MAX
Jeśli chodzi o dysk,to jest układane od A do Z

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem jak działa i się przegląda bo ja nagrywam film, oglądam i kasuję. Filmy oglądam z dysku i pendriva tylko 4k. Na przykład taki format 2160p.EUR.UHD.Blu-Ray. Te filmy zajmują od 50 do 100Gb więc trzymanie ich na dysku wymagałoby dużej ilości dysków.

Panto'mima

New member
Widziałem w MM porównanie 7,8 i nawet 9...stały obok siebie w sklepie i mogę powiedzieć,że 8 ma lepsze odwzorowanie barw i lepszy kontrast od 7...natomiast 9 ma najlepiej...porównanie było z mojej strony z ciekawości oczywiście i to moja opinia jako widz w realu. Porównanie robiłem z pendrive'a z filmem w 4K. To informacja,dla tych co myślą,że można obraz porównać do dema puszczonego w MM przez pracownika...oni to potrafią podłączyć kabel TV i powiedzieć,że to cudo.
Takie porównanie trochę z d.py .
Nie da się w warunkach sklepowych dokonać miarodajnego porównania tego typu .
Napewno każdy model swieci inaczej . Jest to efektem zastosowanej elektroniki , matrycy algorytmów itp , a nawet wstępnej kalibracji , którą raczej każdy z tych modeli przeszedł.

Jak porównywać, to w lepszych warunkach otoczenia , i najlepiej , gdyby wszystkie 3 modele miały jakąś lepszą kalibrację.

Sprawdzałaś, jaki tryb obrazu każdy model miał wybrany , jakie poziomy poszczególnych parametrów obrazu ?

Świadomie mogły być zaniżone lub podbite , by windować jeden z tych trzech.

Alt0S

Member
Takie porównanie trochę z d.py .
Nie da się w warunkach sklepowych dokonać miarodajnego porównania tego typu .
Napewno każdy model swieci inaczej . Jest to efektem zastosowanej elektroniki , matrycy algorytmów itp , a nawet wstępnej kalibracji , którą raczej każdy z tych modeli przeszedł.

Jak porównywać, to w lepszych warunkach otoczenia , i najlepiej , gdyby wszystkie 3 modele miały jakąś lepszą kalibrację.

Sprawdzałaś, jaki tryb obrazu każdy model miał wybrany , jakie poziomy poszczególnych parametrów obrazu ?

Świadomie mogły być zaniżone lub podbite , by windować jeden z tych trzech.
Mam tego świadomość i napisałem,że moje porównanie było z czystej ciekawości,a nie profesjonalisty. Na 9 ustawiony był tryb Specjalistyczny a TV miał certyfikat kalibracji firmy skalibruj tv . Na pozostałych 8 i 7 ustawiłem również tryb specjalistyczny,ale oba tv nie były kalibrowane. MM ma od kilku lat podpisaną umowę z skalibrujtv i czasami ustawiają niektóre modele. Przykładem był i jest Sony AG9,który stoi u moich rodziców.Mam znajomego w MM, i mogłem sobie pozmieniać parę ustawień na 8 i 7, i to co napisałem odnośnie porównania jednak ma sens....Mój znajomy i Ja mamy trochę wiedzy. Wiemy doskonale,że większość pracowników potrafi nabrać klienta i sztucznie pozmieniać niektóre parametry obrazu lub podłączyć kablówkę lub włączyć demo i powiedzieć,ze to niby najlepszy obraz.

Ostatnia edycja:
Do góry