Brak obrazu przez amplituner

miczoreno

New member
Witam,
pojawił się u mnie bardzo dziwny problem. Od prawie roku wszystko działało bez problemu do teraz.
Mam TV Panasonic tx-p50gt50e oraz amplituner SONY str dn1030.
Kiedy wczoraj odłączyłem kabel HDMI w TV i przełożyłem do innego gniazda aby sprawdzić czy na innym też przekazuje sygnał, a później z powrotem wsadziłem kabel na miejsce to pojawił się problem z obrazem.
Dźwięk przechodzi bez problemu, ale gdy np. chcę wejść do menu GUI MODE to nie wyświetla się nić na TV. Tak samo jak podłączam laptopa do amplitunera przez HDMI to nie ma obrazu ale dźwięk puszczany na laptopie przechodzi i słychać na głośnikach.

Co to może być??? Czyżby amplituner się zepsuł??

miczoreno

New member
Właśnie sprawdziłem jeszcze czy PS3 działa. No i niestety nic z tego. Na wyświetlaczu amplitunera co chwilę migają napisy jakby amplituner próbował przełączyć obraz z PS3 na TV ale nic się nie dzieje. Teraz zaczynam się zastanawiać czy to przypadkiem nie jest wina TV. Może HDMI ARC się uszkodził.
A może jakiś konwerter video w amplitunerze padł?

miczoreno

New member
Sprawdzałem wczoraj sprzęt na dwóch kablach i to samo.
Co więcej mogę powiedzieć to na początku jak wróciłem kabel do dobrego gniazda wyskakiwała mi informacja EC/HDMI a teraz znowu tylko HDMI.
Dzisiaj jeszcze sprawdzę podłączenie tego amplitunera na innym telewizorze, aby wiedzieć czy to wina TV czy Amp.

miczoreno

New member
Amplituner sprawdziłem na innym TV i wszystko działa bez problemu.
Postanowiłem sprawdzić bezpośrednie połączenie przez HDMI z PS3.
Podłączając do gniazda w TV HDMI ARC obraz się pokazuje ale za to nie ma dźwięku.
Wychodzi na to, że chyba coś się stało z TV.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Najwidoczniej czeka mnie oddanie TV na reklamację i pewnie szybko jej nie zrealizują :/

krzysiekkortus

New member
Jeśli to nie uszkodzenie sprzętu to wyłącz wszystko z prądu na kilka minut (odłącz wtyczki). Połącz wszystko od początku i sprawdź czy wszystko jest ok.

Jak pierwszy raz przekładałeś wtyczki to wyłączyłeś wszystko z prądu?

miczoreno

New member
OK jak wrócę z pracy to to zrobię.
Jeżeli chodzi o przełączenie kabla to zrobiłem to bez odłączania od prądu.
Przywróciłem ustawienia fabryczne TV wczoraj i też nic nie pomogło.

miczoreno

New member
Sprawdziłem tak jak mówiłeś i nic się nie zmieniło. Kupiłem nawet nowy kabel HDMI i też nic.
Co ciekawe podłączyłem dzisiaj laptopa pod port HDMI ARC i wyświetla obraz na ekranie oraz przepuszcza muzykę.
Najwidoczniej "nagle" komunikacja między amp i TV się popsuła :) nie wiem już co mam robić. Gdzieś przeczytałem, że można zrobić jakiś test TV używając kombinacji klawiszy na obudowie i pilocie. Może jakiś hard reset TV? Amp u sąsiada po podłączeniu też chodzi i wszystko działa. Czy ktoś jest w ogóle w stanie mi jakoś pomóc czy mam oddawać sprzęty do naprawy?

Do góry