Brak dźwięku: nbox i kino domowe

Moniek

New member
Witam,

Wydaje mi się że wszystko dobrze podłączyłem/ustawiłem i nie mam dźwięku cyfrowego z dekodera nbox na kino domowe. Przewałkowalem trochę tematów na forum i już sam nie wiem co robię źle.

Mam TV:LG 37LC41
Kino domowe: LG HT552PH
i nboxa.

Dekoder z TV i kino dom. z TV łącze przez złącze HDMI
Dekoder z kinem dom. przez złącze optyczne SPDIF
Ustawiam dźwięk na HT Speaker (mam jeszcze TV Speaker ) w ustawieniach LG (menu Simplink na pilocie od TV). Przełączanie dźwięku działa gdy puszczam sobie coś z DVD kina dom, ale gdy oglądam coś z nboxa to .... cisza.

Acha ustawiłem jeszcze w ustawieniach nboxa na dźwięk przestrzenny (to raczej nie to).

Wydaje mi się że wszystko dobrze podczepiam, ustawiam a tu lipton.

Czy o czymś zapomniałem? Coś źle zrobiłem?

Moniek

New member
A czy możliwe jest, albo inaczej czy ktoś się kiedyś spotkał, że kabel optyczny był jakiś wadliwy, źle się wpinały itp. Kupiłem dzisiaj w hipermarkecie, średniej jakości kabel, wiedziałem że przepłacam, ale nie chciałem więcej przepłacać. Kabel to w sumie kabel. Na takiej odległości nie powinno mieć to różnicy. Wtyczki weszły dobrze. Sygnał od dekodera prawdopodobnie idzie.

absat2

New member
dzwięk z nbox

witam.musisz wejśc w ustawienia nbox ustawienia tv i dd na tak.w ten sposób włączysz dzwięk po optyku.
na kanale tvn hd musisz wybrać opt na pilocie i włączyc ac3
pozdrawiam

Moniek

New member
Witam,

Już coś takiego zrobiłem, tylko bez ac3. Możesz powiedzieć jak to można właczyć? Nie jestem pewien czy u mnie coś takie się włącza w TV, a może mam to właczyć w kinie domowym? W ustawieniach nboxa znalazłem DD, dzwięk mam po optyku, ale ac3? Powiem, że pierwszy raz się chyba z tym zetknąłem i z tego co się zorientowałem jast to jakiś format konwersji/zapisu dźwięku dolby digital.

Moniek

New member
A jednak kabel optyczny był do d... W dobrym kablu po podłączeniu z drugiej końcówki czerwone światło świeci na kilka cm. U mnie się ledwo tliło.

Moniek

New member
A ten drugi-dobry mial metalowe pozłacane-końcówki (nie wtyczki, tylko bolce), które kończyły się jasnymi szkiełkami, kosztował 17 zł. Ten wadliwy, miał plastikowae bolce, które kończyły się ciemnymi szkiełkami. Kosztował prawie 3x więcej (gincie hipermarkety). Średnica tych szkiełek to jakieś 2 mm.

Do góry