BLU-RAY albo Media Player

BIGDADDY

New member
Witam ! Nie mam wogóle zielonego pojęcia o tematyce HD,a chciałem kupić sobie jakiś sprzęcik,tylko nie wiem co jest lepsze Blu-Ray albo jakiś media player odtwarzający mkv,Jaka jest różnica w jakości obrazu pomiędzy Blu-Ray a MKV,mój telewizor to Panasonic TX-P42S20E

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli taki budżet to możesz połączyć dwa w jednym. Kupić odtwarzacz Blu-Ray np. LG BD570 i do tego dysk, który podłączysz pod usb odtwarzacza - spokojnie zmieścisz się w założonej kwocie. Odtworzysz sobie płytę Blu-Ray, DVD a z dysku pliki mkv, AVCHD, avi itp.

Gdybyś mógł zwiększyć budżet to polecam odtwarzacz multimedialny Dune BD Prime.
Odtwarzacz Dune BD Prime 3.0 | Odtwarzacze multimediów | Dune | ITSklep.pl

Ewentualnie tańszy Popcorn A-200.

janusz

New member
Bez reklam
Różnicy nie ma, o ile mkv zawira pełną jakość może być identyczn jak BR. Możesz też ściągnąć mkv bardziej skompresowany i mniej więcej im mniej GB tym gorszy obraz. Zdarzają się też tak dobrze zrobione mkv o wielkości tylko około 3 GB, że na 42 calach oglądając z 3 metrów ciężko będzie zobaczyć różnicę do BR, jakość będzi dużo lepsza od DVD.
BR czy odtarzacz sieciowy? To raczej nie jest pytanie o jakość, a o preferowany rodzaj nośnika. Jeżeli wygodniej Ci wszystko zbierać na płytach (okładki, ładna kolekcja itp.) to BR, jeżeli chcesz mieć wszystko na twardym dysku i dostępne w mieszkaniu (odtwarzacz podpinasz ro routera i możesz korzystać ze wszystkich dysków twardych na kompie i w odtwarzaczu) ale sąsiadowi nie pożyczysz chyba, że na penie - wtedy lepszy będzie odtwarzacz sieciowy. Moim zdaniem czas napędów optycznych (BR, DVD, CD) już minął i BR to przeżytek.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Słusznie mat zauważył, że obok jakości obrazu liczy się też jakość dźwięku. A z odtwarzaczy sieciowych tylko te droższe obsługują formaty dźwięku tzw. HD, czyli DTS HD MA i Dolby TruHD.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Słusznie mat zauważył, że obok jakości obrazu liczy się też jakość dźwięku. A z odtwarzaczy sieciowych tylko te droższe obsługują formaty dźwięku tzw. HD, czyli DTS HD MA i Dolby TruHD.

Nie do końca tylko te droższe, zwłaszcza od momentu wejścia na rynek poprawionego chipu Realteka, nazywanego potocznie "plusem". Przykładowo, m.in. używam HiMedia 300A za 100 dolarów z DTS HD MA i DTHD...

janusz

New member
Bez reklam
a co z tymi ,co nie ogladaja na 42" ?!
a BD kojarzy im sie nierozlacznie z formatami bezstratnymi audio ?! ot,poprostu sa "rozpieszczeni" .
To źle Ci się kojarzy, HD audio nie jest zależne od nośnika, odtwarzany jest zarówno z płyty BRjak i z innych nośników jak np. dysk twardy. Prawdą jest, że na dzień dzisiejszy znacznie lepszy jest dostęp do legalnych płyt BR niż legalnych plików, które można wypożyczyć lub kupić przez internet. Nie wynika to jednak z braku takich możliwości czego dowodem są pliki z HD Audio dostępne piracko. Osobiście nawet nie zastanawiałbym się chwili, gdybym mógł legalnie w cenie wypożyczenia płyty BR, zapłacić za plik w tej samej jakości i otrzymać go od VOD.
Niestety nie zdziwiłbym się gdyby producenci sztucznie podtrzymywali przy życiu płyty BR, podobnie jak to miało miejsce z CD, nawet gdy jakość płyt CD okazała się tragedią.

Ostatnia edycja:

Machete

New member
Różnicy nie ma, o ile mkv zawira pełną jakość może być identyczn jak BR.
I tu się nie zgodzę z tym że różnicy nie ma,jeśli nawet mkv zawira pełną jakość,
testowałm już wdtv hd media player gen1,oraz wdtv gen2,wdtv live hd, Philips HMP3000 HD Media Player,leptop Toshiba satelite Prozesor:Intel(R) Core(TM) i5 CPU M480 2x 2,67ghz,Grafikkarte:ATi Mobility Radeon HD 5470 i nic nie dało mi takiej jakosci (Video i Audio) jak odtwarzacz BluRay Panasonic DMP-BD 45,naprawde ale te wszystkie media playery sa do bani takie jest moje zdanie,
Na pewno w Panasonicu dużą rolę ma tu Procesor P4HD (Pixel Precision Progressive Processing for HD)
oraz przy
Ustawienich dźwięku Dialogue Enhancer.

Do góry