Witam
Na początku się zdecydowałem na zakup odtwarzacza Samsung BD-F7500 jednak po kilku dniach użytkowania natrafiłem na oferty z Allegro BD-E8500.
Teraz po kilku dniach użytkownika jestem bardzo szczęśliwy ze udało mi się oddać do sklepu BD-F7500 i zakupić BD-e8500.
BD-F7500 kosztował 795 zł a zakupiłem nowego (no może z miesiąc się ktoś nim bawił i testował ale z wyglądu absolutna nówka) BD-E8500 za 599 zł (Angielski).
Na początek wygląd:
W porównaniu do BD-F7500 wygląda jak Mercedes przy Daewoo. Jest to oczywiście subiektywna opinia ale według mnie jest większy, masywniejszy i lepiej wykonany. Posiada wiatrak ale jest w zasadzie niesłyszalny. HDD też niesłyszalny.
Funkcjonalność:
Identyczna pod kątem czytania plików i odtwarzacza BD plus oczywiście wszystkie bajery związane z tunerem TV i twardym dyskiem. Aha, BD-E8500 nie posiada skalera do 4K (póki co bezużyteczny według mnie)
Co do tunera i nagrywania wszytko działa jak należy, łapie mi bez problemu wszystkie stacje DVB-T. Ma bardzo dużo funkcji których jeszcze wszystkich nie rozgryzłem ale na ta chwilę wcale nie żałuje zakupu tym bardziej że w kieszeni zostało mi 200zł w porównaniu do BD-F7500.
Aha, jest jeden minus: BD-E8500 ma dość głośny napęd BD. Nie chodzi mi tu o sam proces wciągania lub "wypluwania" płyty ale o szum jaki słychać jak się płyta obraca. W bezgłośnych fragmentach filmu może być to słyszalne (niestety), ale jest to jedyny minus na jaki natrafiłem. No może jeszcze to że nie czyta AVCHD 50p (BD-F7500 tez nie czytał).
Smart TV umożliwia zainstalowanie wszystkich polskich aplikacji typu TVP, Ipla, Onet czy TVN Player. Wszytko elegancko śmiga. You tube oczywiście też jest w HD.
Co do jakości obrazu z BD nie widzę absolutnie żadnej różnicy w stosunku do BD-F7500. Subiektywnie wydaje mi się że obraz ze smart TV jest lepszy niż w BD-F7500 (jest bardziej żywy).
Co jakości obrazu TV z tunera to jest identycznie jak na moim TV (patrz stopka) albo może ciut lepiej.
PS: Jeśli planujesz zakup na Allegro to należy dokładnie czytać aukcje bo niektórzy piszą że nie łapie wszystkich polskich stacji DVB-T. I tu mała wskazówka: Pierwotnie podłączyłem BD-E8500 kablem antenowym z kompletu z odtwarzaczem i nie łapał mi 4 kanałów między innymi TVN ale zrobiłem przedłużkę ze zwykłego koncentryka i po problemie. Łapie mi wszystkie dostępne w moim regionie stacje DVB-T.
Co do BD-D8500 to mam wrażenie że to starszy model w stosunku do BD-E8500.
Tak z grubsza to tyle, pytajcie szczegółowo to postaram się odpowiedzieć.
PS2: Naprawdę nie wiem skąd sprzedający biorą taaaaaki sprzęt w takich super cenach ???
Pozdrawiam