bad pixel, nie dziala na jasnych kolorach, na cimnych wszystko ok

Bandzioch

New member
Witam mam taki problem otoz , na matrycy lcd - pixel zle dziala na :

biale tlo - ciemny piksel
zolte tlo - ciemny piksel
czerwony - ok
niebieski - ok
czarne - ok

Wnioskuje ze na ciemnych podkladach,tlach . Wszystko jest OK , lecz na jasnych kolorach jest juz inaczej .

Za wszelkie bledy przepraszam , gdyz pisze z telefonu . Pozdrawiam i prosze o szybka odpowiedz , jakas porade jak naprawic czy ew. pozostaje tylko serwis.

Yaro_KR

New member
Jakiej marki ten telewizor?? Jest na gwarancji ?? Jaka wielkość wyświetlacza ??

Z mojego punktu widzienia pixeli, ani subpixeli nie da się usuwać z uszkodzonej matrycy LCD, pozostaje jedynie wymiana na nową w serwisie producenta. Jeżeli jest to piksel na nowym telewizorze kupionym w jednej z sieci marketów (Mix, Media, Saturn) proponuję wymienić w trybie natychmiastowym (większość respektuje tego typu politykę do kilku dni po zakupie), natomiast jak jest to kilkumiesięczny telewizor, proponuje się zapoznać z warunkami gwarancyjnymi. Ogólnie przyjęte normy dotyczą określonej ilości wypalonych punktów na przekątną ekranu - może to być nawet 5 subpixeli na ekranie (czyli do pięciu pixeli nie można reklamować gwarancyjnie). Jednak są firmy, które wymieniają matrycę przy pojedyńczych defektach (np: LG)

A co na to reszta kolegów ??

artsaulo

New member
witam
rzadko która firma daje teraz gwarancje na pojedyncze bad i subpixele.
Moim zdaniem nie warto sobie zawracać tym głowy, taka technologia i tyle.
W 1 tygodniu użytkowania mojego lcd Philipsa wyskoczył 1 czerwony subpixel, miałem zamiar go zwrócić ale pomyślałem sobie zmarnowany czas na tułaczkę z tv i nie wiadomo na co się trafi w kolejnym egzemplarzu.
Poza tym i tak z 3 metrów tego nie widać.

Bandzioch

New member
Jest tomatryca w telefonie . Prubuje poruszyc troche tego piksela , ale dziala on jakby niemogl on zdefiniowac jasnych barw, z ciemnymi wszystko jest ok .

Do góry