Audiofilskie formaty surround w kombinacji z pre outami

Nazir007

New member
Aby poprawić jakość stereo uzyskiwanego w amplitunerze, mam zamiar dołączyć do niego zintegrowany wzmacniacz stereo przez pre outy.
Mam jednak pewne wątpliwości co do odsłuchu SACD 5.1 oraz DVD-Audio 5.1 w takim układzie.
W kinie domowym nie będzie to miało najmniejszego znaczenia. Ale… przy odsłuchu takich formatów audio wszystkie kanały powinny grać na bardzo zbliżonym poziomie. (chodzi tutaj nie tylko o głośność ale również o jakość, dynamikę, barwę itp.)
Tymczasem sygnał będzie przetwarzany przez dwa wzmacniacze jednocześnie.
Czy nie będzie przypadkiem tak, że fronty (puszczone przez wzmacniacz stereo) będą wyraźnie odróżniały się lepszą jakością na tle pozostałych głośników podpiętych pod (słabszy dźwiękowo) amplituner.
Czy ma ktoś doświadczenia w tym zakresie?
Jak to funkcjonuje?
Czy nie ma problemu z jakością odsłuchu?
Będę wdzięczny za Wasze komentarze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Po pierwsze format DVD Audio upadł kompletnie ,dla przykładu w Polsce została wydana tylko jedna płyta

Po drugi zabawa w SACD ma sens przy drogim sprzęcie

Po trzecie audiofilski system SACD jest budowany na kilku takich samych końcówkach mocy ,a nie na wzmacniaczach

Nazir007

New member
Zapewniam Cię, że nawet przy nie highendowym sprzęcie odbiór SACD lub DVD-A jest rewelacyjny (np.OPPO 83 SE na nie najdroższym amplitunerze Pioneera).

Płyt w tym formacie jest cała masa. Pół dyskografi Porcupine Tree (dostępne w Polsce) jest na DVD-A. The Doors cała dyskografia (dostępna w Polsce) też DVD-A, Clapton, R.E.M. Mógłbym tak bez końca...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Polska płyta DVD -A jest tylko jedna, ile jest zagranicznych nie wiem nie interesowałem się bliżej tym formatem

Sony podaje ,że ma w swoim katalogu ok.2000 pozycji SACD co jak mi się wydaje jest liczbą przesadzoną , będąc w Niemczech w 2002 r w sklepach wcale nie był aż taki duży wybór płyt , pamiętam że przywiozłem sobie chyba 3 tytuły

Do góry