(audio 5.1) RX-V363 + xbox360?

rfk

New member
Cześć,

Sprzęt jest taki:
xbox 360 HDMI
tv samsung LE40A786
ampli Yamaha RX-V363

wczoraj pospinalem to kablami HDMI - z konsoli do amplitunera, a amplitunera do tv. Jakiez bylo moje zaskoczenie, kiedy nie mialem dzwieku z amplitunera na glosniki. Siegam po instrukcje, a tam cos, co mnie rozwala:
Audio signals input at the HDMI jack are not output from any speaker terminals but output from the connected video monitor.
To enjoy the sound from speakers connected to this unit,
–make an analog or digital connection besides the HDMI connection (see page 16).
–mute the volume of the connected video monitor.

polaczenie analogowe z xboxa? jaki to ma sens, kiedy dzwiek i obraz ida cyfrowo z konsoli po HDMI? Absurd jakis.
Wyciszenie dziwieku w tv nie daje rozultatu :( Ani zjechalnie z glośnością do zera, ani Mute, ani tez wylaczenie glosnikow telewizora w menu samsunga.

Krew mnie zalała po całej długości. Oczywiscie znalazlem rozwiazanie w postaci rozwalenia wtyczki od kabla component konsoli i wyprowadzilem dzwiek z konsoli swiatlowodem, ale fakt, ze nie wystarcza sam HDMI jest dla mnie niezrozumiały. A może cos przeoczylem? Bede wdzieczny za podpowiedzi.

Pozdr,
rfk

sempik

New member
Niestety, wszystko się zdadza. Dźwięku po HDMI nie ma, co jest faktem ogólnie dostępnym i o czym na tym forum pisałem sam.
Rozwiązanie, które zastosowałeś jest optymalne.

rfk

New member
mataman napisał:
To że amp ma HDMI nie jest jednoznaczne z tym że przyjmie dzięk po nim, więc skąd twoje zdziwienie ?

to właśnie jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe, bo jaki wtedy ma sens podłączanie urządzeń takich jak xbox czy n'box do amplitunera? (jedynie chyba tylko w sytuacji, kiedy tv ma jedno wejscie HDMI, ale przeciez standardem teraz sa pewnie 3+).
Nie ma to wiec dla mnie kompletnie uzasanienia, zeby obraz przesylac przez ampli i nie miec dzwieku, ktory cyfrowo idzie po tym kablu. Absurd.

Pozdr,
rfk

Do góry