Ariva 200 DLNA czy to możliwe?

krzynar

New member
Nie widziałem nigdzie takiego tematu, więc mam pytanie, czy jest sprzętowo możliwe dodanie obsługi serwerów DLNA do arivy. Byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie, które zapewne zadowoliłoby wielu posiadaczy tego modelu. Chodzi mi dokładnie o dekoder hd fergusona.

Ostatnia edycja:

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Jeżeli nie wiesz, co to jest DLNA - a z tego postu wnioskuję, że nie - to zanim zadasz inteligentne inaczej pytanie poproś o pomoc Wujka Google'a lub Ciocię Wikipedię.

Vaderus

New member
Bez reklam
Dołączam się do pytania krzynar'a (i nie rozumiem czego nie zrozumiał kirek50).

Czy Ariva 200 umożliwia odtwarzanie multimediów przez wbudowane połączenie sieciowe (najlepiej DLNA ale może być dowolny protokół), czy możliwe jest tylko odtwarzanie przez USB?
Mam ten tuner od dłuższego czasu i cały czas na starym oprogramowaniu, które jednak działa stabilnie. Zastanawiam się czy warto aktualizować do ostatniej wersji 2.15B5? W opisie jest informacja o obsługiwanych kodekach audio i video ale nigdzie nic nie pisze czy można odtwarzać przez sieć czy tylko usb.
A może istnieje jakiś "hack" na to?

eton68

New member
Jeżeli nie wiesz, co to jest DLNA - a z tego postu wnioskuję, że nie - to zanim zadasz inteligentne inaczej pytanie poproś o pomoc Wujka Google'a lub Ciocię Wikipedię.
Playstation 2 także nie obsługiwała DLNA a jednak pojawiły się programy Simple Media System na konsole i RadHostClient na PC które umożliwiały odtwarzanie avi, przeglądanie jpg i słuchanie mp3 na PS2.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Szanowni koledzy,
DLNA, w największym skrócie myślowym, to pewien standard komunikacyjny, oparty na protokole TCP/IP, działający (też skrót myślowy) w architekturze klient/serwer. Aby jednak konkretne urządzenie tenże standard obsługiwało, musi on być zaimplementowany, najlepiej na poziomie procesora, choć są implementacje software'owe. Na nic jednak implementacja DLNA, jeżeli konkretne urządzenie (np. player, tuner itp.) nie ma odpowiednich kodeków, aby móc odtworzyć konkretne formaty multimedialne.
Ariva 200 jest na chipsecie ALI 3602M, który jest dedykowany tunerom i nie ma zbyt wielu możliwości. Prawdę powiedziawszy - choć nie jest żadnym fachowcem w tej dziedzinie - nie wydaje mi się, aby programistom firmware udało się software'owo osiągnąć zgodność z DLNA. Zdaje się, że tuner nie obsługuje też UPnP, co mogłoby być pośrednim rozwiązaniem, ale mogę się mylić, bo ni znam urządzenia...

Vaderus

New member
Bez reklam
Mieszasz pojęcia!
DLNA i UPNP to standardy i protokoły sieciowe umożliwiające "automatyczna" konfiguracje zgodnych urządzeń celem nawiązania połączenia do wymiany plików multimedialnych. Zgodność z DLNA nie ma związku z żadnym procesorem.
Faktem jest, ze samo DLNA nie załatwia tematu odtwarzania konkretnych plików i formatów - do tego potrzeba kodekow.
Ariva 200 ma odpowiednie kodeki skoro je obsługuje przez USB.
Problemem jest zatem brak obsługi DLNA poprzez istniejące a niewykorzystane gniazdo lan,

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Zgodność z DLNA nie ma związku z żadnym procesorem.

Jak zaznaczyłem, posługiwałem się skrótami myślowymi, lecz nie pisałem o związku zgodności DLNA z procesorem, ale o - nie wiem czy to dobre pojęcie - instrukcjach DLNA w procesorach dedykowanych multimediom. Przykładem choćby karta Trident HiDTV.

Vaderus

New member
Bez reklam
Wrocmy do tematu.
Mamy Arive 200, która z obecnym softem odtwarza całkiem sporo poprzez port USB. Mamy tez gniazdo LAN, które oprócz zabawy w multiroom gra tez radia internetowe.
Jest jakaś szansa, aby przez sieć zobaczyć i usłyszeć coś wiecej?

Do góry