Aquos LC 46DH77E - EPG i 100 Hz

daneck

New member
Witam,
Mam parę pytań dotyczących tego telewizora. Jest on podpięty kablem HDMI do dekodera Cyfrowego Polsatu "Echostar DVR 7400 HD".
1. Nie działa funkcja EPG. Po włączeniu tego przycisku pojawia się komunikat "Opcja możliwa do wyboru po dostrojeniu do stacji cyfrowej". Podobny komunikat widzę, gdy wciskam "P.INFO". Funkcja EPG działa za to poprzez pilot od dekodera;
2. W "Menu", pod "Ustawienia cyfrowe" wyświetla się jedynie "Menu CI". Nie ma żadnych innych opcji, które - jak mówi instrukcja - są 'pomocne przy używaniu przewodnika EPG';
3. Najważniejsza rzecz: choć telewizor ma częstotliwość odświeżania 100 Hz, niebieski kwadracik w prawym górnym rogu (ten z info o źródle sygnału) informuje o 50 Hz. Włączenie opcji 100 Hz nic nie zmienia - w kwadraciku wciąż widzę 50 Hz. Dodam też, że nie widzę żadnej różnicy w jakości szybkich obrazów (sprawdzam na meczach siatkówki ;) ), bez względu na to czy 100 Hz mam włączone, czy wyłączone.
Będę wdzięczny za wyjaśnienia :)

snajper45

New member
Witam...
1. Nie działa funkcja EPG
Po pierwsze sam napisałeś że oglądasz Cyfrowy Polsat EPG w TV służy tylko gdy oglądasz sygnał DVB-T (MPEG-4)

3. Najważniejsza rzecz: choć telewizor ma częstotliwość odświeżania 100 Hz, niebieski kwadracik w prawym górnym rogu (ten z info o źródle sygnału) informuje o 50 Hz. Włączenie opcji 100 Hz nic nie zmienia - w kwadraciku wciąż widzę 50 Hz. Dodam też, że nie widzę żadnej różnicy w jakości szybkich obrazów (sprawdzam na meczach siatkówki :wink: ), bez względu na to czy 100 Hz mam włączone, czy wyłączone.
Będę wdzięczny za wyjaśnienia :)
To pytanie już padło setki razy na forum... sygnał który dochodzi do telewizora przez HDMI jest przesyłany właśnie z częstotliwością 50HZ. Dopiero po włączeniu 100HZ w opcjach odbiornika elektronika przeskalowuje ten obraz właśnie do 100HZ. Także wszystko jest w porządku i zawsze taki napis będzie istniał. ;). na następny raz użyj opcji szukaj ;). Pozdrawiam :)

Do góry