Apple TV vs LG83G45

bibik

Member
, podpowiedzcie mi na którym urządzeniu będzie lepsza jakość jeśli chodzi o Netflix i HBO Max. czy odtwarzaclć je te aplikacje na Apple TV czy bezpośrednio na telewizorze lg 83G45 i puszczać sygnał na amplituner? do tej pory Apple TV podłączałem pod amplituner i do tv. Ale od tygodnia mam nowy tv, przedtem pomoc netflixa mówiła że najlepszy obraz i dźwięk na rynku uzyskujemy na Apple TV ale od tego czasu minęły już trzy lata, pozdrawiam

Kirek50

Moderator
Bez reklam
, podpowiedzcie mi na którym urządzeniu będzie lepsza jakość jeśli chodzi o Netflix i HBO Max. czy odtwarzaclć je te aplikacje na Apple TV czy bezpośrednio na telewizorze lg 83G45 i puszczać sygnał na amplituner? do tej pory Apple TV podłączałem pod amplituner i do tv. Ale od tygodnia mam nowy tv, przedtem pomoc netflixa mówiła że najlepszy obraz i dźwięk na rynku uzyskujemy na Apple TV ale od tego czasu minęły już trzy lata, pozdrawiam
Biorąc pod uwagę podzespoły procesor zastosowany w odtwarzaczu i telewizorze nasuwa się od razu wskazanie na Apple TV.

luck76

Well-known member
, podpowiedzcie mi na którym urządzeniu będzie lepsza jakość jeśli chodzi o Netflix i HBO Max. czy odtwarzaclć je te aplikacje na Apple TV czy bezpośrednio na telewizorze lg 83G45 i puszczać sygnał na amplituner? do tej pory Apple TV podłączałem pod amplituner i do tv.
Podłącz bezpośrednio pod TV a aplituner przez ARC/eARC ustaw w ATV: Format - 4K SDR, Wyjście HDMI - YCbCr, Chromatyczność - 4:4:4 (jeśli nie masz wpiętej konsoli do tego TV a chcesz streamować z niej bezprzewodowo przez Apple TV na telewizor), Jak zawartość - Zakres i szybkość klatek. Jeśli masz iPhone to wykonaj jeszcze Kalibracja - wyrównanie kolorów. Sprawdź czy W Zoom i overscan widzisz białą ramkę z napisem nad jej dolnym prawym rogiem: "Pełny ekran".
W telewizorze ustaw Ogólne->urządzenia zewnętrzne-> Ustawienia HDMI: HDMI Deep Colour - 4K, z 4:4:4 Pass Through - (wł/wył j.w)
Ale od tygodnia mam nowy tv, przedtem pomoc netflixa mówiła że najlepszy obraz i dźwięk na rynku uzyskujemy na Apple TV ale od tego czasu minęły już trzy lata, pozdrawiam
Dalej najlepiej procesuje - porównaj sobie np w Netflix jak wygląda po ciemku czerń.

luck76

Well-known member
Daje coś taka kalibracja telefonem?
Daje, ale to nie jest kalibracja a wyrównanie kolorów.
Wiadomo kiedy będzie nowy Apple TV 4K i czy jakiś zmian można oczekiwać w nim?
Nie mam pojęcia. Mam zarówno ATV 4K gen1 (32gb) jak i gen3 (128gb) i nie dostrzegam różnic.
Co więcej, nie ma dziś skrzynki ze stajni Android, która ma mocniejsze bebechy od kupionego 7 lat temu ATV 4K gen1.

emigrant

Member
Gość udostępnia ustawienia, żeby pozbyć się problemu nadmiaru zielonego koloru w G4. Tego nie widać normalnie. Trzeba mieć jakiś punkt odniesienia do innego TV, ale problem jest w każdym G4. Co ciekawe problem nie dotyczy C4 ani B4, ani poprzednich generacji np. G3.

Do góry