Antena satelitarna z dekoderem DVB-T?

damian6832

New member
Witam, dział.chyba właściwy, z góry przepraszam za literówki czy kropki nie w tym miejscu co trzeba ale pisze ze smartfona.

Sytuacja przedstawia się następująco. Podczas wymiany dachu.antena została z niego zdjęta i już na niego nie wróciła.bo koniec analogowej tv to niepotrzebna. Założyliśmy satelitarną z cyfry+, w międzyczasie ukazała się tv cyfrowa. Z innej anteny mam dvb-t w jednym pokoju ale u mnie nie. Umowa z cyfrą+ się skończyła, mam antenę sat z kablem doprowadzonym do mojego pokoju bez możliwości odbioru. Do rzeczy: kolega mówi.ze jego tata ma podłączony tuner mpeg4 pod antenę sat.ustawioną na HotBird 13E. Przy mojej antenie sat jest konwerter na 2 kable, tyle ile mi trzeba, odlaczylibysmy.się od nie naszej anteny więc czy da się takie coś wykombinować? Czy potrzebuje dekoder dvb-t i dvb-s znaczy combo czy samo dvb-t starczy, kumpel mówi ze najzwyklejszy marki Wiwa.więc dvb-t. Jeśli tak się nie da to antena wraca na dach, jeśli się da to cale szczęście.

Ale moment, żeby mieć dvb-t z dekodera combo i tak potrzebna mi antena do cyfrowej... A sam dekoder dvbs na kanały niekodowane? Ludzie, pomóżcie, tv się marnuje, antena też, help. Proszę kogoś znającego się na tym o radę, jeśli coś mało zrozumiale napisałem mogę wytłumaczyć. Pomocy, z góry dziękuję ;)

Edit: co to sumator, do czego to służy? Np. taki wwwtelewizjasatelitarna.com.pl/sumator-zwrotnica-ax-swe-3001-twintv-p-2132.html (dodajcie sobie kropkę po www bo inaczej nie mogę,wstawić tu linka)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ale namieszane - telewizja naziemna DVB-T i telewizja satelitarna to dwie różne rzeczy ,nie bardzo widzę związek pomiędzy anteną satelitarną ustawioną na Hotbirda i naziemną telewizją ?
Aby odbierać bezpłatną naziemną telewizję cyfrową trzeba zwyczajną antenę ,a nie talerz satelitarny
Odnośnie konwertera masz prawdopodobnie twin (czyli podwójny ) służy do podłączenia dwóch dekoderów satelitarnych (aby uniknąć dwóch anten ) ,albo dekodera z wbudowaną nagrywarką

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Pomyśl - satelita Hotbird "wisi" na Afryką ,a dokładniej nad Gabonem naziemna telewizja cyfrowa nadaje z nadajników ,które są na ziemi w Polsce ,co ma jedno wspólnego z drugim ?

bagiennik

New member
Bez reklam
Może odbiera naziemne muxy z Gabonu ;D

To jest wszystko wina tragicznej kampanii informacyjnej TVP, nie potrafią ludziom tego jasno w kilku słowach wyjaśnić, ludzie myślą np. że:

"Dekoder MPEG4" to nie "przystawka STB"
"Wielu nie wie że tv cyfrowa już od dawna działa"
"Do kablówki i satelity też trzeba kupić dekoder"
"Że do tego musi być talerz"

damian6832

New member
...

Ja nie wiem, jego tata jest elektronikiem więc on kombinował, może chodziło mu o kanały fta dvbs a mówi mi ze chodzi o dvbt. Mnie po prostu zainteresował fakt i gdyby,tak się,dało to byłoby świetnie, w praktyce jednak tak myślałem ze takie coś nie będzie możliwe, jednak trzeba robić dziurę w dachu...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A po kiego zdjąłeś antenę, potem kupowales, inną? Ja też nic z tego nie wiem. Moze napisz to od poczatku, dokladnie, ale zwieżle. Napisz jaką antenę zdjąłeś (telewizyjna czy satelitarną). Tata kolegi pewnie zrobił skrot myslowy, ze z dekodera (combo) sat odbiera DVBt, ale zaponial dodac, ze do niego musi byc podlaczona tez zwykla antena telewizyjna (oprocz satelitarnej). Jaki masz model telewizora, moze ma wbudowany MPEG4?

Sumator sluzy do złaczenia kilku sygnalów (np z anteny satelitarnej i telewizyjnej naziemnej) by potem puscic je jedym kablem.

Ostatnia edycja:

damian6832

New member
.

Teraz to już nie ma co zwięźle pisać bo nie da się odbierać dvbt z anteny sat... Się podekscytowalem ze nie trzeba będzie włazić na dach bo można odbierać z sat no ale jak nie można to nic, trudno. Dzięki panowie ze ściągnęliscie mnie na ziemię, dowiem się jeszcze jak jest u taty kumpla, dam znać jak ma on tak naprawdę to wszystko podłączone. Dzięki

Do góry