Antena radiowa do Onkyo 8050

Trafimow

New member
Witam!
Mam banalny problem :???:
Zakupiłem amplituner Onkyo 8050 i nie mogę podłączyć anteny radiowej

Mam wtyk F z bolcem i nie pasuje

Trafimow

New member

Są naprawdę identyczne, ta sama średnica i nie ma opcji żeby to wcisnąć w gniazdo. Obwódka musiałaby mieć nacięcia żeby ją włożyć.

Ostatnia edycja:

Trafimow

New member
Kupiłem żeńską koncówke i działa ale jest inny kłopot :/
Kabel od anteny jest wpięty w trójnik i od trójnika idą dwa kable: jeden do tv a drugi do amplitunera. TV działa a radio nie. Kabel jest dobrze złożony ponieważ podłączyłem ten od amplitunera do telewizora i tv działa. Amplituner też sprawny bo podpiąłem pod niego główny kabel bez trójnika i wtedy radio działało.
Co jest?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Kupiłem żeńską koncówke i działa
To oczywiste, wtyk z bolcem, jak pisałeś, ale żeńskim. Do telewizji masz męski, do radio żeński, odwrotnie po stronie gniazdek :)
Kabel od anteny jest wpięty w trójnik i od trójnika idą dwa kable: jeden do tv a drugi do amplitunera. TV działa a radio nie. Kabel jest dobrze złożony ponieważ podłączyłem ten od amplitunera do telewizora i tv działa. Amplituner też sprawny bo podpiąłem pod niego główny kabel bez trójnika i wtedy radio działało.
Co jest?
O ile jeszcze DABa mógłbyś odebrać z anteny DVBt to radio analogowe już nie. To inny zakres częstotliwości. Tylko zaczynam się gubić, bo w pierwszym poście napisałeś, że chodzi o antenę radiową, teraz, ze o telewizyjną? To dwie rożne sprawy

Disto

New member
Bez reklam
Splitter OK. A antena, żeby to miało sens musi być radiawa, to już wiesz...

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tak jak pisze Disto. Sam splitter jest OK. Jak widzisz, pracuje w częstotliwościach 5-1000 MHz czyli obsłuży zarówno pasmo FM jak i DVB-T.

W Polsce pasmo FM (radio analogowe) to 87,5 MHz – 108 MHz (oczywiście jest znacznie szersze, ale dla zwykłych śmiertelników liczy się tylko ten zakres)
Pasmo DAB (radio cyfrowe) to 174 MHz – 230 MHz
Pasmo DVB-T (telewizja naziemna cyfrowa) to 470 MHz – 862 MHz oraz niedługo MUX8, który ma nadawać w paśmie DAB czyli 174 MHz - 230 MHz.

Jak widać z anteny telewizyjnej nie odbierzesz radia FM. Wyjątkiem może być RMF, który ma chyba najmocniejsze nadajniki i można odbierać go często nawet bez podłączonej anteny.

Wyjścia masz dwa;
1) polegasz na antenie dostarczonej do Onkyo (podejrzewam, że była w zestawie), czyli zwykły drucik. To jednak najczęściej nie daje odbioru dobrej jakości.
2) zakup anteny radiowej (nie są drogie). I tutaj:
- kierunkowej jeśli nakierujesz na nadajnik. Niestety z radiem nie jest tak jak z DVBt gdzie z każdego nadajnika nadawane są wszystkie muxy. Z danego nadajnika FM możesz nie dobierać ulubionych stacji. Może być też tak, że aby odebrać wszystkie ulubione musisz odbierać np. z trzech różnych masztów. Wtedy kierunkowa się nie sprawdzi,
- a tzw. dookólna. Dalej, niektóre nadajniki nadają z odmienną polaryzacją (pionowa lub pozioma) i wtedy też jest kiszka. Niektórzy ponoć montują wtedy antenę pod kontem 45 stopni, ale ja osobiście nie polecam takiego rozwiązania.
Możesz to wszystko zrobić ciągnąc osobne kable lub zaopatrzyć się w zwrotnicę a w pomieszczeniu w odpowiednie gniazdko R/TV

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Testowałem obie. U mnie w trudnej lokalizacji, maszt 5 m sprawdza się zdecydowanie lepiej SV Total. Poczekajmy co na to Trafimow

Do góry