Antena, a jakosc obrazu i VOD

psqr

New member
Witam, mam pytanie czy przyczyna strasznej jakosci obrazu na kanalachSD ( totalna pikselioza, szczegolnie na czarnym tle) oraz filmow zoferty VOD( to samo co przy SD), moze byc antena Nki , tzw. "durszlak"?
Jakosc sygnalu mam w granicach 65%.
Mam recordera, kanaly HD dzialaja dobrze ( tak mi sie wydaje). Wiec czyustawienie antetny tej , ktora teoretycznie lapie jakosc wystarczajacamoze byc przyczyna tej strasznej jakosci programow sd i vod? ( TVN HD -brak sygnalu)

Gucio50

New member
Bez reklam
psqr napisał:
Witam, mam pytanie czy przyczyna strasznej jakosci obrazu na kanalachSD ( totalna pikselioza, szczegolnie na czarnym tle) oraz filmow zoferty VOD( to samo co przy SD), moze byc antena Nki , tzw. "durszlak"?

Poza skrajnie NIEUDANEJ instalacji, antena nie ma wielkiego znaczenia.
Wystarczy że podaje sygnał odpowiedniej jakośći i sile.

Niestety kanały SD, są jakie są i im większy TV tym gorzej je widać.
To sie nie zmieni :p

psqr

New member
telewizor mam maly , bo 27 cali. U mnie obraz nie to ze jest zly, ale fatalny! Piksele wszedzie, nawet na filmach z VODU. Bylem u kolegi, ktory ma tv 40cali i u niego to wyglada ( tez ma recordera nki) slicznie.

ernane

New member
nie podales jaka pogoda ;) tak, wielkosc i ustawienei anteny moze miec wpływ na jakość szczegolnie jesli to durszlak jak u Ciebie ;) polecam minimum 80cm ale lepiej 90cm jelsi masz mozliwosci chęci

Rafik_Skce

New member
Podłączę się pod temat, aby nie zakładać nowego.

Czy ktoś z Was używa tego sprzedawanego przez 'N' zestawu antenowego (talerz z logiem + konwerter)? W sklepie gdzie będę kupował abonament powiedzieli mi, że do tej pory sprzedawali inne talerze i konwertery (droższe o 15zł :) ).

Warto kupić te "n"-kowe anteny? Będzie śmigać?

crasher

New member
@Rafik_Skce
Zajmuje sie instalacjami sat i szczerze nie polecam ci anten od n'ek, przynajmniej tych z dziurkami bo jakosc sygnalu jest tragicznie niska. Jesli chcesz miec porzadna instalacje bez stopklatek to wez pelne antene, w ofercie dla nboxa maja pelna czasze corab'u jak dobrze pamietam. Jesli chcesz recoredera to wez go bez zestawu antenowego i kup sobie samemu zestaw najlepiej czasza 80-90cm + konwerter Inverto (wychodzi nawet taniej niz w zestawie) :)
U siebie na czaszy 85cm mam 98/100 a na malych siatkach jak uzyskasz 30-40 jakosci to bedzie sukces :)

Rafik_Skce

New member
@crasher
Good, wielkie dzięki Crasher. Okazuje się, że to samo powiedział mi koleś ze sklepu, w którym dystybuują "n", ale zajmują się od dawna tv, antenami, instalacjami itp.
Wiem co robić :) Dziekuje.

Do góry