amplituner + TV + DVD - brak dźwięku

lexodes

New member
witam, zakupiłem amplituner denon 1912 i nie wiem jak uzyskać dźwięk z:
- TV (LCD samsung 40B550) – połączony z amplitunerem kablem HDMI
- DVD – połączony z amplitunerem kablem optycznym i kablem euro z TV

Ustawiam amplituner na TV i nie mam dźwięku. Wydaje mi się że kabel HDMI powinien obsługiwać obraz i dźwięk. Obraz z amplitunera (np. z tunera FM czy katalogi na usb) jest wyświetlany bez problemu. W opcjach TV zmieniłem funkcję źródło dźwięku na urządzenie zewnętrzne. Nic to nie dało. Jak uzyskać dźwięk z TV? Podobny problem z DVD - brak dźwięku. Proszę o pomoc:blagam:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
W ampli masz kilka wejść HDMI i jedno wyjście HDMI. DVD podłącz pod wejście HDMI (DVD), bo i tak przeważnie film ogląda się na KD, a ampli podłącz poprzez wyjście HDMI z TV. Nie wiem czy masz dekoder cyfrowy czy np. kablówkę/antenę siatkową. Jeżeli masz dekoder to podłącz kablem optycznym z amplitunerem a jeżeli masz TV z tym samym wyjściem to adekwatnie tak samo. Gorzej jeżeli nie masz w tv wyjścia optycznego, to albo telewizor jest przystosowany do obsługi kanału zwrotnego - ARC (poczytaj w instrukcji) i musisz poprzestawiać kilka opcji w ampli albo ratuje cię tylko kabel 2RCA- 2RCA ale w tym połączeniu to tylko stereo. Oczywiście zawsze na pilocie od ampli musisz wybrać odpowiednie źródło/wejście do którego podłączyłeś dany sprzęt. Prawdopodobnie nie masz dźwięku bo TV posiada wejście HDMI a nie wyjście, dlatego nie prześle ci dźwięku do amplitunera.

lexodes

New member
Zgodnie z powyższą podpowiedzią po podłączeniu amplitunera z TV kablem optycznym mam dźwięk na kolumnach.
Co do DVD to nie mam wyjścia HDMI. Zresztą kupuje za niedługo BD więc nie będzie mi już potrzebny. Dekodera sat nie posiadam. TV oglądam z anteny siatkowej (DVB-T). THX!

koziur87

New member
e
W ampli masz kilka wejść HDMI i jedno wyjście HDMI. DVD podłącz pod wejście HDMI (DVD), bo i tak przeważnie film ogląda się na KD, a ampli podłącz poprzez wyjście HDMI z TV. Nie wiem czy masz dekoder cyfrowy czy np. kablówkę/antenę siatkową. Jeżeli masz dekoder to podłącz kablem optycznym z amplitunerem a jeżeli masz TV z tym samym wyjściem to adekwatnie tak samo. Gorzej jeżeli nie masz w tv wyjścia optycznego, to albo telewizor jest przystosowany do obsługi kanału zwrotnego - ARC (poczytaj w instrukcji) i musisz poprzestawiać kilka opcji w ampli albo ratuje cię tylko kabel 2RCA- 2RCA ale w tym połączeniu to tylko stereo. Oczywiście zawsze na pilocie od ampli musisz wybrać odpowiednie źródło/wejście do którego podłączyłeś dany sprzęt. Prawdopodobnie nie masz dźwięku bo TV posiada wejście HDMI a nie wyjście, dlatego nie prześle ci dźwięku do amplitunera.

Wlasnie podlaczylem kolumny do denona (taki sa) kabel hd z ampli do tv i kabel optyczny z tv do ampli i nie wiem czemu nie dziala dzwiek . Wiesz jakie opcje mam przestawic i gdzie je szukac w tv samsung d550 ?? Dzieki . A moze jak kupie kabel coaxial to bedzie dzwiek czy to nie ma roznicy ??

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wlasnie podlaczylem kolumny do denona (taki sa) kabel hd z ampli do tv i kabel optyczny z tv do ampli i nie wiem czemu nie dziala dzwiek . Wiesz jakie opcje mam przestawic i gdzie je szukac w tv samsung d550 ?? Dzieki . A moze jak kupie kabel coaxial to bedzie dzwiek czy to nie ma roznicy ??

Nie ma różnicy czy podłączysz coaxial czy optycznym. Podłącz takim jakie masz wyjście z TV. Co do ustawień w TV to nie pomogę bo nie widziałem tego TV. A po podłączeniu przestawiłeś w ampli źródło do którego masz podłączone? Tzn np. z Game na CD/DVD, oczywiście pod co masz podłączone. Zobacz jeszcze w ustawieniach ampli jak by tamte porady nie poskutkowały jak masz przypisane wejścia tzn. ja mam podłączony dekoder N kablem optycznym do wejścia optycznego w ampli TV/CD jako OPT2 (standardowe ustawienie i nic nie zmieniałem) ale zobacz czy nie masz np przypisane jakieś HDMI czy OPT1 lub coaxial. Oczywiście cyferkami podanymi przeze mnie się nie sugeruj bo każdy ampli może mieć trochę inaczej. W skrócie, musisz w menu ampli mieć wybraną i przypisaną nazwę na wejściu taką jak podłączyłeś z tyłu kablem tzn. jeśli podłączyłeś pod OPT1 to po wybraniu źródła na którym chcesz aby dźwięk szedł przez kolumny (game, CD/DVD, CABL itp) musisz mieć również przypisane OPT1. A masz dekoter TV czy odbierasz z anteny siatkowej?

koziur87

New member
Mam dekoder cyfry ale podstawowy i przez kabel hdmi jest podlaczone do tv . Drugi kabel hdmi jest podlaczony z wyjscia amplitunera do tv . Kabel optyczny jest z telewizora do amplitunera. Wlanczam amplituner i tv z naziemnej przelanczam na amplitunerze na TV i nie mam glosu juz przestawialem na wszystkie i dalej nic . A nie ma tak ze jesli podlanczam z wyjscia amplitunera do TV to automatycznie powinien byc glos ?? Bez podlanczania kabla optycznego ??

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Mam dekoder cyfry ale podstawowy i przez kabel hdmi jest podlaczone do tv . Drugi kabel hdmi jest podlaczony z wyjscia amplitunera do tv . Kabel optyczny jest z telewizora do amplitunera. Wlanczam amplituner i tv z naziemnej przelanczam na amplitunerze na TV i nie mam glosu juz przestawialem na wszystkie i dalej nic . A nie ma tak ze jesli podlanczam z wyjscia amplitunera do TV to automatycznie powinien byc glos ?? Bez podlanczania kabla optycznego ??

A w dekoderze Cyfry nie masz wyjścia optycznego czy coaxial? Żeby po jednym kablu HDMI poszedł dźwięk z TV to musisz mieć ARC w ampli i dostosowany też TV. Poczytaj instrukcje o kanale zwrotnym, może coś się rozjaśni. Co do twojego podłączenia, nie wiem czy dobrze pamiętam ale mogę się mylić, że jak z dekodera masz podłączone pod TV kablem HDMI to właśnie po podłączeniu optykiem z TV do ampli mogą być problemy z dźwiękiem. Przeważnie aby dźwięk szedł na kino podłącza się z dekodera TV. Zobacz czy w dekoderze C+ nie masz takiego wyjścia i podłącz pod nie.

koziur87

New member
Hmm zostawmy.narazie dekoder na boku. Chodzi.mi o telewizje.z siatkowki I z dysku twardego podpietego za pomoca usb do telewizora I glownie wlasnie ogladam filmy z dysku . Tylko ze nie ma dzwieku. Kupilem kabel hdmi monster cable 1200 1.4 I dzisiaj bede podpinal.ale watpie zeby byla jakas roznica miedzy tym kablem a zwyklym hdmi. Na logike.hdmi powinien przetwarzac obraz I dzwiek tak ?? Czyli nie.musze podpinac zadnych.optycznych czy coaxial. Dodam ze zwykle radio jak I internetowe chodza bez zarzutu.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

koziur87

New member
Hmm temat rozwiazany a jak ze banalny ale.nie do konca . Czy to mozliwe ze przez kabel hdmi nie ma dzwieku z tv?? Widocznie tak tv jest nowy samsung d5000 z tego co pamietam . W opcjach w amplitunerze jest dalem na ustawienia dzwieku wybralem hdmi I pokazalo mi ze nie mozna polaczyc bo tv nie obsluguje , wiec podlaczylem optyczny I zadzialalo . Dziwne bo wczesniej to zrobilem I nic. Ale dzieki za pomoc.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Do góry