Amplituner Sony + Tv Panasonic + Usb + Nc+

lekk

New member
Witam wszystkich chętnych pomóc , bo już nie daję rady... i Tu wielkie podziękowania dla Sony za brak porządnej instrukcji manualnej lub nawet online do obsługi Amplitunera :eek:

Zestaw to :
Amp Sony STR-DN1050
Tv Panasonic TX-L47Et5B
2 x Roth Oli Ra4

Niedługo zestaw się powiększy o 5.1 lub 7.2 ale na razie skupiam się tylko na stereo

Co uzyskałem i mogę sam uzyskać to dźwięk z dekodera n-ki na amplitunerze.
Sterowanie pilotem z panasonica amplitunerem sony tj. włączanie i wyłączanie oraz sterowanie głośnością.
Dźwięk z pamięci usb poprzez dekoder n-ki na amplitunerze. (dekoder nie radzi sobie natomiast z obrazem )

Nie mogę sobie natomiast poradzić aby mieć dźwięk na amplitunerze z telewizji naziemnej którą odbieram samym telewizorem , oraz dźwięk z odtwarzanych filmów bezpośrednio z pamięci usb podłączonej do panasonica.

Oczywiście próbowałem konfiguracji z hdmi arc , również według instrukcji z panasonica aby przełączyć ręcznie dzwięk z trybu tv na kino domowe.
w instrukcji jest też że niby powinno być hdmi arc lub optyk , ale w innej sekcji jest że jezli oba urządzenia mają hdmi arc to optyk nie jest potrzebny.

Reasumując:
Chcę uzyskać dźwięk w amplitunerze z filmów puszczanych z pamięci usb podłączonej bezpośrednio do tv.
Chcę uzyskać dźwięk z telewizji naziemnej na amplitunerze.

Informacje które mogą się okazać pomocne:

postimg.org/gallery/3dd4m7vwc/ znajdują się tu wycinki z instrukcji tv i tylny panel amplitunera

Ostatnia edycja:

lekk

New member
250 odwiedzin i zero odpowiedzi - podpowiedzi.. wooooow

Ok poradziłem sobie sam z tym problemem.

1) Wyłączyłem tv do trybu czuwania.

2) Wyłączyłem amplituner całkowicie z prądu.

3) Podłączyłem tuner n-ki do tv ( zwykłe hdmi do portu nr 1 w tv)

4) Podłączyłem amplituner kablem hdmi do tv
( amplituner wyjście HDMI OUT ARC do HDMI 2 ARC w TV )

5) Wpięte usb z filmami do TV

6) Podłączyłem do prądu amplituner i włączyłem go

7) Włączyłem Tv ( w instrukcji tv jest podane aby tv i amplituner były wyłączone i przed pierwszym ustawieniem najpierw włączyć amplituner dopiero później tv)

8 Menu amplitunera - Hdmi control na ON - Audio Out na - AMP
( jest opcja tv+amp ale sam amp automatycznie odłącza dzwięk w tv i przywraca po wyłączenia amplitunera)

9) W tv włączamy u mnie jest Viera Tools - tam gdzie jest opcja wybory oglądania z usb , przeglądania zdjęć wybór viera link i media serwer

10) Wybieramy Viera Link i ustawiamy speaker section na home cinema i wychodzimy.

11) I to tyle, dźwięk teraz jest z n-ki , puszczanych filmów z usb i telewizji naziemnej od razu puszczany przez amplituner , wystarczy go tylko włączyć i nic więcej.

Do góry