amplituner podłączenie do karty dźwiękowej

morarz

New member
Witam,
Chciałbym podłączyć amplituner Denon X2000 do karty dźwiękowej Sound Blaster XI-FI.
Podłączam za pomocą takiego kabla optycznego, światłowodowego :
"Niestety nie dodam link bo się nie chcą dodać linki"
Oraz próbowałem za pomocą kabla RSA.
Głośniki mam dobrze podłączone.
2 przednie działają a dwa tylne nie chcą, w karcie dźwiękowej mam ustawione na 5.1.
W amplitunerze podłączone są te kable do CBL/SAT bo innego wejścia nie ma albo nie działa inne.
To jest ta karta dźwiękowa:
"Niestety nie dodam link bo się nie chcą dodać linki"
Dlaczego podłączenie nowych amplitunerów do komputera jest takie poj***** ??

tdx

New member
Bez reklam
Odpal jakąś grę w DD5.1 i wtedy sprawdź głośniki albo film w DTS bo dopiero wtedy będziesz mieć 5.1 z ampli

hans2

Banned
bo wysylasz sygnal PCM to wtedy po toslinku idzie tylko 2.0, za mala przepustowosc na cos wiecej.
filmy maja bitstream wiec nic nie trzeba robić żeby puścić 5.1 wystarczy tylko dobrze skonfigurować passthrough.
za to zeby np z gry puscic 5.1 to musisz miec zainstalowane platne enkodery ktore biora sygnal PCM i koduja go stratnie do DD/DTS.
wysokie modele kart creative mialy to bodajze za free w paczce.
do reszty trzeba dokupic za kilka dolców w sklepie creative'a.

tylko nie wiem czy dodatkowa warstwa programowa nie wprowadzi np jakichs opoznien w dzwieku. gra moze byc nie warta swieczki.

morarz

New member
witam,

Dzięki za szybką odpowiedź. Już sobie poradziłem. Musiałem się amplitunerem pobawić żeby ustawić tak jak chce. Ten amplituner jest niesamowity :)

morarz

New member
Na pilocie Denona w opcji sound mode jest opcja do wyboru po wybraniu np. Music : Multi CH Stereo CBL lub PLIIx Cinema i wtedy na 4 głośnikach jest dźwięk, wiem, że nie włączyłem 5.1, ale nie wiem jak to zrobić bo w sterowniku sound blaster jak włącze 5.1 to ciszej grają przednie głośniki a tylnich jakby nie widział i nie ma od nich sygnału przy testowaniu. Tego się chyba nie da zrobić, albo ja nie umiem.

hans2

Banned
w obecnych czasach dzwiek z kompa do ampli sie puszcza po hdmi.
do tego wystarczy karta graficzna, xfi ci nie jest potrzebne.

jakbys sie dalej upieral przy podlaczeniu przez xfi to musisz zaplacic za programowe enkodery chyba ze masz titanium ktory mial to za free.

morarz

New member
"w obecnych czasach dzwiek z kompa do ampli sie puszcza po hdmi.
do tego wystarczy karta graficzna, xfi ci nie jest potrzebne."
Hans2,
nie da się tego tak zrobić,
podłączyłem moją kartę graficzną do amplitunera poprzez AUX-HDMI i nie ma dźwięku. Próbowałem na wiele sposobów nic z tego nie wyszło.

hans2

Banned
@morarz: w przypadku hdmi musisz jeszcze przelaczyc domyslne urzadzenie dzwiekowe w systemie (w trayu, zmiany beda globalne) albo ustawic w danym programie (jesli sie da) inne urzadzenie wyjsciowe.

@maciej: tu jest mowa o ENkoderach

hans2

Banned
pewnie, to dziala. tylko po co zamieniac bezstratny sygnal na stratny z niskim bitrate, wprowadzac dodatkowe opoznienia, kupowac enkodery jesli juz sie ma hdmi. te enkodery w kartach creative dzisiaj juz nie maja zalet a maja wady.

Do góry