Amplituner + kolumny 5.1 do 2500 PLN

zangetssu

New member
Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym wszystkich pozdrowić.

Chciałbym kupić zestaw audio 5.1 do: 60% film, 20% tv, 20% muzyka. Wielkość pokoju to około 28m^2. Zaplanowałem na ten cel 2.5K PLN. Wiem, że w tej cenie nie zmieszczę niczego co optymalnie pokryje dźwiękiem taką przestrzeń, ale mam raczej kiepski słuch i nie przykładam jakiejś wielkiej uwagi do "smaczków". Sprzęt ma grać "poprawnie". Przesiadam się z głośników wbudowanych w TV, więc skok jakościowy będzie i tak spory.

Warunki brzegowe:
- Sprzęt ma mieć 3+ wejść HDMI (z wsparciem dla HDCP)
- Jedno wyjście HDMI (z wsparciem dla ARC, kompatybilne z plazmą Panasonic-a)
- Funkcje sieciowe ( Airplay, DLNA(?) ). Chciałbym odgrywać muzykę z iPada(Airplay) i z XBMC ( mogę zastosować dlna, ftp, smb, nfs). Łącznośc może być po ethernecie kablowym. Amplituner nie musi mieć wbudowanej karty Wifi.
- Wsparcie dla tych wszystkich najbardziej popularnych standardów (te wszystkie dolby i dts-y)
- Ma ładnie oddawać efekt przestrzenny w filmach
- Musi mieć złącze optyczne
- Wolałbym nowy sprzęt, z normalną polską gwarancją

Nie mam żadnych preferencji co do marki, prestiżu czy innych bzdur. Mam tylko jeden wymóg - nie toleruję tego czarnego "odblaskowego" plastiku/piano black. Gardzę nim z całego serca i nie chcę go mieć ani na amplitunerze ani na kolumnach.

Mam dwa pytania:
1) Przy 2.5K za całość, ile powinienem wydać na kolumny a ile na amplituner?
2) Jakie są wasze propozycje co do amplitunera?

Prosiłbym o odpowiedzi w formie troszkę bardziej rozszerzone niż jedno zdanie:)

Zazwyczaj sam robiłem cały research, czytałem i porównywałem ale w przypadku sprzętu audio chciałbym zastosować inną taktykę i popasożytować na wiedzy innych.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Zangetssu

Do góry