Amplituner + głośniki 5.1 - 3000-4000 zł

experty

New member
Witam serdecznie :),

Zamierzam zakupić zestaw kina domowego, a dokładniej:
- Amplituner
- głośniki 5.1 (sub) - drewno

Budżet 3000 - 4000 zł.

Pomieszczenie, w którym będzie stał zestaw to pokój w bloku (parter duża płyta) 17m2 (3,5x5) w prostokącie - na środku dłuższej ściany. Podłoga jest wyłożona panelami na piance.

TV jaki posiadam to Toshiba Regza 52z3030d.

Źródło obrazu/dźwięku to laptop, tablet (z win8 ) po HDMI. Dodatkowo chciałbym zestawu używać jako pieca gitarowego, czyli interfejs USB Line 6 pod studio ux 1 podpięty do laptopa oraz gra Rocksmith (kabel realtone). Telewizji nie posiadam, czyli nie ma dekodera.

Co do "podziału obowiązków". 60% na muzykę (przydałoby się dobre stereo) + 40% na filmy/gry.
Słucham każdego rodzaju muzyki ale z przewagą na rock. Muzyki klasycznej też lubię posłuchać.

Co do amplitunera, dobrze aby miał w miarę rozbudowane funkcje sieciowe (wifi/lan).

Będę wdzięczny za pomoc jak i jakąś dobrą ofertę :).

Pozdrawiam,
experty

P.S.

W razie czego budżet może podskoczyć jak to będzie uzasadnione. Dzisiaj zajrzałem do MM i zaproponowano mi Onkyo TX-NR626 + QUADRAL Ferrum 7000 za 4999 zł - 500 zł (oddane w bonach na 10 lecie MM) czyli 4500 zł. Patrząc po allegro/ceneo cena w miarę atrakcyjna.
Porównywałem to z zestawem Harman Kardon AVR 370 + jakieś klipsh w lekko wyższej cenie i bardziej przemawiał do mnie ten pierwszy. Dodatkowo podpiąłem sobie słuchawki do obu zestawów i Onkyo jak dla mnie minimalnie lepiej pomimo niższej ceny.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wybierz się na odsłuch do jakiegoś porządnego salonu audio bo w MM są słabe warunki do odsłuchu. Z kolumn odsłuchaj Sobie jeszcze JBL Studio 270, Melodikę BL40, Monitor Audio MR4/MR6, Taga Platinum F-80. Na początek zrezygnowałbym z suba. Dzięki temu kupisz lepsze kolumny. Jak dozbierasz kasy to dokupisz.

experty

New member
Już pozamiatane ;). Chyba pierwszy raz zrobiłem tak szybkie i drogie zakupy. Telewizor wybierałem rok (spędzając czas na forach itd) stąd chciałem sobie zaoszczędzić czasu.
Pojechałem dzisiaj jeszcze raz do MM po g. 20. Dzięki czemu było bardzo cicho i pusto. Posłuchałem Quadrali Ferrum 7000 i przyznam, że przypadły mi do gustu. Sprawdziłem także JBL studio, oraz Klipsh. Według opisów i testów są idealne pod moje potrzeby. Od razu zrezygnowałem też z suba ponieważ mają niezłe basy. Jak zabraknie przy filmach to suba dokupię. Dźwięk wydał mi się ostrzejszy od konkurencji, a jednocześnie tak samo miękki...

Mam nadzieje, że nie strzeliłem jakiejś gafy z tym zakupem bo postąpiłem całkowicie wbrew moim wszelkim zasadom, czyli zakup w markecie rtv + wysłuchanie rad sprzedawcy (na szczęście była to osoba z zewnątrz od philipsa więc teoretycznie nie miała w tym interesu i mówiła z z sensem).

Czyli ostatecznie skończyłem z zestawem Onkyo TX-NR626 + QUADRAL Ferrum 7000 za cenę 4500 zł. (cena uwzględnia bony na 500 zł). Ponieważ nie było głośników na magazynie, a nie chciałem tych z ekspozycji to na kolumny muszę jeszcze trochę poczekać, ale za wszystko już zapłacone.

Czy mógłby mnie ktoś uspokoić i powiedzieć, że nie kupiłem jakiegoś bubla? :blagam: :-o ;), Na forum o tych kolumnach jest tylko 1 post + 1 artykuł kikiego, a wszędzie widać, że to JBL Loft są polecane w tym przedziale cenowym.

Jak już wybrałem zestaw, to czy mógłby mi ktoś poradzić jak rozstawić kolumny? W załączniku szkic pokoju. Czy fronty jak najbardziej dać na boki, a tyły u góry w rogach bocznych ścian (skierowane na widza)?

Dzięki serdeczne i pozdrawiam :)

Attachments

• pokoj.jpg
    pokoj.jpg
    59,2 KB · Wyś: 323

experty

New member
Głośniki wreszcie przybyły :) Jak dla mnie super, ale na razie podpiąłem tylko stereo i testowałem w nocy.

Czy mógłby ktoś zaproponować jakiegoś suba do tego zestawu? Czy po prostu dokupić QUBE 7?

experty

New member
Były, ale tylko z ekspozycji, wolałem poczekać na nówki. (tak to trzeba by było brać lekko porysowane + brak oryginalnego opakowania)

Do góry